סקר שבחן בקרב עובדים שכירים את הפער בין מקום העבודה ה'אידיאלי' (המצב ה"רצוי") לבין מקום העבודה הנוכחי (המצב ה"מצוי"), מגלה כי הפערים המשמעותיים ביותר שהתקבלו בהשוואה, מצויים בנושא "יכולת קידום והתפתחות מקצועית" וכן "שכר, תגמול ותנאים נלווים" (פערים העומדים על 41% וכן 39%, בהתאמה, בין הרצוי למצוי). כלומר, קיים פער גדול בין החשיבות שמייחסים העובדים להתקדמות המקצועית שלהם לבין היכולת להתקדם במקום העבודה הנוכחי שלהם, ופער גדול בין מה שהם מרוויחים כיום ולבין מה שהם חושבים שצריך להיות התגמול עבור עבודתם.
הממצאים עלו בסקר שביצע מכון גיאוקרטוגרפיה עבור סינריון מערכות, המתמחה במתן פתרונות תוכנה מתקדמים לניהול ההון האנושי בארגון. הסקר נערך בספטמבר 2013, בקרב כ- 500 עובדים שכירים בגיל 18 ומעלה, המהווים מדגם ארצי ומייצג של אוכלוסיה זו מקרב כלל האוכלוסייה היהודית במדינת ישראל.
אנו מתפשרים! – פערים גדולים בין מקום העבודה הרצוי למצוי
עוד מעלה הסקר כי ישנם פערים גם בהקשר של חוסן כלכלי של הארגון (פער של 20% בין הרצוי למצוי), יציבות תעסוקתית (20%), איזון בין שעות עבודה לפנאי (18%), יחסי עבודה ואמון (18%) וכן "עניין בעבודה" (16%). הפער הקטן ביותר שהתקבל הינו בהתייחס לנושא לו יוחסה מידת חשיבות פחותה - "קרבה למקום המגורים" (פער העומד על 3% בין הרצוי למצוי).
מה מאפיין יותר את מקום העבודה הנוכחי לעומת האידיאלי?
ניכר כי נושא "יחסי עבודה ואמון" שצויין כחשוב ביותר בעיניי הנשאלים, הינו גם הפרמטר שהכי מאפיין את מקום העבודה הנוכחי (80% מהשכירים ציינו אותו כמאפיין את מקום העבודה הנוכחי שלהם), אם כי ללא פער מובהק בהשוואה ליתר הפרמטרים: עניין בעבודה (78%), קרבה למקום המגורים שלך (75%), חוסן כלכלי של הארגון (71%), יציבות תעסוקתית - כלומר חשש נמוך לפיטורין (71%), ואיזון בין שעות עבודה לפנאי (69%). עוד עולה כי שני הפרמטרים אשר צוינו כ'הכי פחות מאפיינים את מקום העבודה הנוכחי', הינם: שכר, תגמולים ותנאים נלווים (56%) וכן יכולת קידום והתפתחות מקצועית (50%), וזאת בפער מובהק בהשוואה לשאר הפרמטרים ובהם גם ניכר הפער הגבוה ביותר בין הרצוי למצוי.
בבחינת מקום העבודה ה"אידיאלי", ייחסו המשיבים חשיבות רבה ליחסי עבודה ואמון (98%), שכר, תגמולים ותנאים נלווים (95%), עניין בעבודה (95%), חוסן כלכלי של הארגון (91%), יציבות תעסוקתית - כלומר חשש נמוך לפיטורין (91%), ויכולת קידום והתפתחות מקצועית (91%). לאיזון בין שעות עבודה לפנאי ולקרבה למקום המגורים, מייחסים המשיבים חשיבות פחותה (88% ו- 78% בהתאמה).
הפער הגבוה ביותר בעיני נשים הוא בתחום השכר. אצל גברים – יכולת הקידום המקצועי
בבדיקה השוואתית בין המגדרים, עולה כי ההבדלים המשמעותיים ביותר בין גברים לנשים, כאשר בוחנים את הפער בין המצוי לרצוי, התגלו בנושא השכר והתגמולים: אצל הנשים דווח על פער של 43% בין המצוי לרצוי לעומת 35% אצל הגברים. בקרב הגברים התגלה פער גבוה במיוחד בין המצוי לרצוי, ביכולת הקידום המקצועי - פער של 45%. הנשים מדווחות על יותר עניין בעבודה (83% מול 73% אצל הגברים), יותר יחסי עבודה ואמון (86% מול 74% אצל הגברים) ויותר קרבה למקום המגורים (81% מול 69%). בהתייחסות למקום העבודה האידיאלי (הרצוי), לנשים חשובה יותר היציבות התעסוקתית (94% לעומת 88% אצל הגברים) וכן יותר חשוב להן האיזון בין שעות העבודה לפנאי (91% מול 84% בקרב הגברים).
ככל שההכנסה יורדת, העובדים מודאגים יותר מהחוסן הכלכלי של מקום עבודתם
מהסקר עולה כי בעלי ההכנסה שמתחת לממוצע, מודאגים יותר מאחרים מהחוסן כלכלי של מקום עבודתם ומביעים חוסר ביטחון גבוה יחסית – פער של 32% בין הרצוי למצוי. בקרב הדתיים/חרדים, הפער הגדול ביותר בין המצוי לרצוי הוא בסעיף שכר, תגמולים ותנאים נלווים – פער של 49%.
בבחינה על פי רמת ההשכלה התגלה כי בעלי השכלה על תיכונית, רואים פער משמעותי בין הרצוי למצוי בסעיף החוסן הכלכלי של הארגון (כלומר מביעים פחות בטחון בעתידם התעסוקתי) כמו גם במידת העניין בעבודה.
בקרב הצעירים (גילאי 18-34) הפער בין המצוי לרצוי הגדול ביותר התגלה בתחום היכולת לקידום והתפתחות מקצועית – פער של 48%.
"כצפוי, הסקר הצביע על פערים בין הרצוי למצוי. ואכן הפערים בפרמטרים מסוימים בולטים במיוחד". אומר איל תמיר, סמנכ"ל פעילות ישראל בסינריון מערכות. "כמו שרואים בתוצאות הסקר, וזה גם די מובן וברור, כל עובד רוצה להיות מתוגמל נכון, אבל לא פחות מכך, חשובה לו יכולת ההתפתחות שלו במסגרת הארגון – אופק מקצועי שמאפשר לו לצמוח ולהתקדם ודווקא כאן אנו רואים פער עצום בין הרצוי למצוי.
ההון האנושי הוא המנוע המרכזי להצלחה של כל ארגון ולכן על הארגון למקסם את הפוטנציאל של עובדיו. מכאן החשיבות בניהול אסטרטגי של המשאב האנושי. פתרונות דוגמת מערכת הערכת עובדים של סינריון, מאפשרים למדוד את ביצועי העובדים ויכולותיהם. כך ניתן לזהות את העובדים בעלי התרומה הגבוהה ביותר להשגת יעדיי החברה, ולתגמל, לטפח ולפתח אותם, על מנת לשמר אותם בארגון לאורך זמן תוך כדי התקדמות מקצועית.
תהליכים תקופתיים של הערכת עובדים המתקיימים ברוב הארגונים, הם הזדמנות מצוינת לקיים דו שיח ותיאום ציפיות בין עובדים למנהלים. מעבר לשיחת משוב למדידת ביצועי העובד ועמידה ביעדים, זו הזדמנות לשמוע גם כיצד העובד מעריך את הארגון, מהן ציפיותיו ומה הפערים בין המצוי לרצוי. ניתן להסיק מכך מהן החוזקות והחולשות של הארגון כמעסיק, אך גם מהם פערי הציפיות של העובד הספציפי וכיצד ניתן לגשר עליהם".
אודות סינריון
סינריון מערכות מתמחה במתן פתרונות תוכנה מתקדמים לניהול ההון האנושי בארגון. עם למעלה מ- 25 שנות ניסיון, פתרונות התוכנה של סינריון פועלים בלמעלה מ-7,000 ארגונים בישראל ובעולם ומשרתים למעלה מ- 5,000,000 עובדים. הפתרונות של סינריון, המותקנים בארגונים בכל מגזרי המשק ובכל סדרי הגודל, תומכים בניהול שלבי מחזור חיי העובד בארגון, כולל ניהול מערך העובדים וחישוב שכר, ניהול גיוס עובדים וניהול הכישורים והכישרונות בארגון.
מוצרי התוכנה של סינריון קיבלו הכרה בינלאומית והם פועלים אצל לקוחות ברחבי העולם. סינריון הינה הספק הפרטי הגדול ביותר בקנדה של פתרונות לניהול מערך עובדים לשוק הבינוני. סינריון היא הנציגה הבלעדית בישראל של חברת Lumesse, מהמובילות בעולם בפתרונות Talent Management. החברה מעסיקה כ- 160 עובדים בישראל ו- 50 עובדים בחברת הבת שלה בקנדה. בנוסף, סינריון פועלת באמצעות רשת מפיצים במקומות שונים בעולם.
למידע נוסף : http://www.synerion.com
רוני לבנון, דוניצה תקשורת