השימוש במילות מפתח - NLP ודמיון מודרך
לעתים כשאני מסתכלת באתר שלי במילות החיפוש שאנשים רשמו ודרכן הגיעו לאתר, אני מגלה חיבורים מפתיעים לנושאים שבהם אנשים מתעניינים ולמילות החיפוש שרשמו בגוגל. בחרתי מספר מילות מפתח שהסבו את תשומת לבי ואתייחס אליהן כאן:
איך שולטים בדמיון
אנחנו מדמיינים כל הזמן. בין אם אנחנו מודעים לכך ובין אם לא. בין אם אנחנו רואים תמונות, ובין אם הן חולפות במהירות כך שאנחנו לא מספיקים לעקוב אחריהן.
אנחנו מדמיינים כאשר אנחנו חושבים, חווים תחושות או אירועים, גם כאלה שאינם בהכרח קשורים למציאות כלשהי. מכיוון שהמוח הקדום שלנו אינו יודע להבדיל בין מציאות לדמיון, הוא יגיב בהתאם למה שדמיינו, בדיוק כפי שהיה מגיב אם הדברים היו מתרחשים באמת.
את השליטה בדמיון נקבל בעזרת מודעות. כאשר נהיה מודעים למה שאנחנו מדמיינים, נבין שאנחנו יכולים לדמיין כל דבר, ובידינו הבחירה אם נדמיין מה שאנחנו רוצים שיהיה לנו, מה שאנו רוצים להיות, או שנבחר דווקא לדמיין את ההיפך.
אני מזמינה אתכם לאמץ לחייכם את משפטו של רבי נחמן, שדייק באומרו: "אתה נמצא במקום שבו נמצאות מחשבותיך. ודא שמחשבותיך נמצאות במקום שבו אתה רוצה להיות".
המילים לבחור ולברוח
המילים לבחור ולברוח מכילות אותן אותיות שורש: ב-ח-ר – ב-ר-ח.
המילה בחר מאפשרת לבדוק, לברר, להעדיף ולקבוע את הרצוי ביותר, כמו גם מאפשרת רצון חופשי על-פי שיקול דעת. וברח משמעותה לנוס, להימלט, להשתמט ולהתחמק.
גם כאן בידינו הבחירה אם לבחור או לברוח. אם לעשות או להימנע.
פספוסים והזדמנויות
המילה פספוס משמעותה להחטיא את המטרה. והמילה הזדמנות משמעותה התרחשות מקרית, משהו שהגיע במקרה. מתוך כך, לפספס אנחנו יכולים רק משהו שהצבנו לעצמנו. משהו מדויק. ואילו הזדמנות תגיע באופן מקרי מבלי שהתכוונו אליה, ואנחנו יכולים לבחור בה או לברוח ממנה.
כמו כן, המילה הזדמנות שורשה מגיע מאותיות ז-מ-ן שמשמעותן עת או מועד. בנוסף, משהו שאנחנו מזמנים, קובעים. וגם משהו זמני, ארעי, שאינו קבוע.
בהזדמנות זו אנחנו יכולים להבין שהזדמנות יכולה להגיע במקרה, אך אנחנו גם יכולים לזמן אותה בזמן ובמועד המתאימים לנו. כשאנחנו מזמנים לעצמנו משהו, אך הוא אינו קורה בזמן או במקום המתאימים לנו, אנחנו עלולים לחשוב שפספסנו את ההזדמנות. ולכן חשוב להבין שהפספוס הינו זמני, כיוון שבזמן אחר שבו ההזדמנות שנקרית בדרכנו מתאימה ונכונה, הדבר פשוט יקרה. כפי שאמר קהלת: "לכל זמן, ועת לכל חפץ תחת השמיים". כל דבר מגיע בעתו, בזמן המיועד לו, והכל משתנה ומתחלף עם הזמן.
מתי משתמשים בחושים
אנחנו משתמשים בחושים כל הזמן. זו מערכת ההפעלה שלנו. ובעזרתה אנו חיים, מבצעים, רואים, שומעים, מרגישים, מריחים וטועמים. בעזרתה אנו מקבלים את האותות המתאימים כדי לבצע פעולות, לנהל את עצמנו ואת מה שקורה סביבנו.
חמשת החושים מאפשרים לנו לקלוט גירויים מבחוץ ובפנים. להרגיש ולתפוס. המילה בְּחוּשׁ משמעותה גם בפועל ממש, במציאות. מכיוון שכל מה שאנו חשים הוא אמיתי ונכון לנו ברגע שחשנו אותו - גם אם בדיעבד יסתבר שטעינו - באותו שבריר שנייה שבו החושים שלנו שלחו לנו מסר מסוים, בדיוק באותו רגע זו האמת היחידה עבורנו ואנחנו נפעל על-פיה.
מתוך כך מגיעה גם אחת מהנחות היסוד של ה-NLP - אנשים תמיד עושים את הבחירה הטובה ביותר עבורם באותו רגע. כל התנהגות - ולא משנה עד כמה היא מרושעת, מטורפת או מוזרה - הינה הבחירה הטובה ביותר האפשרית לאדם באותה נקודת זמן.
כאשר החושים שהינם מתגי ההפעלה שלנו עוצרים את פעולתם, נוכל לגלות מה קרה, מה הפעיל אותנו. האם זו היתה תמונה, או קול, תחושה, ריח או טעם.
ומכאן נוכל לבדוק איזו למידה חיובית ומשמעותית נוציא מהרגע שחלף, כזאת שתאפשר לנו להגיב אחרת בפעם הבאה שמתג יופעל. כאשר נגלה את הכלים המתאימים לנו כדי להתמודד, נוכל להגיב באופן אחר, מתאים ונכון יותר.
ריפריימינג - Reframing
המילה ריפריימינג משמעותה בעבודה עם כלי ה-NLP ובכלל - מסגור מחדש.
כדי שנבין את מה שמתרחש סביבנו ובנו, יש צורך לתת מסגרת להתרחשויות. חשיבה במסגרת היא טבעית, יעילה וחשובה בתפקודנו היומיומי, ומכילה עולם שלם של אמונות וערכים שבהם אנו משתמשים באופן אוטומטי, פעמים רבות מבלי לבדוק את תקפותם לגבינו.
כאשר אנו מגלים שהמסגרת הפכה מגבילה, ומונעת מאיתנו את היכולת לעדכן ולהתעדכן תוך שימוש בידע ובתפיסות חדשות, או מונעת מאיתנו להשיג או להגשים את המטרות שלנו, חשוב לבצע את תהליך ה-Reframing – שבעזרתו נעניק מסגרת אחרת לאירוע, מסגרת חדשה שתאפשר לנו לשנות זווית, נקודת מבט, אמונה, או השקפה. מתוך כך - לשנות את התפיסה המקורית הישנה, ומכאן לשנות גם את ההתייחסות שלנו לאותו אירוע או נושא, תוך שאנו מגלים נקודות מבט חדשות, מאפשרות ומעצימות, המתאימות יותר לחיינו הנוכחיים.
ריפריימינג הוא תהליך משמעותי בעבודה עם כלי ה-NLP, והוא מתבצע במהלך המפגש בין אם הבחנו בו ובין אם לאו. היכולת לפרק ולהרכיב מחדש מחשבות, אירועים, זיכרונות ורגשות, מאפשרת לחלקים הלא מודעים שלנו לבצע עבודת עדכון, שכל-כך חשובה לשינויים שאנו מבקשים לעצמנו.
אסנת בוקופצר, מטפלת מוסמכת בכירה, מאסטר בדמיון מודרך, NLP, טיפול בטראומה ותרפיית קו הזמן. טיפול אישי וזוגי. מנחת סדנאות להעצמה אישית, פוריות, הריון ודמיון מודרך.