דף הבית עיצוב ואדריכלות עיצוב פנים המדריך לעיצוב ותקני מדרגות- www.iskatova.co.il
המדריך לעיצוב ותקני מדרגות- www.iskatova.co.il
אורנה צורים 21/04/09 |  צפיות: 4317

מדרגות מוסיפות עניין עיצובי לחלל ומשלבות פונקציונליות ויופי. מדרגות הן הרבה יותר ממדרגות גרידא. אחרי הנהייה של המאה העשרים לדינמיות המלאכותית המנוכרת של הדרגנועים והמעליות - חוזרות המדרגות, יחד עם הממד האנושי והמגע העיצובי המתאים לו.

המדרגות יוצרות עניין חללי גם אם הכל צנוע וקונוונציונלי הן יותר מסתם חיבור בין קומות ומפלסים. המדרגה היא התנסות חללית, מרחבית, דרמטית וייחודית - יש בה משהו מהחגיגה האנושית.

הזרימה של אור טבעי, תאורה מלאכותית, הבחירה בחומרים והטיפול במשטחים - חוברים ליצירת קומפוזיציה ארכיטקטונית  מהסדר האמנותי והטכני הגבוה ביותר".
תקנים המבוססים על חוקים ארגונומיים, שנוצרו אחרי חישובים מדוקדקים, נועדו להקל על העלייה והירידה במדרגות,. מהלך מדרגות מכיל בדרך כלל תשע מדרגות לפי תקן, שכן על פי הנדסת האנוש, אחרי תשע מדרגות אדם זקוק להפסקת טיפוס של שני צעדים. גובהה של קומה הוא בערך שלושה מטרים ובגובה מדרגה תקני מדובר בגרם של 81 מדרגות. יש גם להיזהר מסיום מעוגל ולא תקני העלול לגרום החלקה.
הנוסחה לבניית מדרגות מורכבת מהמושגים רום ושלח - רום, הנקרא רייזר בעגה הרווחת, הוא גובה המדרגה או הצעד, ושלח הוא המדרך. התחושה של טיפוס נוח או קשה, גם באותו מספר מדרגות, יכולה להיות תלויה בהפרש של חצי ס"מ ברום. הנוסחה לחישוב גובה המדרגות היא: שני רומים + שלח =16-36 ס"מ.
כשבאים לעצב בית ויש צורך בגרם מדרגות של קומה או חצי קומה, , מתאימים את אופי עיצוב המדרגות לעיצוב הכללי של הבית. קובעים  את רוחב המדרך וגודלו, אם גרם המדרגות מעוגל או ישר, אם הוא צמוד לקיר או עומד בפני עצמו ואז קובעים את אופי החומרים ואם המהלך פתוח או סגור. כשגרם מדרגות סגור יותר, הוא בדרך כלל נעשה ביציקה שניתן לעשותה אלכסונית - לפי הסטנדרט המקובל שנים, או משוננת - כזאת שנראית מלמעלה כמו מלמטה. או אז מצפים את המדרך והרום באבן שיש, בעץ, מתכת, צבע, בטון חשוף, בשברי אבן מודבקים של רשת וכיוצא בזה.
את אופי החומר שבו מעצבים את המדרגות יש להתאים לשאר הבית, במרקם, בצבע ובגוון. למשל, פרקט ועץ לאווירה חמימה או כפרית, שיש לאווירה יוקרתית או אבן לתחושה ים-תיכונית עכשווית. ניתן ליצור המשכיות לריצוף הכללי גם במדרגות, ליצירת אווירה רגועה, או לחלופין ליצור ניגוד בחומר אחר לגמרי ליצירת עניין ומתח. בבית שכולו אבן, למשל, ישולבו למען הדרמה מדרגות בעירוב עץ ומתכת. שילוב  אחר היוצר עניין ועם זאת אלגנטי הוא רצפת שיש ומדרגות זכוכית - המפתיעות בקלותן ובשקיפותן לעומת כובד השיש. ניגוד מנוכר לסביבה ייצרו גם מדרגות מתכת, האופנתיות מאוד כיום.
כשמדובר במדרגות חוץ יש להביא בחשבון את גורם ההחלקה, במיוחד באבן ושיש, הנרטבים בגשם ובטל. לכן מומלץ לדאוג לגימור מפוספס וגס יותר. גם קרמיקה אינה חומר מומלץ למדרגות, כי מלבד חלקלקותה היא אינה נראית טוב בגלל החלוקה שלה לקטעים קטנים וקצותיה נוטים להישבר. כדאי לבדוק ולראות אם המדרגות מוסיפות לעיצוב הכללי. אם הן אינן נחוצות מבחינה עיצובית, כדאי להכניס אותן לתוך קירות, כמעין חדר מדרגות ביתי, ואז הן מוסתרות ואין צורך להשקיע בהן, גם כלכלית.
אבל באופן עקרוני, עדיף מדרגות גלויות לעין, כי עצם הידיעה שיש המשכיות לקומה אחרת מעוררת תחושה של חלל גדול יותר.
המדרגות, מעבר להיותן שימושיות, גם יכולות לשמש אלמנט דרמטי בחלל. מעין אלמנט עיצובי תוחם היכול גם להיות פתרון פונקציונלי בהתאם למיקומו בבית. למשל, להכיל מתחתיו ארונות לאחסון. ליד המטבח חלל כזה יכול לשמש ארון מזווה או מכשירי מטבח, ארונות שירות, מגירות וכדומה, ליד הסלון - להכיל ספרייה או פינת טלוויזיה, ואם המיקום ליד חדרי הילדים - אפשר לרכז מתחת למדרגות פינת צעצועים או פינת עבודה ומחשב.
על ידי דירוג החלל אפשר ליצור חלוקה לאזורים שונים,. המעברים ביניהם נעשים מעניינים יותר והחוויה החללית מקבלת פרספקטיבות משתנות ומספר אין סופי של נקודות מגוז (נקודת המפגש של הפרספקטיבות השונות), דבר שאינו קיים במפלס נקי אחד.
כיום,  אופנתיות מדרגות מנותקות. יש גם הדגשה של גושים שונים של חומר ושילוב צבעוני באותו גרם מדרגות; למשל, שתי מדרגות ראשונות גדולות במיוחד בחומר שחור ומהן יוצא גרם מדרגות לבן וצר יותר כשכל מדרגה נראית צפה. יש מדרגות זיזיות-קונזוליות-פתוחות בחלל, כשהרוב הוא למעשה אוויר ויש רק מדרכים המחוברים ישירות לקיר, מה שיוצר מראה צף בחלל. סגנון כזה מתאים לבתים בסגנון נקי יותר - יפאני עכשווי, אבל גם לבתים קטנים, כדי לקבל את תחושת החלל. בדרך כלל הורים לילדים קטנים אינם רוצים עיצוב כזה, כי הוא נראה מאוד לא בטיחותי, אולם אחרי גיל שנתיים מדובר בתחושה בלבד.
ויש גם מדרגות מזכוכית - הבנויות במסגרת נירוסטה עם מדרך זכוכית. הן יוצרות תחושה ש"אין מדרגות" וחלל חשוף לגמרי, אך עם זאת עלולות לעורר הרגשה לא נעימה של פחד גבהים, במיוחד בירידה. גרמי המדרגות העשויים מעץ, כמו שרואים הרבה באירופה, דורשים טיפול ופחות אופנתיים לאחרונה. למוסדות ציבור ולבתים מפוארים, נוסח אחוזה, מתאים גרם מדרגות מעוגל ורחב במיוחד בעל רום נמוך ומדרך רחב.

המעקות נוצרו למען הביטחון בלבד. מבחינה ויזואלית, כשאין מעקה העיצוב טוטאלי, עיצוב שאינו מתחשב במגבלות של בטיחות ונוחות.
מבחינה תקנית למעקה צריכים להיות שלבים אנכיים, כי באופקיים ניתן להשתמש כסולם, וצריך שיהיה מרווח של כ-11 ס"מ ביניהם, כדי שתינוקות לא יוכלו להשחיל שם את ראשם. אלא שהסורגים האנכיים יוצרים מעין כלוב וחוסמים את הזרימה הטבעית של המדרגות. האדריכלים עסוקים אם כן, כל אחד בדרכו, במאמץ לפתור את הבעיה הבטיחותית-  העיצובית באלגנטיות ככל האפשר. ברוב הבתים לא מתייחסים לתקן ומעצבים באופקיות - לטובת היופי ובאחריות בעל הבית
החומר השולט במעקות, במיוחד במאחז, הוא הברזל. יש גם מעקות מנירוסטה, מפליז, מעץ, מקיר נמוך, מרצועות עור, פיברגלס, זכוכית ועוד. למען הבטיחות ניתן לחבר כבלים אופקיים ממתכת. קשה לטפס עליהם כי הכבלים גמישים. אפשר לחסום את החלל שבין המעקה למדרגות ברשת מתכת, סריגת ראטן וכדומה. כמו כן אפשר ליצור מעקה מזכוכית עם תופסנים מפליז או מנירוסטה, היוצר מראה אקסקלוסיבי.
את המעקות ניתן לקבע בתוך המדרגה עצמה או בצדה, כדי לתת יותר מרחב. בכל מקרה תקן הגובה של המעקה הוא 50.1 מטר ובפועל עושים בדרך כלל 09 ס"מ, מספרים האדריכלים, כי כך יפה יותר. ואולם, חשוב במיוחד להקפיד שהגובה יהיה בתקן כשמדובר בגלריה עצמה, כי שם זה באמת מסוכן לילדים. בכל מקרה, כשיש תינוקות וילדים קטנים בבית מומלץ מאוד לתחום את גרם המדרגות בגדר הנפתחת על פי הצורך.
מדרגות הן למעשה חלל של מעבר ולכן התאורה בהן משמשת בעיקר לסימון ואינה חייבת להיות חזקה. כדי שלא תסנוור את העולים במדרגות, כדאי למקם את התאורה בצדדים בקרבת הרגליים ולא ברום.
אפשר להשקיע את התאורה במדרגה עצמה או בקיר הסמוך לה. תאורה שקועה בקיר כל מדרגה שנייה או שלישית, בגובה של 02 ס"מ מהמדרך, תאיר את המדרגה עצמה והאדם יוכל ללכת גם בחושך. כשמשאירים את התאורה הזאת דולקת כל הלילה זה גם פונקציונלי וגם משרה אווירה נעימה. יחד עם תאורה זו באה גם תאורת קיר. שני גופי תאורה יספיקו לגרם מדרגות אחד. אם יש בעיה של תקרה מונמכת, כדאי להתקין תאורה שקועה עם אלומת אור צרה לגובה של שישה מטרים, מה שיוצר "שלולית" אור כמו בבמה.
הלהיט האחרון בתחום התאורה בכלל ותאורת המדרגות בפרט הם הסיבים האופטיים. ניתן לעצב בעזרתם סימונים קטנים אך משמעותיים לאורך מעלה המדרגות, אפשר לשחק בהם במגוון צבעוני של אור ונקודות אור וניתן לשזור אותם בכל מדרך כמו בחללית, לקבלת מראה של מדע בדיוני.      www.iskatova.co.il


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 אורנה צורים


 


מאמרים נוספים מאת אורנה צורים
 
המדריך לעיצוב ותקני מדרגות- www.iskatova.co.il
מדרגות מוסיפות עניין עיצובי לחלל ומשלבות פונקציונליות ויופי. מדרגות הן הרבה יותר ממדרגות גרידא. אחרי הנהייה של המאה העשרים לדינמיות המלאכותית המנוכרת של הדרגנועים והמעליות - חוזרות המדרגות, יחד עם הממד האנושי והמגע העיצובי המתאים לו

מדריך קניית שערים
20/04/09 | אדריכלות
מדריך לבחירת שער שיתאים לאופי בית המגורים
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI