אפשרויות הדיור העומדות בפני מחפשי דירות בהרצליה
שוק הדיור הישראלי משתנה ללא הרף, כשבמקביל לצמיחה מתמדת במספרם של דורשי הדיור ומשפרי הדיור, מתרחב מעגל אפשרויות הדיור העומדות לרשותם. אם, בעבר הלא מאד רחוק, עמדו בפנינו רק שתי אפשרויות - רכישת דירה חדשה מקבלן או רכישת דירה מיד שנייה (שלישית או רביעית), כיום האפשרויות רבות יותר, בעיקר בשל שתי יוזמות ממשלתיות שהפכו את שוק הדיור שלנו לססגוני - יוזמת מחיר למשתכן ויוזמת תמ"א 38. על שתי יוזמות אלה ועל האפשרויות הנוספות העומדות בפני מחפשי דירות באזור הרצליה ובאזורים אחרים בארץ, מיד נרחיב.
באופן טבעי, דירות מיד שנייה (או, כאמור, מיד שלישית, רביעית וכד') תופסות את היצע השוק הגדול ביותר הקיים כיום למחפשי דירה. הדילמה העיקרית במקרים הללו כיום נובעת מת"י 413 - התקן הישראלי לעמידותם של מבנים בפני רעידות אדמה. תקן זה נכנס לתוקפו בשנת 1975 והפך לתקן מחייב את קבלני הבניה מינואר 1980. כך שאמנם, דירות מיד שנייה שנבנו לפני שנת 1980 נחשבות לזולות יותר מדירות חדשות, אולם בשלב זה או אחר, הבניינים בהם הן נמצאות עתידים לעבור, בשלב זה או אחר, פרויקט תמ"א 38 לפחות פרויקט חיזוק מבנה, אם לא פרויקט פינוי ובינוי. זהו שיקול שבהחלט צריך להתחשב בו בעת רכישת דירה ישנה, שאתם עשויים לחשוב שבזכותה, תמו תלאות הדיור שלכם.
אם כן, גם דירות מיד שנייה כבר אינן כפי שהיו, ולכן, האופציה של דירות חדשות בבניינים חדשים או דירות חדשות בבניינים מחודשים, הופכת להיות רלוונטית מתמיד. דירות כאלה מגיעות מכמה מקורות.
כאן, כמו בעבר, יזמים וקבלנים עוסקים בבניית בניינים ושכונות ואנשים (מחפשי דיור ומשפרי דיור) רוכשים אותן. העקרון נשאר זהה, מה שמשתנה עם השנים הוא הטרנדים השונים השולטים, הן במיקומם של פרויקטי הבניה והן במאפייניהם. למשל, בשנים האחרונות נכנסו חזק לתודעה שלושה טרנדים - הטרנד הראשון הוא בניה של שכונות שלמות כמקשה אחת (כלומר, פחות בניה ספוראדית של בניין פה ובניין שם, אלא יותר בניה של שכונה שלמה, הכוללת מרכז מסחרי, מוסדות חינוך וכד'). הטרנד השני הוא המגדלים - בניה לגובה. טרנד זה גם משרת את רצונם של האנשים להתרחק מגובה הרחוב (הפיח, הרעש והלכלוך) וגם משרת את הצורך בניצול מלא של כל קרקע לצורך בניית מספר מקסימלי של יחידות דיור. הטרנד השלישי הוא השיבה לטבע - שכונות המוקמות בשולי הערים, כשהן גובלות בשדות ובשטחים ירוקים, זוכות להתלהבות רבה, בעיקר בקרב זוגות צעירים ומשפחות צעירות, שרוצות לצאת מהנוף האורבני המפויח והרועש.
יוזמת מחיר למשתכן הינה יוזמה ממשלתית, שמטרתה לנתב קבלנים ויזמים למכירת דירות חדשות זולות יותר לציבור הרחב. בשלב הראשון מתחרים ביניהם היזמים במכרז כשהקריטריון לזכיה הוא המחיר הסופי של הדירה אותו ישלם המשתכן, בשלב השני, נערכת הגרלה בין מבקשי הדיור, כשהנבחרים ביניהם יזכו לזכות ראשונים על הדירות אותן יבנו הקבלנים שזכו במכרז. לצורך כל התהליך מוקמת מנהלת ייעודית לפרויקט שמטרתה לפקח על עמידתו של הקבלן בהתחייבויות מול רוכשי הדירות ומול משרד השיכון. לכאורה, רעיון מדהים, אולם הביצוע שלו מעט לוקה בחסר, מאחר וכבר שמענו תלונות על אי סדרים בבחירת המשתכנים הזוכים, על דירות בעייתיות שנבנו בסטנדרטים נמוכים מהרגיל וכן הלאה. מה גם שלא כל מבקש דיור עומד בקריטריונים לרכישת דירה מוזלת, כך שאפשרות זו, משתלמת או לא, אינה רלוונטית עבור חלק גדול מהאוכלוסייה.
תמ"א 38, שמטרתה העיקרית היא חיזוק מבנים בפני רעידות אדמה, פתחה, כנראה ללא ככוונה, אופציה נוספת ומשתלמת עבור מחפשי הדירות. העיקרון כאן הוא פשוט - מבנה ישן שנבנה לפני כניסתו של ת"י 413 עתיד להיות מחוזק או, לחילופין, עתיד להיהרס ותחתיו ייבנה מבנה חדש יותר. באופציה הראשונה, החיזוק וההרחבה נעשים בשני רבדים. הרובד הראשון הוא דירות מורחבות ומשופרות (מרפסת, ממ"ד) ובניין עדכני יותר (מעלית וכו'), וברובד השני הוא בנייתן של דירות נוספות מעבר לעסקת ה"דירה תמורת דירה" המוצעת לבעלי הדירות הוותיקים בבניין. דירות אלה נותרות ברשותו של הקבלן לצורך מכירתן, כשהתשלום המתקבל עבורן מהווה גם ככיסוי עלויות ההשקעה שלו בפרויקט וגם כרווח הנכנס לכיסו. מאחר, ואחרי הכל, מדובר בבניין מחודש ולא חדש לגמרי, מחיר דירה חדשה כזו נחשב לנמוך באופן משמעותי ממחירה של דירה חדשה בבניין חדש. באופן טבעי, דירות מסוג זה הפכו ללהיט הנדל"ני החדש ולאופציה פופולרית בקרב כל שכבות האוכלוסייה, כל המגזרים ובכל המצבים המשפחתיים. פרויקטי תמ"א כאלה קיימים כבר כמעט בכל רחבי הארץ (כן, ברור שגם הרצליה מצויה ברשימת הערים המתרחבות ומתפתחות באופן זה), ובמרבית המקרים, הם מהווים את האופציה העדיפה מבין ארבע האופציות שסקרנו כאן.