מצלמותכמו במחשבים, טלפונים ומכוניות, מצלמות דיגיטליות באות בכל הגדלים והצורות.
הגורמים העיקריים המשפיעים על מחירי המצלמות הדיגיטליות הם רזולוציה, סוג העדשה, זום אופטי, תכונות ייחודיות ותכונות לשליטה ידנית הקיימות בחלק מהמצלמות. ישנם 3 סוגים עיקריים של מצלמות דיגיטליות: מצלמות רפלקס (DLSR) - מחירן יקר ומצלמות המיועדות בד"כ לצלמים חובבנים, צלמים מקצועיים, מצלמות קומפקטית - הסוג הנפוץ ביותר, מצלמות דמויות SLR - מצלמות גדולות יותר, יקרות ומתקדמות יותר מהקומפקטיות.
לפני שבוחרים מצלמה, מומלץ לנסות גדלים ומשקלים שונים, להחזיק את המצלמה ולתפעל אותה. יכולת הזום קובעת עד כמה נוכל להתקרב לאובייקט המצולם.
לכו על זום אופטי, והתעלמו מהפרמטר של זום דיגיטלי - מדובר בגימיק המגדיל את התמונה תוך פגיעה באיכותה.
חשוב לבדוק את מסך המצלמה, שימו לב שהתמונה שהוא מספק איכותית ושהאייקונים השונים המספקים מידע על פעולות שניתן לבצע במצלמה ברורים וגדולים מספיק.
בדקו מה נפח הכרטיס המסופק עם המצלמה.התמונות שתצלמו יאוחסנו על כרטיס זיכרון (לחלק מהמצלמות יש גם זיכרון פנימי מובנה).
נתון נוסף הוא פרק הזמן שבין הלחיצה על מקש הצילום לצילום בפועל, שנקרא בשפה המקצועית Shutter lag, חשוב שנתון זה יהיה קצר ככל האפשר ובנוסף כדי לצלם בספונטניות ולהצליח ללכוד את הרגע כדאי לבחור מצלמה עם זמני אתחול ומחזור קצרים (הזמן שלוקח למצלמה לעבור ממצב כבוי ועד למצב שהיא מוכנה לצילום, וזמן מחזור הוא הזמן בין סיום צילום אחד לתחילת הצילום הבא).
בשורה התחתונה, הכל נחתך על פי השאלה, כמה כסף אתם רוצים להשקיע. עליכם להחליט על חשיבות הצורה החיצונית והמאפיינים, ועל פי השימוש שאתם צופים לה. לפני שקונים מצלמה חשוב לוודא שהחברה של המצלמות מוכרת, למשל מצלמות אולימפוס, מצלמות CASIO, מצלמות JVC וכד' (מצלמת אולימפוס לא יכולה להיות מצלמה לא איכותית, יש לחברה ניסיון עסקי של כמעט מאה שנים, החברה מתעדכנת ומתחדשת כל הזמן וישנן אפילו מצלמות המסוגלות לתת מענה בעברית), מצלמה דיגיטלית מועדת לתקלות וככל שהשימוש בה אינטנסיבי יותר כך גדל הסיכוי לקלקול, לכן חשוב להעדיף תקופת אחריות ארוכה יותר ולוודא שיש מעבדת שירות קרובה לאזור המגורים.