בשעה טובה, אתם עומדים לרכוש דירה חדשה. הכול נראה מצויין בעיניים שלכם. טוב, למעט הפגם הזה בריצוף הבניין. אתם לא רקדנים, אבל מוכנים להישבע שהרצפה עקומה. "זה לא משמעותי", אומר הקבלן. לא בטוח שאתם יודעים, אבל לפניכם ליקוי בניה לא פשוט כלל, שצריך להוות חלק מהותי בכל בדק בית.
ליקויים בריצוף או בחיפויים השונים מהווים, למרבה הצער, עולם ומלואו. אפשר למנות לא מעט פגמים הנכנסים תת קטגוריה זו: רטיבות מתחת למרצפות, למשל, קשה מאוד לגילוי, והיא עלולה לפגוע בבידוד, להביא לשקיעת המרצפות או לשנות את הגוון שלהם.
באותו אופן, ייתכן כי הכנת המרצפות נעשתה באופן לא מקצועי, בלשון המעטה. היעדר חומר הדבקה או מלט בכמויות מספקות, שימוש באריחים סדוקים או שבורים או חיתוך לא מקצועי של האריחים הם רק חלק מהאפשרויות, בהקשר הזה. גם תחזוקה לא ראויה של המרצפות עלולה לפגוע בהם- למשל, ניקיון באמצעות חומצה.
במקרים מסוימים, דרך התבוננות על הריצוף ניתן להבחין בכך ש"משהו לא בסדר". אולם, מכאן ועד הסקה על הליקוי הספציפי או הגורמים לו הדרך בהחלט לא קצרה. רק בדיקה מקצועית, המתבצעת על ידי מהנדסי בניין מומחים, תוכל לספק מענה לשאלות חשובות אלה. חשוב להזכיר שבדיקות אלה חיוניות אפילו לפני כניסה לבית חדש מקבלן, ולא רק כאשר מדובר בדירה מיד שניה.
בתום הבדיקה, יוגש למזמיניה דו''ח מקיף אשר מכיל רשימה של הליקויים השונים שאותרו בבית, כשהריצוף מהווה חלק מהותי בכל זה. אין לזלזל בחשיבותו של בדק בית מסוג זה: הוא צריך להוות קלף מיקוח של העוברים לדירה החדשה טרם השלמת העסקה- אחרי הכול, כאשר הם מתעלמים מהליקוי ומבחינים בו רק לאחר חודשים בבית החדש, הוצאות התיקונים נופלות, לא פעם, עליהם. וההתמודדות עם כך אינה פשוטה כלל.
עוד נקודה שיש להדגיש היא שחוות הדעת המוענקת במסגרת בדק בית, ביחס למרצפות או לכל ליקוי אחר, היא המחייבת ביותר שניתן למצוא כיום. היא גם קבילה בבית המשפט, עובדה חשובה עקב העובדה שלא מעט "עימותים" עם הקבלן, למשל, אכן מגיעים לכותלי בית המשפט.
המאמר נכתב על ידי צביקה כהנא, מנכ"ל חברת גלאור מהנדסים ויועצים