הטקסט נכתב על ידי ד"ר אילון לחמן - בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ומומחה בכיר לגיניקולוגיה ומיילדות ומנתח בעל מוניטין. דוקטור אילון לחמן הוא מנתח בכיר בבית חולים "אסותא" ומיילד באופן פרטי בבית-חולים "לניאדו". מהי קרישיות יתר?
קרישיות יתר של הדם (מצב המוכר גם בשמו האחר טרומובפיליה) היא מצב של פגיעה במנגנון קרישת הדם, כך שלמעשה הדם נקרש בקלות רבה יותר או לחילופין יתר על המידה. בכל הנוגע להריון הרי שברור ונהיר הוא כי התפתחותו של הריון תקין תלויה בראש ובראשונה באספקת הדם התקינה והסדירה לרחם ומשם לשיליה ולעובר. כאשר אנו עדים למצב של קרישיות יתר, הרי שנוצרות חסימות או סתימות שיכולות לגרום לאישה או לעובר נזק בלתי הפיך.
על פי הנחיות משרד הבריאות, כל אישה שעברה שלוש הפלות טבעיות זקוקה לבדיקה של מנגנון הקרישה בגופה וזאת בכדי לשלוט מבעוד מועד באפשרות של קרישיות היתר. נסיבות נוספות שיכולות להוביל לביצועה של הבדיקה המקיפה הן מוות עוברי תוך רחמי, פיגור בהתפתחותו של העובר בתוך הרחם, רעלת הריון קשה וכיוצא באלה. את קרישיות היתר מחלקים לכמה צורות ובודקים באמצעות ביצוען של בדיקות דם מיוחדות וייעודיות. התוצאה מאפשרת לרופא להבין האם קיימת בעיה או שמא מדובר באזעקת שווא. הניסיון מלמד כי הדרגה החמורה ביותר של קרישיות הדם אותרה אצל נשים שהוגדרו כהומו-זיגוטיות לקרישיות יתר וזאת לעומת נשים שהוגדרו הטרו-זיגוטיות – הבעיה אצלן לא מלאה ומכאן שהיקף הסיכון הוא נמוך יותר.
המפתח לטיפול בקרישיות יתר במהלך ההריון – מעקב מתמיד
באופן טבעי, ברגע שאנחנו מאתרים אצל האישה מנגנון של קרישיות יתר – ישנם בנמצא מגוון רחב של טיפולים שנועדו למנוע את היווצרותן של בעיות נוספת בעתיד הקרוב והרחוק כאחד. נשים שאצלן אובחנה תופעת קרישיות היתר יטופלו בתרופות דרך הפה (דוגמת האספירין) או בזריקות ישירות לבטן (בין היתר של חומר הנקרא קלקסן). באופן טבעי, מקרים חמורים יותר ידרשו טיפול משולב של כמה סוגי תרופות. הטיפול יימשך לכל אורך ההריון עד מועד הלידה, אך אם למשל מדובר בהזרקות, הרי שנכון יהיה להפסיקן לכל הפחות יום לפני הלידה על מנת שהיולדת תוכל לקבל את זריקת האפידורל המסייעת להפחתת הכאבים במהלך הלידה. בכנס האחרון של האגודה האמריקאית למחלות לב הוצג מחקר רלוונטי מאין כמוהו מדנמרק אשר התבסס על מעקב אחר לא פחות ממיליון נשים. במסגרת המחקר נמצא כי נשים אשר עברו מספר הפלות או לחילופין ילדו עובר מת – עלולות לסבול בהמשך חייהן משיעורי סיכון כפולים בכל הנוגע לאוטם מוחי, אוטם לבבי או יתר לחץ דם. יתרה מכך נתגלה כי לא מן הנמנע הוא שמדובר בבעיה גנטית ומכאן שזו יכולה להיות בעיה בסיסית אשר מתגלה בגיל צעיר תוך כדי ההריונות ועלולה לבוא לידי ביטוי בגיל מבוגר יותר ולגרום לשורה של סיבוכים לא פשוטים. אשר על כן, המסקנה המתבקשת היא שהנשים אשר סובלות ממגוון התסמינים שתוארו לעיל, על אחת כמה וכמה כשמדובר בנשים שעברו מספר הפלות – חייבות להימצא במעקב מתמיד אצל רופאים המטולוגיים המתמחים במערכת תאי הדם. תופעת קרישיות היתר של הדם היא תופעה מסוכנת אך למרבה השמחה קיימים כיום מגוון רחב של טיפולים המאפשרים את מהלכו התקין והמוצלח של ההריון ללא כל סכנה לעובר
–כל זאת בכפוף לקיומו של מעקב רפואי עקבי אצל הרופא המטפל והתערבות מוקדמת במידת הצורך.
דוקטור אילון לחמן נחשב לרופא מהשורה הראשונה בזכות רמתו המקצועית הגבוהה והשיטות החדשניות אותן הוא מיישם במהלך עבודתו. כיום מנהל ד"ר אילון לחמן שתי קליניקות משגשגות: האחת ליד בית-חולים "אסותא" בתל-אביב והשנייה באילת.
ד"ר אילון לחמן, רופא נשים (גניקולוגיה ומיילדות). בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ומומחה בתחום הגניקולוגיה ומיילדות ומנתח בעל שם ומוניטין.