אוסמוזה הפוכה
אוסמוזה הפוכה (פעפוע הפוך) מתארת תהליך של מעבר תמיסה דרך מסנן הלוכד את המומס בצד אחד ומאפשר מעבר של ממס טהור לצד השני. ליתר דיוק, זהו תהליך של הנעת ממס מתמיסה בעלת ריכוז מומסים גבוה לתמיסה בעלת ריכוז מומסים נמוך, על ידי הפעלת לחץ נגדי ללחץ האוסמוטי. זהו תהליך הפוך לאוסמוזה רגילה, שבמהלכה קיימת תנועה טבעית של ממס דרך ממברנה - מתמיסה בעלת ריכוז מומסים נמוך לתמיסה בעלת ריכוז מומסים גבוה - ללא הפעלת כוח חיצוני. הממברנה המשמשת לתהליך היא ממברנה חדירה למחצה, כלומר היא מאפשרת מעבר ממס ולא מומס.
ממברנות אוסמוזה הפוכה
במערכות RO בגודל בינוני ומעלה, ממברנות האוסמוזה ההפוכה הן המרכיב היקר ביותר במחיר המתקן ו/או מהמרכיבים העיקריים בהשפעתם על עלות תפעולו. קיימים דגמים רבים של ממברנות אוסמוזה הפוכה. יש תאימות מסוימת בין דגמים שונים של יצרנים שונים. יש לבחור את דגם הממברנה המתאים ביותר למקור ולאיכות מי ההזנה, לאיכות מי המוצר הדרושה, לספיקת מי המוצר המתוכננת, לפוטנציאל ההזדהמות, לפשטות תהליכי הניקוי ועוד. קיימים פיתוחים חדשניים של ממברנות המאופיינות בדחיית מלחים גבוהה) כ - 99% ) תוך צריכת אנרגיה נמוכה. כדאי לשקול השקעה בממברנות בעלות ביצועים עדיפים) ומחיר גבוה יותר(על פני ממברנות סטנדרטיות. אורך חיים ואחריות: ממברנות RO מיועדות לפעול ביעילות גבוהה במשך כ - 3 שנים ויותר במידה וקיימת הקפדה על טיפול קדם מתאים ויעיל, ועל תחזוקתו השוטפת.
טיפול קדם
מי גלם לא מטופלים, אפילו אם אלה מי שתייה תקינים, אינם מתאימים בדרך כלל להזנת ממברנות אוסמוזה הפוכה. מי הגלם עלולים להכיל ריכוזים, אפילו נמוכים, של זיהומים מרחפים ומומסים, חומרים אורגנים, זיהומים בקטריאליים, חומרים מחמצנים ועוד, שגורמים לסתימה ולנזקים נוספים בממברנות RO ויש לטפל במזהמים אלה.
בנוסף, יש להביא בחשבון שריכוז המלחים בזרם הרכז, עלול לגרום לשקיעתם בהיעדר טיפול מונע מתאים. טיפולי הקדם יכללו חלק מן המרכיבים הבאים או את רובם, בהתאם לגודל המתקן ועלותו ובהתאם לאיכות מי הגלם:
סינון, חיטוי, טיפול בפוטנציאל שיקוע מלחים על גבי הממברנות , סילוק מחמצנים.