המסחר בבורסה הוא מסחר במניות ובניירות-ערך אחרים. נייר-ערך מונפק על-ידי חברה מסוימת או על-ידי הממשלה ומקנה לבעליו זכויות מסוימות. מניה היא אמנם הסוג המוכר ביותר של ניירות-ערך אך היא אינה הסוג היחיד. ישנם גם: אגרות-חוב, תעודות מדד, המירים, קרנות הנאמנות, מלווה קצר מועד (מק"מ) ונגזרים.
מניה היא למעשה שטר בעלות על חלק מסוים בחברה והיא מקנה לבעליה מעמד שותף בחברה המנפיקה. כמות המניות בבעלותו של משקיע קובעת את חלקו היחסי באותה החברה. בעליהן של רב מניותיה של אותה החברה הוא בעל השליטה בחברה. מסחר במניות נעשה פעמים רבות במטרה להרוויח ממכירתן במועד מאוחר יותר. אך, לעיתים מטרת מסחר בבורסה במניות היא השגת שליטה בחברה המנפיקה.
מדדיה של הבורסה בארץ הם שיקוף של שינויי שערי הבורסה בקבוצותיהן של ניירות הערך. המדדים העיקריים של מסחר בבורסה מחושבים באותו יום מסחר ומופצים למשקיעי הבורסה. בעבר, היה צורך להמתין ליצירת קשר עם גורם מתווך של חבר הבורסה, בכדי לתת פקודות מסחר בבורסה. אך, כיום הטכנולוגיה מאפשרת גישה ישירה למידע השוטף על המסחר בבורסה והזנה עצמאית של פקודות קנייה ומכירה. מסחר עצמאי בבורסה מאפשר גמישות ועצמאות למשקיעים ומייעל את עבודת הבורסה. מסחר עצמאי בבורסה פוטר את המשקיע מהצורך להמתין לגורם מתווך עבור הזנת כל פקודת מסחר.
ברכישת תעודת מדד למעשה משקיעים בכל המניות השייכות לאותו המדד. תעודה זו מאפשרת לקנות את כל מניות המדד במרוכז. ניתן לרכוש תעודת מדד עבור מדדיה של הבורסה הישראלית או עבור מדדים במקומות אחרים בעולם. תום תקופת הבעלות בתעודה נקבע מראש. בסיום תקופה זו מתחייבים להחזיר למשקיע את הסכום שהושקע כולל השינוי במדד. כלומר, בתוספת עלייה במדד (רווח) או בניכוי ירידה שחלה במדד (הפסד).
קרנות נאמנות הן למעשה כלים פיננסיים המאפשרים השקעה בניירות-הערך הנסחרים בבורסה. הקרן היא תיק השקעות משותף המנוהל על-ידי מנהל הקרן ועל-פי שיקול דעתו. המשקיע רוכש כמות מסוימת של יחידות קרן וכך נקבע חלקו היחסי בהשקעות הקרן.
f