מי ששוקל לנסות את כוחו בעולם העסקים ויש לו רעיון למיזם, חייב לבדוק את ההתכנות ואת הכדאיות הכלכלית שלו. על פניו נראה שהכדאיות הכלכלית נמדדת בהשוואה פשוטה של ההכנסות הצפויות עם ההוצאות הצפויות; במידה וההכנסות גבוהות מההוצאות, נראה שהעסק הולך להצליח. בפועל השוואה כזאת אינה מספיקה, ורק בניית תזרים מזומנים יכולה לתת את התשובה המיוחלת. ננסה להבין מדוע.
גורם הזמן הוא אחד הגורמים המכריעים בכלכלה. בשלב פתיחת העסק, ההוצאות קודמות להכנסות מטבע הדברים: על היזם להשקיע מהונו העצמי או לקחת הלוואה ולהתחייב להחזרה, ורק אחרי תקופת הפעלה מסוימת מתחילות להתקבל ההכנסות.
בניית תזרים מזומנים מאפשרת ליזם להציג את הנתונים בצורה ברורה. גרף התזרים התאורטי הקלאסי של עסק בתחילת דרכו נראה כמו אות J. בהתחלה היזם רק מוציא כסף וההכנסות עדיין לא מגיעות, והתזרים הוא שלילי. בשלב מסוים מתחילות להתקבל ההכנסות , ואחרי תקופה מסוימת חוזר היזם למצבו ההתחלתי, כלומר לרווח אפסי. בהמשך ההכנסות רצות ואם הכל הולך כשורה גרף התזרים מציג תזרים חיובי במגמת עלייה.
בבניית תזרים מזומנים שני פרמטרים זוכים לתשומת לב מיוחדת וחייבים להיות מצויינים במסמך התכנית העסקית. הפרמטר הראשון הוא נקודת השפל. בנקודה הזאת ההוצאות מגיעות לערכן המקסימלי ללא הכנסות, וחשוב לדעת על איזה סכום מדובר ולבקש הלוואות בהתאם לכך. הפרמטר השני הוא נקודת האיזון: הנקודה בה התזרים חוזר ל-0.
ההכנסות יכולות להתעכב גם בשל הגדרה של תנאי תשלום, ויש לקחת זאת בחשבון בעת בניית תזרים מזומנים. ידוע שככל שהתשלום מתעכב, כך ערכו הולך וקטן. אחת הסיבות לכך היא האינפלציה, או ירידת הערך של הכסף: המחירים למוצרים נוטים לעלות, וכוח הקנייה של הכסף יורד עם הזמן. סיבה אחרת היא שבזמן שבעל עסק מחכה לתשלום שמתעכב, הוא מפסיד אפשרויות לתשלום חובות או להשקעה.
לסיכום, בניית תזרים מזומנים מאפשרת ליזם להציג את הנתונים הכלכליים של פעילות העסק הצפויה בצורה האמינה ביותר. בעת פנייה לגורמים מממנים או למשקיעים הפוטנציאלים חשוב לדעת לתת תשובות מבוססות בנוגע לסכום ההלוואה המבוקש והצפי להחזרה.