דף הבית נשים נשים - אחר ד"ר לחמן - בדיקת מי שפיר, לא לכל אחת...
ד"ר לחמן - בדיקת מי שפיר, לא לכל אחת...
אילון לחמן 15/05/12 |  צפיות: 4665

לא מעט נשים נתקלות בהפתעה במושג "בדיקת מי שפיר", כאשר הדיעותלגביה הן חלוקות והמידע לעיתים לא ברור לחלוטין. אז האם לעבור את הבדיקה אולא? על כך במאמר הבא.

מאת: ד"ר איילון לחמן

למה נועדה בדיקת מי שפיר?

בדיקת מי השפיר, נועדה בכדי לודא את המבנה הגנטי של העובר, עלמנת לשלול מומים גנטיים, כאשר המום השכיח ביותר הינו "תסמונת דאון".אציין, כי תוצאות הבדיקה הן ודאיות ב-100%. בנוסף, הבדיקה בודקת גם את רמתהחלבון העוברי, אשר רמה חריגה שלו עשויה להצביע על מומים במערכת העצביםהמרכזית של העובר.

כמו כן, במידה וישנו חשד כי האם ההרה נושאת מחלה ויראלית כגון CMV, בדיקת מי השפיר מאפשרת לבדוק האם העובר נדבק גם הוא.

מתי יש לבצע את הבדיקה?

הבדיקה מבוצעת החל מהשבוע ה-16 להריון. הקבוצה הגדולה שלהנבדקות, הן נשים הרות מעל גיל 35, אשר לפי הוראת משרד הבריאות – מומלץ להןמאוד לבצע את הבדיקה (במקרים אלו, משרד הבריאות אף מממן את הבדיקה).

בנוסף, באם כתוצאה מבדיקת אולטרה סאונד וסקירת מערכות או מידעעל מחלות גנטיות משפחתיות כלשהן, עולה חשד לגבי בריאות העובר, מומלץ לבצעבדיקה גם אז.  כמובן שבאם ישנה המלצה של יועץ גנטי עקב הצטברות נתונים לגביהמשפחה וההריון, רצוי מאוד להקשיב לו.

כאמור בשאלה הקודמת, במידה וישנו חשד להדבקות האם במחלה ויראלית כלשהי – יש לבדוק גם את העובר.

כיצד מתבצעת הבדיקה?

לפני תחילת הבדיקה מבצעים אולטרה סאונד בכדי לודא את מיקוםהעובר והשיליה. לאחר מכן מחטאים את הבטן ותחת השגחת המטמר של האולטרה סאונד(בכדי לא לפגוע חס וחלילה בעובר או בשיליה) מחדירים מחט סטרילית חד פעמיתועדינה מאוד, אל תוך שק ההריון. לאחר החדרת המחט, שואבים נוזל מתוך מיהשפיר ומוציאים את המחט.

סיכונים בבדיקה

לפי הספרות הרפואית, הסיכון להפלה בבדיקת מי שפיר הוא 1:300(שליש האחוז). ההערכה היא כי ההפלות מתבצעות כתוצאה מהחדרת זיהום בזמןהדקירה.

בדיקות חלופיות

ישנה בדיקה בשם "בדיקת סיסי שיליה", אשר נותנת מענה חלקילבדיקת מי השפיר אך בדיקה זו היא אפילו מסוכנת יותר (סיכון של 1:100).במהלך הבדיקה, לוקחים קטע קטן משיליית העובר לבדיקה, אך פעולה זו איננהנותנת תשובות לגבי החלבון העוברי או זיהומים.

היתרון של בדיקה זו, הוא בעובדה שהיא מתבצעת מוקדם יותר, בשבוע 10-11.

לסיכום, לאחר שהפרטים אל מול עיניכן, הבחירההיא של כל אם לעצמה. אני ממליץ מאוד על ביצוע בדיקת מי שפיר, בכדי לאתרמומים וסיבוכים אחרים בשלב מוקדם ככל האפשר ובמקרים בהם בני הזוג מעונייניםלודא חד משמעית את בריאותו הגנטית של העובר. כמו כן, הסתמכות על בדיקותאחרות איננה תמיד בטוחה יותר ולבטח שהן אינן מספקות תשובות חד משמעיות לגביבריאות העובר, כפי שמספקת בדיקת מי השפיר.


ד"ר לחמן הוא בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ומומחה בכיר לגיניקולוגיה ומיילדות ומנתח בעל מוניטין.

ד"ר אילון לחמן נחשב לרופא מהשורה הראשונה בזכות רמתו המקצועית הגבוהה והשיטות החדשניות אותן הוא
מיישם בעבודתו. כיום מנהל ד"ר איילון לחמן שתי קליניקות משגשגות: האחת ליד בית-חולים "אסותא" בתל-אביב
והשנייה באילת. הוא מנתח בכיר בבית חולים "אסותא" ומיילד באופן פרטי בבית-חולים "לניאדו".


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 אילון לחמן

ד"ר אילון לחמן, רופא נשים (גניקולוגיה ומיילדות). בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ומומחה בתחום הגניקולוגיה ומיילדות ומנתח בעל שם ומוניטין.



 


מאמרים נוספים מאת אילון לחמן
 
איילון לחמן - מה צריך לדעת על כריתת רחם נרתיקית?
כריתות רחם הן ניתוח נפוץ בקרב נשים. ניתוח זה מתבצע דרך הבטן או הנרתיק, בהתאם לאופי הבעיה: רחם שרירני, גידולים ממאירים, דימומים שאינם סדירים, צניחת רחם ועוד.

ד"ר אילון לחמן - הנזקים העלולים להיגרם לאם ולעובר בלידה בבית
חלק מהנשים ההרות מרגישות שהן עצמאיות מספיק ומעוניינות "להרגיש" את חווית הלידה, ולכן בוחרות ללדת בבית בלידה טבעית. בישראל מדובר במיעוט של נשים שבוחרות ללדת בבית.

כל מה שצריך לדעת על הריון חוץ רחמי - ד"ר לחמן
הריון חוץ רחמי כשמו כן הוא הריון, הממוקם מחוץ לרחם. המקום השכיח ביותר זה בחצוצרה. כזכור החצוצרה מחברת את השחלה בה נמצאות הביציות לבין גוף הרחם.

מדריך ההריון של ד"ר לחמן: שבוע 11
עד סוף שבוע זה הרחם צומח ונמוש מעל עצמות האגן הקדמיות בתחתית הבטן. אורכו מקצה הראש עד העכוז הוא בערך 70 מ"מ, משקלו כ-14 ג'. בבדיקת העל קול נוכל לראות את מרכזי הסידן ברוב העצמות, נצפות אצבעות הרגליים והידיים. העור והציפורניים מתפתחים ואף מתחילה צמיחת שערות. אברי המין מראים השתנות לכוון זכר או נקבה. העובר מתחיל להניע איבריו. כליות העובר מתחילות לתפקד ולייצר שתן.

אילון לחמן - מהם הסיכונים של קרישיות יתר?
הטקסט נכתב על ידי ד"ר אילון לחמן - בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ומומחה בכיר לגיניקולוגיה ומיילדות ומנתח בעל מוניטין. דוקטור אילון לחמן הוא מנתח בכיר בבית חולים "אסותא" ומיילד באופן פרטי בבית-חולים "לניאדו".

אילון לחמן - מהם הסיכונים בלידה רגילה לאחר לידה קיסרית?
כאשר אישה יולדת בניתוח קיסרי ולאחר מכן נכנסת שוב להריון, ישנם מספר גורמים המשפיעים על קביעת צורת הלידה: האם תהיה זו לידה רגילה או לידה בניתוח קיסרי.

אילון לחמן - הריון בסיכון גבוה - אין סיבה לדאגה
הריון בסיכון גבוה מוגדר כהריון בו לאם או לעובר קיים סיכון בשכיחות גבוהה יותר מאשר אצל שאר הנשים ההרות. גם אם האישה ההרה שייכת לקבוצת הסיכון הגבוהה, אין צורך להיכנס לדאגה או ללחץ, כי בסופו של דבר התוצאה הסופית היא אפילו טובה יותר מאשר אצל שאר הנשים ההרות – זאת עקב המעקב הקפדני בו היא נמצאת על ידי הגורמים הרפואיים ובראשם רופא הנשים.

אילון לחמן - תופעות וסיבוכים שיכולים לקרות בזמן המחזור
המחזור היא תופעה הורמונלית המתבטאת בכך שרירית הרחם, שהתפתחה באופן ביולוגי כדי לקלוט הריון והריון לא הגיע, נושרת ומתחילה להתפתח רירית חדשה עד כדי בשלות והמחזור הבא. כמות הדימום בזמן המחזור שונה מאישה לאישה. באופן ממוצע, המחזור מגיע אחת ל 28 ימים. הכאבים מתרחשים בדרך כלל אצל נשים שטרם עברו לידה והם נובעים מכך שברגע שנוצר הדימום בחלל הרחם, שלמעשה בנוי משריר, הוא מתכווץ כדי להפריש את הדם החוצה.

ד"ר לחמן - מדוע נשים מבצעות הפסקת הריון?
הפסקת הריון איננה מהלך של מה בכך. מאחורי ההחלטה עומדות בדרך כלל סיבות לא פשוטות וגם לא מעט ביורוקרטיה. על התהליך ושיטות הביצוע, נפרט בהמשך.

ד"ר לחמן - בדיקת מי שפיר, לא לכל אחת...
15/05/12 | נשים - אחר
לא מעט נשים נתקלות בהפתעה במושג "בדיקת מי שפיר", כאשר הדיעותלגביה הן חלוקות והמידע לעיתים לא ברור לחלוטין. אז האם לעבור את הבדיקה אולא? על כך במאמר הבא.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI