דף הבית רפואה ובריאות בריאות הנפש קשה להרגיש טוב כשהחזה שקוע
קשה להרגיש טוב כשהחזה שקוע
נעמי בר 02/05/10 |  צפיות: 3934

הכותבת, נעמי בר, הינה פסיכותרפיסטית ומנחת קבוצות בתל-אביב

קשה להרגיש טוב כשהחזה שקוע

הרפואה מכירה כיום בכך שבריאות וחולי לא רק קורים לנו, אלא הם חלק מדפוסי חשיבה המשפיעים עמוקות על מצב ההכרה שלנו. רגשות מודחקים, מחשבות ותחושות שאנו נושאים עמנו בתדר היום-יומי שלנו משפיעים על תפקודי הגוף, לחץ הדם, קצב הלב, מערכות החיסון ומערכות ההורמונאליות וכמובן, מערכת העצבים.    ישנם ביטויים רבים השגורים בשפתנו המצביעים על הקשר הגופני -נפשי: "פיק ברכיים" - מבטא תחושת פחד החוסמת את המפרקים ומונעת מאיתנו לנוע בבטחה בעולם.   "נושא את כל העולם על כתפיו" - הכתפיים מסמנות את האופן שבו אנו נושאים אחריות , כתפיים שחוחות מצביעות על תחושת אחריות רבה מידי. כאשר אנו מבוהלים או פוחדים אנו נוטים ,באופן אינסטינקטיבי, להרים את כתפינו  לעבר האוזניים.   "יש/אין לי גב"- הגב מסמל את תחושת הביטחון שלנו בחיים , לעיתים אף מבחינה כלכלית . כאבי גב ובעיות בגב יכולים להצביע על תחושת חוסר ביטחון רגשי ו/או כלכלי.   "רגליו (אינם) על הקרקע - הרגלים מסמלות את חווית החיבור למציאות האובייקטיבית, כאשר אדם אינו "מקורקע" הוא יתקשה לקחת אחריות , לעמוד בלוחות זמנים או מחויבויות אחרות.   תבניות מחשבה ורגש משפיעות הן על המבנה והצורה של שרירים ורקמות והן על האופן בו אנו נושמים. עם הזמן, נעשה מתח השרירים כרוני עד אשר הרקמות מאבדות מיכולתן להתגמש ולהרפות , שרירים מסוימים מתקצרים ומתעבים, אחרים מתארכים וכך משפיעים על הפרופורציות, הצורה והמבנה של גופנו עד אשר מתקבע המראה הפיזי ויוצר דפוס רגשי חוזר.   מתח ,לחץ ועצבנות הופכים את הנשימה לשטחית ואת שרירי הבטן למתוחים. הדבר גורם להפרעות במערכת העיכול. רובנו מכירים את התחושה המוזרה שיש בבטן לפני מבחן גדול או אירוע מרגש. כמו כן, הנשימה השטחית אינה מאפשרת הרפיה של הראש ושרירי הצוואר ויכולה להפוך לכאבי ראש כרוניים.   מצבי דיכאון גורמים לחזה לשקוע פנימה, לכתפיים להשמט, הנשימה הופכת לכבדה וקצרה והסרעפת מכווצת על מנת למנוע זרימה חלקה של אנרגיה רגשית לכיוון החזה. שינויים פיזיים אלו יגרמו לתחושת חוסר כוח משום שהגוף-נפש מתקבע למצב שבו הוא אינו מאפשר זרימה חלקה של אנרגיה. ולכן, התנהגותו ופעולותיו של אדם זה יטו להיות סבילות וחסרות יוזמה והוא יתקשה למצוא ביטחון ואסרטביות בפעולותיו. שחרור הגוף והנשימה יביא לשחרור הרגשות העצורים בו ובכך יביא לשינוי רגשי אשר יאפשר לאדם לחוש יותר כוח ואופטימיות.

מקור - http://www.neomibar.com/articles/body-soul.html

www.neomibar.com


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 נעמי בר

הפסיכותרפיה עוסקת בהתנסויות וחוויות אשר פגעו בנו וגרמו ליצירת מחסומים והדחקות בגופנו ובנפשנו או הפחיתו את אמונתנו בעצמנו ובסובבים אותנו, התנסויות אשר מגבילים את תודעתנו  וליבנו גם כיום. הפסיכותרפיה מאפשרת יצירת סביבה בטוחה ואוהדת על-מנת לבנות מחדש אמון שניפגע, לאפשר לרגשות עצורים להשתחרר, להפחית את הביקורת והאשמה וללמוד לחמול על עצמנו.ייחודה של הפסיכותרפיה היא בכך שהיא עוברת את מחסום "השכל", בעזרת מגוון כיליים מלבד שיחה. כיליים אשר מאפשרים גם חוויה, התנסות ונגיעה ישירה ובלתי אמצעית הנושאים שברצוננו לרפא. הפסיכותרפיה מתייחסת, באופן הוליסטי, אל כל הרבדים שבאדם מאפשרת שחרור הן פיסי והן נפשי אשר נותן לפוטנציאל הטמון בך לצאת החוצה וליצור שינוי בכל הרמות- המחשבה, הרגש וההתנהגות.פסיכותרפיה גופנית היא הטיפול היחיד המתייחס לכל הרבדים שבאדם - הרובד השכלי, הרגשי, הגופני והרוחני. הגוף מהווה עבורנו מראה המשקפת מה קורה בנפשנו. מנח הגוף, מתח השרירים ומיקומם, תנועת הגוף ושפת הגוף הם כלים אשר מספרים את סיפור חיינו ומאפשרים נגיעה ישירה בתכנים עמוקים המאפשרים תהליך של ריפוי.הטיפול נועד לאפשר שחרור מסימפטומים של דיכאון, חרדה, מחלות וכאבים פסיכוסומאטיים, הפרעות אכילה, קושי באינטימיות, חוסר ביטחון עצמי כמו גם הרצון להכיר את עצמי, להצליח לבחור ולהתפתח.



 


מאמרים נוספים מאת נעמי בר
 
כיצד אפשר ליצור דימוי עצמי חיובי?
אחד הגורמים הבסיסיים המבדילים בני אנוש מבעלי חיים, הוא קיומו של דימוי עצמי. קיימת בנו היכולת לעצב זהות ולגבש דימוי עצמי חיובי או דימוי עצמי שלילי. דימוי העצמי מתבטא בכל תחומי חיינו, החל מהעבודה בה אנו בוחרים לעסוק ועד אם נבחר לרקוד במסיבה או להתבונן מהצד. מצבים כגון דיכאון, חרדה, קנאה, התמכרויות, הפרעות אכילה וכו' , קשורים, באופן ישיר, להערכה עצמית נמוכה. איך אפשר להעלות דימוי עצמי נמוך ? ואיך נוצר דימוי עצמי נמוך ? כל התשובות.

מהו ניתוק רגשי ? פסיכותרפיה
תחושת ריחוף, טישטוש, שיכחה, תפקוד אוטומטי, עייפות, סחרחורת, חוויה מוזרה של 'עצמי', בהייה, קושי בריכוז, ניתוק במחשבה, אבדן תחושה פיזית, תחושת מרחק ביני לבין העולם, ניתוק מהיכולת להרגיש, כל אלו הם ביטויים של ניתוק נפשי ומלווים בתחושת חוסר אונים ואימה. תסמיני ניתוק עשויים להופיע גם בהפרעות שינה, שיינויים במצב רוח, התקפי פאניקה, פוביות, הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית, הפרעות אכילה וכו . מה הוא ניתוק נפשי?

טיפול בביטחון עצמי - הדיאלוג העצמי שבתוכנו
מה קורה בדיאלוג הפנימי שבתוכנו? האם אנו מפחידים את עצמנו? האם אנו רודים בעצמנו? האם אנו רואים שחורות? האם אנו מבקרים את עצמנו ,ללא הרף ,עד כי אנו מוצאים את עצמנו עצובים ומפוחדים ואח"כ תוהים מדוע אנו מרגישים כך?

הילד הפנימי
כאשר הילד שבתוכנו פצוע, מאגרי אנרגיית החיים שלנו מבוזבזים על שימור מערכות ההגנה שלנו. מנגנוני הגנה כמו הדחקה והכחשה נועדו להגן על הילד הפנימי הפגוע שבנו.

השפעת החשיבה על מצבי מתח וחרדה
הריאקציה המונחת ביסוד מצבי פחד ודאגה היא הכוננות לקראת סכנה פוטנציאלית אשר הייתה חיונית, ללא ספק, להישרדות במהלך האבולוציה.
כאשר פחד מפעיל את המוח הרגשי, חלק מן החרדה הנגרמת עקב כך מקבע את תשומת הלב באיום הקרוב, ומאלץ את המוח להתרכז-עד כדי אובססיה- בשאלה כיצד להתמודד עם איום זה, ולהתעלם מכל דבר אחר לפחות בטווח הקרוב.


חרדה וטיפול בחרדה
חרדה - מוגדרת כתחושת פחד מוגזמת או תחושת בהלה או דאגה יתרה המלווה בתסמינים גופניים הבאה בעקבות צפייה לסכנה שיכולה להיות חיצונית או פנימית.(

קשה להרגיש טוב כשהחזה שקוע
הרפואה מכירה כיום בכך שבריאות וחולי לא רק קורים לנו, אלא הם חלק מדפוסי חשיבה המשפיעים עמוקות על מצב ההכרה שלנו.
רגשות מודחקים, מחשבות ותחושות שאנו נושאים עמנו בתדר היום-יומי שלנו משפיעים על תפקודי הגוף, לחץ הדם, קצב הלב, מערכות החיסון ומערכות ההורמונאליות וכמובן, מערכת העצבים.


טראומה ופוסט-טראומה
האדם אשר חווה טראומה יחוש תקוע באותו אירוע או חווית חיים מכאיבה המשחזרת את עצמה שוב ושוב ויחוש מאוים, למרות שאין אירוע ממשי המאיים על חייו.

דימוי עצמי והערכה עצמית
הערכה עצמית הינה חיונית להישרדות פסיכולוגית. זהו תנאי רגשי הכרחי, ללא מידה מסוימת של תחושת ערך עצמי, החיים יכולים להיות מכאיבים לאין שיעור.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI