מאת רועי ישורון
מרבית האנשים לא אוהבים למכור את עצמם. יחד עם זאת, כל אדם נדרש למכור את עצמו במהלך ראיון עבודה, ופעמים רבות יתקבל לתפקיד אדם פחות מתאים, פשוט כי ידע למכור את עצמו בצורה טובה יותר.
וכאן המקום לשאול את השאלה המתבקשת: האם אתם יודעים למכור את עצמכם?
להלן כמה "טיפים" חשובים שיעזרו לכם:
1 - עשו שיעורי בית לפני הראיון
לפני ההגעה לראיון נסו לאסוף מידע רב ככל הניתן על החברה ועל התפקיד.
בקשו מהאדם שהזמין אתכם לראיון לספר לכם בקצרה על התפקיד, כנסו לאתר האינטרנט של החברה וקראו את הכתוב בו בעיון, חפשו כתבות באינטרנט על החברה או על התחום בו היא עוסקת ובדקו את האופן בו החברה ניסחה את מודעת הדרושים לתפקיד.
הכנה מסוג זה תיתן לכם יתרון משמעותי על מועמדים שלא ביצעו הכנה, וזאת מכמה טעמים: אתם תגיעו רגועים יותר וממוקדים יותר לראיון, אתם תדעו לספר על עצמכם באופן שיותר מותאם לציפיות החברה (פירוט בהמשך), ואתם תוכלו להרשים את החברה כאנשים רציניים, שעשו "שיעורי בית" לפני שהגיעו לראיון.
2 - ראיון העבודה מתחיל בעמדת ההמתנה
הרושם הראשוני עליכם מתקבל מהרגע שבו נכנסתם לחברה: איך דיברתם עם המזכירה, כיצד ישבתם כאשר חיכיתם לראיון, ומה עשיתם באותו הזמן: האם אתם מחויכים, האם אתם חסרי סבלנות וכד'.
מספיק שמזכירתו האישית של המנכ"ל שמלווה אותו כבר חמש שנים, תאמר לו באינטרקום ש"אורית הגיעה, והיא לא נראית כל כך נחמדה" והסיכוי שלכם להתקבל צנח לסביבות האפס.
אל תפלו בפח של: "לשמור את האנרגיות החיוביות לראיון עצמו". מהרגע שבו אתם נכנסים לחברה בוחנים אתכם, וכמו שאמרו חכמים: אין הזדמנות שנייה לרושם ראשוני !!
3 - מה להגיד, או איך להגיד?
מה יותר חשוב? התכנים שאתם מעבירים בראיון, או האופן שבו אתם מעבירים את התכנים?
מחקרים רבים מוכיחים שהדרך שבה אתם מעבירים את התכנים, דהיינו: שפת הגוף שאתם משתמשים בה, והאופן שבו אתם משתמשים בקול שלכם, משפיעים על אפקטיביות העברת המסר, הרבה יותר מהתכנים עצמם.
אם כך - מספר דגשים בנושא:
4 - ספר לי על עצמך...
כמעט כל ראיון עבודה מגיע לשלב שבו המראיין מבקש מכם לספר על עצמכם.
בשלב הזה אתם מפשפשים בזיכרון ומוציאים מהמגירה הנכונה את הפרזנטציה המרשימה שעבדתם עליה שלושה ימים, ושאתם מציגים אותה בפעם השלוש עשרה. אתם מרגישים מקצועיים, בעלי ביטחון ומרשימים במיוחד.
הבעיה היחידה היא שכל חברה מחפשת משהו אחר, ולכן לא מומלץ לספר את אותם הדברים, בחמישה ראיונות עבודה שונים. אז לפני שאתם מתחילים לספר למראיין שעבדתם 6 שנים בקיבוץ בגידול תרנגולות, תבדקו מה באמת החברה מחפשת, כך שתוכלו להציג את עצמכם באופן שידגיש את הדברים החשובים ביותר עבור החברה.
בכדי לבחון את עצמכם בסיום ראיון, ולהבין אם ידעתם להתאים את אופן הצגת הדברים לחברה ולתפקיד, שאלו את עצמכם שתי שאלות:
זכרו – כל חברה מחפשת משהו אחר !!
5 - הסגירה
כמו בכל תהליך מכירה, בסופו של דבר צריך לסגור את העסקה. במקרה של ראיון עבודה קיים מלכוד: מצד אחד אתם רוצים לדעת מה סיכוייכם להתקבל, ומצד שני - אתם לא מעוניינים להראות נלהבים מידי.
קיימות שתי גישות מובהקות (תחליטו אתם באיזו גישה לנקוט):
1. "אני קשה להשגה" - "הייתי שמח שתודיעו לי כמה שיותר מהר, כי יש לי עוד כמה הצעות על הפרק".
2 ."הגישה המתלהבת" - במקרה זה אתם משדרים למראיין שאתם מאד רוצים את התפקיד. במקרים מסוימים ההתלהבות הזו מהתפקיד היא בדיוק מה שהמראיין או החברה מחפשים.
ולסיכום - זכרו שאתם מכירים את עצמכם חיים שלמים, והמראיין מכיר אתכם רק חצי שעה - עזרו לו להשלים את הפער בצורה הטובה ביותר, כדי שגם הוא יידע עד כמה אתם מוכשרים !!
רועי ישורון - מייסד ויו"ר חברת Marketwise, המובילה את תחום הייעוץ והדרכת המכירות בישראל. לפרטים בקרו באתר החברה בכתובת: www.market-wise.co.il
http://market-wise.co.il/