דף הבית אינטרנט והחיים ברשת קידום אתרים ניווט באתר - היכן אני נמצא?
ניווט באתר - היכן אני נמצא?
זהר עמיהוד 09/04/09 |  צפיות: 3580

 

ניווט באתר – היכן אני נמצא?

 

חלק 1 מתוך 3

 

הפעולה הבסיסית של המשתמש באינטרנט היא ללחוץ על קישורים, כדי לעבור ממקום למקום במרחבי האינטרנט, או בשפתנו – לגלוש באינטרנט בכלל, ובאתר בפרט. המרחב הוא אין-סופי ולכן הניווט בו קשה. הניווט קשה גם מכיוון שניתן בקלות לנטוש את מסלול הניווט ולהיסחף למקומות אחרים, ממש כמו בגלישה על פני הגלים.

הניווט באינטרנט אינו נערך מנקודה מוגדרת אחת לנקודה מוגדרת שנייה כמו בניווט בשטח. הגולש יודע מהיכן התחיל (בדרך כלל מאתר מנוע חיפוש, פורטל או אתר מסוים אחר), אך אין לו נתיב ברור, כפי שיש בניווט קרקעי שמתקיים מנקודה לנקודה. קלות הלחיצה על העכבר ועלותה הכספית האפסית, מביאות לידי כך שידוע בוודאות היכן הניווט מתחיל, אבל בכלל לא בטוח כיצד ימשך והיכן יסתיים.

הניווט גם אינו חייב להיעשות באופן רציף. במקום ללחוץ לאחור (Back), אפשר לחזור לדף הבית בלחיצה אחת.

בעת בניית מערכת הניווט באתר יש לספק למשתמשים תמיכה שתענה על שלוש שאלות (על פי Jacob Nielsen):

·        היכן אני נמצא?

·        מהיכן הגעתי?

·        לאן אני יכול להמשיך מכאן?

לראות את כל התמונה

כדי שהגולש ידע היכן הוא נמצא, הוא צריך לראות את המפה הכללית שלפיה הוא מנווט. מכיוון שהוא נמצא באינטרנט, אבל תמיד באתר מסוים, עליו לדעת תמיד היכן הוא נמצא.

זיהוי האתר בכל שלב של הגלישה הינו הכרחי, ולכן הלוגו של האתר (או כל מזהה אחר) צריך להופיע בכל דף מדפי האתר. רצוי גם שהמיקום של אותו מזהה יהיה קבוע, וגם יהיה קישור לדף הראשי. כך, הגולש יוכל לחזור "הביתה" מכל דף. יש כמה דברים דומים לאתרים באינטרנט ולוגו המשמש קישור לדף הבית הוא אחד מהם, ולטובה.

מחקרי שימושיוּת באינטרנט מראים שלקוחות מתלוננים על אתרים שמנסים לבנות מערכת ניווט שונה מזו המוכרת להם. צריך לזכור שהגולש אינו לומד על האינטרנט מהאתר שלך. הוא כבר שוטט באתרים רבים אחרים ובהם הוא למד איך מנווטים באינטרנט. עכשיו, הוא הגיע לאתר שלך ומנסה להתאים את מה שהוא יודע ומכיר למה שמצא אצלך באתר האינטרנט.

הדבר מאוד דומה לממשק של Windows. למדת את הממשק ביישום אחד, למדת בכולם. כאשר אתה לומד על הסרגלים של Word, אתה כבר מוכן לעבוד ב-Excel, ובתוכנות אחרות, מכיוון שהלוגיקה של הפעלת התפריטים דומה, ואף זהה. מעבר לזאת, אתה כבר מוכן להפעלת מאות ואלפי תוכנות אחרות בעלות אותו ממשק ואינך צריך להשקיע זמן בלימוד המנגנון מחדש.

כעת צריך לתת מענה לשאלה "היכן אני נמצא?" ברמת האתר שלנו. הגולש רוצה לדעת את המיקום היחסי שלו ביחס לחלקי האתר השונים. הדרך לדף שבו הוא נמצא צריכה להיות ברורה, כדי שיוכל לשחזר אותה החל מדף הבית.

אם הגולש נמצא במוצר שנקרא "פותחן אוטומטי מחוזק", הוא צריך לדעת את הנתיב אליו. נתיב זה התחיל בדף הבית של אתר "השף שלי רק בשבילי", עבר דרך "יין ואלכוהול", "ציוד בר ויין", "פותחנים ומחלצי פקקים" ורק אז הגיע להיכן שהגיע, לדף "פותחן אוטומטי מחוזק", סה"כ נדרשו 4 הקשות עכבר ("קליקים") מדף הבית.

מבחן ניווט, באתר כמובן

זה הזמן לערוך מבחן. כדי להתחיל במבחן עליכם לגלוש לדף כלשהו באתר שלכם (לא דף הבית). חישבו, שזה הדף הראשון שהגולש הגיע אליו, נניח על ידי קישור מאתר אחר. במובן זה אפשר לקרוא לו דף נחיתה, כי זה הדף הראשון שהגולש רואה באתר שלכם.

כעת השיבו על השאלות הבאות:

·        מהו האתר הזה?

·        מהם החלקים העיקריים באתר?

·        לאיזה חלק משויך הדף שאתם נמצאים בו?

·        מהו נושא הדף?

·        מהי רמה אחת מעל מהדף שאתם נמצאים בו?

·        איך אני מגיע לדף הנמצא ברמה אחת מעלה?

·        איך אני מגיע לדף הבית?

·        איך אני יכול לחזור לדף זה מדף הבית?

ברוב החברות שבונות אתרים עבורן או עבור אחרים, נתונה תשומת הלב המרבית לעיצוב של דף הבית ופחות מכך – לדפים הפנימיים באתר. כאשר הדפים שלכם יעברו את המבחן, הלקוחות שלכם יגלשו באתר ללא לחץ של "אובדן הנתיב".

כל היסוס בניווט יוצר חוסר ביטחון, או תחושה לא טובה. צריך תמיד לחשוב על כך שעלות הנטישה היא אפסית; די בכמה לחיצות בעכבר והגולש כבר נמצא הרחק מהאתר שלכם.

אם תשאלו את "הנוטשים" למה עזבו, רבים מהם יאמרו "האתר לא טוב", "התוכן לא מעניין". מעטים יצביעו על תקלה בניווט בתור סיבה לנטישת האתר. ייתכן שהסיבה היא שהם מתביישים להודות שטעו בניווט שמא יחשבו שאינם מיומנים די הצורך או מכיוון שהם לא זיהו במדויק את הבעיה (והרי לא כל הגולשים הם מומחים בממשק משתמש, UI) והאמירה "האתר לא טוב" מספקת מבחינתם לתיאור הרגשתם.

המאמר הבא ידון בשיקולים העיקריים המשפיעים על ניווט באתר.

 

זהר עמיהוד: יועץ עסקי לנושאי

 רוצה טיפים לקידום האתר שלך ובחינם?

היכנס לגוגל,

חפש "זהר עמיהוד"

לחץ על תוצאת החיפוש הראשונה,

הרשם לקבלת 9 יפיטם לאתר אינטרנט מצליח


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 זהר עמיהוד

זהר עמיהוד
ייעוץ עסקי בנושא שיווק וקידום אתרים באינטרנט
עוזר לעסקים להיות ראשונים בגוגל
לממש את הפוטנציאל של אתר האינטרנט שלך

להביא יותר לקוחות וליצור יותר הפניות/מכירות
ת.ד. 775 אבן יהודה
טל: 09-8910462
נייד: 052-8200895



 


מאמרים נוספים מאת זהר עמיהוד
 
ניווט באתר - היכן אני נמצא?
הפעולה הבסיסית של המשתמש באינטרנט היא ללחוץ על קישורים, כדי לעבור ממקום למקום במרחבי האינטרנט, או בשפתנו – לגלוש באינטרנט בכלל, ובאתר בפרט. המרחב הוא אין-סופי ולכן הניווט בו קשה. הניווט קשה גם מכיוון שניתן בקלות לנטוש את מסלול הניווט ולהיסחף למקומות אחרים, ממש כמו בגלישה על פני הגלים.

חמישה מיתוסים בנושא קידום אתרים
במהלך תקופה קצרה צצו מיתוסים בנושא קידום אתרים באינטרנט, אולי בגלל שעדיין עוטפת את האינטרנט איזושהי מסתוריות, חוסר ידיעה שגורם לאנשים להאמין שאכן כך הם פני הדברים. זה לא רק האינטרנט אלא גם עולם המחשבים שמלא ב- 3 או 4 אותיות, ומונחים שונים שרק מבלבלים.

מה בין בניית קישורים ו... דיאטה
בניית קישורים הינה אחת הפעולות החשובות שבעל האתר צריך לעשות אם הוא רוצה להיות מדורג גבוה בתוצאות החיפוש של גוגל ושאר מנועי החיפוש. כמו מרבית פעולות השיווק באינטרנט, גם תהליך זה הינו תהליך מתמשך שלא נגמר לעולם, וזאת הסיבה שזה הזכיר לי... דיאטה.
הנקודות הבאות ידגימו מדוע בניית קישורים דומה לדיאטה, ואיך הדבר יכול לעזור לך להשיג תוצאות טובות יותר בדירוג מנועי החיפוש עבור האתר שלך.


ללמוד משגיאות של אחרים בנושא קידום אתרים
הלימוד הכי מועיל הוא לימוד מניסיונם של אחרים כיצד יש לקדם את האתר כדי שיגיע למקום ראשון בגוגל. למרות שהאינטרנט צעירה בשנים (יחסית), נצבר כבר ניסיון רב ועל כן אפשר כבר משגיאות של אחרים וכמובן – מההצלחות שלהם.
אם אתה שואל איך להיות ראשון בין תוצאות החיפוש בגוגל של מילה או ביטוי אשר רלוונטיים לאתר שלך, עליך לבחון מה עשו אתרים שהצליחו, ובגדול, ולבחור משם את הכלים המתאימים לך. אפשר להתבונן ברשימת התוצאות גם מכיוון אחר, ולשאול מה יקרה אם לא תעשה את הפעולות הדרושות. האם תצליח להגיע למקום ראשון בגוגל?


קישורים דינאמיים, ככה אי אפשר להיות ראשון בגוגל
לקישורים אל האתר שלך יש חשיבות בניסיון של גוגל להעריך עד כמה האתר שלך חשוב. ככל שיש לאתר יותר קישורים המפנים אליו ויותר רלוונטיים, כך האתר יותר "נחשב", אבל, זה לא מספיק.

על מה לקוחות לוחצים בתוצאות החיפוש?
על אילו מהשניים סביר יותר שילחצו? על כל ביטוי חיפוש מציג גוגל מאות אלפים של דפים ולפעמים גם מיליוני דפים. ברור לכולם שאין לאף אחד זמן וגם סבלנות לעבור על כל התוצאות שמציג גוגל.

קידום אתרים אורגני או קישורים ממומנים?
הרבה בעלי עסקים מתלבטים בשאלה: האם לעשות קידום אורגני, או במילים אחרות SEO – Search Engine Optimizations או קישורים ממומנים הנקראים PPC – Pay Per Click? ובאותו עניין: אם קידום אתרים (SEO) אורגני חשוב כל-כך, מדוע יש כאלה המנסים למכור לנו את הרעיון ש-PPC הוא החשוב ביותר כדי להיות ראשון בגוגל?

להיות ראשון בגוגל
אנשים תמיד אומרים שאתה צריך להיות בעמוד ראשון בגוגל אם אתה רוצה לקבל תנועה גדולה של לקוחות, נכון? ובכן, המציאות היא שלא מספיק להיות בעמוד ראשון בגוגל, צריך להיות ראשון בגוגל - ראשון בעמוד הראשון. מי שנמצא במקומות 6-10 (מיקום זה נקרא under the fold), כלומר, צריך לגלול את החלון כדי לראות אותו, זוכה ללחיצות מעטות בלבד.

מאיפה להתחיל בניית אתר כדי להיות ראשון בגוגל?
עסקים שאין להם אתר אינטרנט, שואלים: מהיכן להתחיל את בניית האתר?". כמובן שיש את הדרך "הנכונה", אבל מהי בדיוק הדרך הנכונה? ואולי צריך לשאול האם בכלל יש דרך נכונה כדי להיות ראשון בגוגל?

4 סיבות מדוע הדירוג בגוגל יכול להשתנות
יכול להיות שתרגישו נוח כשאתם רואים את האתר שלכם ראשון בגוגל, אבל שום דבר אינו מובטח, הדירוג ישתנה - בזאת אתם יכולים להיות בטוחים.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI