כיצד נקבל החלטה לגבי מדיניות ההשקעה בתיק הנכסים שלנו ומה החשיבות למדיניות הוליסטית גם על קרנות השתלמות וקופות הגמל שלנו?
יכול להיות שהשתחרר לכם איזה שהוא חיסכון עם סכום כסף שאתם יכולים להשקיע ויכול להיות שקיבלתם בירושה סכום שבדיוק מתאים למטרה הזו, יכול להיות שחסכתם כמה שנים כדי להגיע לרגע הזה ויכול להיות שיש לכם את הכסף מכל סיבה שהיא. הרצון להשקיע בתיק נכסים הוא של רבים, תיק שיניב רווחים עתידיים ויהווה עוגן משמעותי.
יש לא מעט מאלו שלא מעוניינים בכלל להבין במה הם משקיעים, הם סומכים על מנהלי ההשקעות בחברות בהם הם משקיעים ובעבור זה הם משלמים לא מעט. הם בעיקר חוששים מזה, אבל האמת היא שזה לא כל כך מורכב כמו שחושבים. אם אתם לא מאלו ואתם רוצים בכל זאת לדעת יותר על ההשקעות שלכם או לפחות להיות אלו שקובעים את מדיניות ההשקעות, הנה כמה דברים שכדאי לדעת.
הגישה האקטיבית
בעולם ההשקעות יש שתי גישות שולטות, האחת אקטיבית והשנייה פאסיבית. הראשונה אומרת שהמשקיע חייב להיות פעיל בכדי להגיע לתשואה נאה. מה זה אומר זה אומר שהוא צריך לקנות ולמכור ניירות ערך שונים, לנהל את הכסף שלו באופן שוטף. זו גישה שמקובלת בקרנות הנאמנות שם המנהלים מנתחים כל הזמן דו"חות כספיים ומקבלים החלטות האם למכור או לקנות ניירות ערך כאלו ואחרים. המטרה שלהם היא אחת, תשואה, ובשבילה הם עובדים כל הזמן, משנים, מגוונים ובעיקר פעילים. הגישה האקטיבית היא גישה שבדרך כלל גם מביאה עימה תוצאות טובות יותר אך היא דורשת לא מעט.
הגישה הפאסיבית
הגישה האקטיבית כשמה כן היא כפי שציינו, גישה שדוגלת בעשייה תמידית של מנהלי תיק ההשקעות מה שאומר קנייה ומכירה כל הזמן, אך יש את הגישה השנייה, הסולידית יותר והיא של מעקב אחרי מדדים. המעקב הינו פאסיבי לחלוטין כשבשוק יש מוצרים כאלו כמו קרנות מחקות ותעודות סל, שכל מה שצריך הוא לרכוש אותן ולקבל את תשואת המדד.
מה שמשותף לשתי הגישות הללו הוא הצורך להגדיר את רמת הסיכון. צריך לחלק נכון את ההשקעות ככה שיהיו אלו שנחשבות למסוכנות אך התשואה בהן היא גבוהה ויהיו את אלו שיגבו את המסוכנות, אלו שהתשואה בהן נמוכה אך הסיכון נמוך הרבה יותר.
בסופו של דבר הכלל המרכזי בהשקעות הוא אחד – ככל שלוקחים סיכון גדול יותר כך כשמצליחים התשואה תהיה גבוהה ואפילו גבוהה מאוד וככל שהסיכון קטן יותר, התשואה תהיה נמוכה. זה רלוונטי מאוד בעיקר כשמקבלים החלטה על מדיניות השקעה, מכיוון שכל אחד בנוי אחרת. יש את מי שמסוגל "לחיות על הקצה" – להסתכן ואף להפסיד בפוטנציאל ויכול לחיות עם זה, ויש את מי שפשוט לא בנוי לזה נפשית, לא יכול לעמוד בלחץ התמידי.
שלושת הפרמטרים העיקריים
כשמחליטים על מדיניות ההשקעה יש שלושה פרמטרים עיקריים שצריך לקחת בחשבון: סיכון, טווח השקעה ויעד
פיזור השקעות
אין מי שלא מכיר את המשפט: "לא שמים את כל הביצים בסל אחד". זה רלוונטי במיוחד להשקעות, כשאם בוחרים במניה אחת או שתיים, זה יכול להיגמר ב"צל"ש או טר"ש" או במילים שלנו – או שמרוויחים הרבה או שמפסידים הכול. מרכיב חשוב בקבלת ההחלטות היא החלטה איך לפזר את ההשקעות, בחירה במספר גדול של מניות או בתעודות מחקות מדדים עוקבים. ככל שהפיזור יהיה גדול יותר כך הסיכון יהיה קטן יותר.
החשיבות למדיניות הוליסטית בקופות הגמל וקרנות השתלמות
חשוב להבין מהי מדיניות הוליסטית בכל הקשור להשקעות, בשביל לקבל את ההחלטות הנכונות ולבצע את הפעולות הטובות ביותר. יש היבט אחד חשוב מאוד בבניית תיק השקעות והוא ראייה של התיק הזה כחלק מעוגת הנכסים הכוללת של המשקיע, או מה שקרוי המילים אחרות – ניהול הוליסטי. ניהול הוליסטי זה אומר ראייה רחבה יותר של הכסף שיש למשקיע, מה שאומר קופות הגמל שיש לו, קרנות ההשתלמות, חסכונות פנסיוניים וכדומה וכמובן, כל מה שנצבר בהם. חשוב להבין מתי הם הופכים לנזילים מהם דמי הניהול שנלקחים עליהם ואיפה הם בכלל מנוהלים. בבניית תיק השקעות הוליסטי בוחרים את תמהיל ההשקעות או במילים אחרות את מכשירי ההשקעה השונים, ובמקביל נלקחים בחשבון רצונות, צרכים וכדומה.
ההחלטה לגבי מדיניות תיק השקעות היא מורכבת ומצריכה חשיבה מרובה כמו גם הכנסה של פרמטרים רבים למשוואה. אך חשוב לא לוותר על חשיבה מקדימה ועל קבלת החלטות אסטרטגית, מה שיוכיח את עצמו לאורך זמן. תיק השקעות שמנוהל היטב הוא נכס אדיר, והוא עוגן כלכלי לכל החיים אם הוא מנוהל כמו שצריך.