דף הבית רפואה ובריאות הריון ולידה מדריך ההריון של ד"ר לחמן: שבוע 11
מדריך ההריון של ד"ר לחמן: שבוע 11
אילון לחמן 28/03/13 |  צפיות: 5752

עד סוף שבוע זה הרחם צומח ונמוש מעל עצמות האגן הקדמיות בתחתית הבטן. אורכו מקצה הראש עד העכוז הוא בערך 70 מ"מ, משקלו כ-14 ג'. בבדיקת העל קול נוכל לראות את מרכזי הסידן ברוב העצמות, נצפות אצבעות הרגליים והידיים. העור והציפורניים מתפתחים ואף מתחילה צמיחת שערות. אברי המין מראים השתנות לכוון זכר או נקבה. העובר מתחיל להניע איבריו. כליות העובר מתחילות לתפקד ולייצר שתן. גם מערכת העיכול מתחילה לפעול והעובר מתחיל לבלוע. מי השפיר – עד שלב זה הנוזל מסביב לעובר מורכב ברובו מנוזלים מהפלסמה האימהית ומעכשיו גם מהפלסמה העוברית.


אילון לחמן - שבועות ההריון

בדיקות :
1.       בדיקת על קול לשקיפות עורפית – זו בדיקה שמטרתה לבדוק את עובי עורף העובר כדי לאמוד הסיכוי הסטטיסטי לתסמונת דאון (המום הגנטי השכיח ביותר). תסמונת דאון הינה המום הגנטי השכיח ביותר, אצל פגועי תסמונת דאון העורף העבה ביותר. באותה הבדיקה מחפשים גם את עצם האף אשר אינה נצפית אצל נפגעי תסמונת דאון. בדיקה זו מומלצת בעיקר להריונות מרובי עוברים מאחר ואצלם זו הבדיקה המדויקת ביותר לנושא התסמונת.  יש לברר עם קופת החולים, או כל ביטוח אחר את עלות הבדיקה בהתאם לכיסוי הפוליסה המסוימת. בנוסף, ניתן לבצע גם בדיקות דם מיוחדות על מנת לוודא את הסיכון לתסמונת דאון. בדיקות נוספות המאתרות את התסמונת יבוצעו גם בשלבים מאוחרים יותר של ההיריון.

2.       ניתן לבצע גם בדיקות דם לסקר ביוכימי הבודקות: א.  PAPPA-A  – שהוא חלבון שהשליה מייצרת ועובר לדם האם. רמתו בתסמונת דאון נמוכה פי שניים מאשר בהריון עם עובר בריא. ב.    FREE BETA HL4 – הוא הורמון המיוצר על ידי השליה, בתסמונת דאון רמתו גבוהה, פי שניים מאשר בעובר רגיל. בדיקות אלו בשילוב מגדירות בצורה מדויקת יותר את הסיכון לתסמונת וסטטיסטית הם מאתרות  85-30% מהעוברים הפגועים. תוצאת סיכון הגדולה מ-1:380 מוגדרת על ידי משרד הבריאות כהוראה לבדיקת סיסי שלייה או מי השפיר. 3. בדיקת סיסי שלייה – זוהי בדיקה אשר בה נוטלים בצורה פולשנית, קטעים מהשלייה לצורך בדיקה גנטית. מקבילה לבדיקת מי השפיר עם יתרונות של גילוי מוקדם יותר אך עם אחוז סיכון גבוה הרבה יותר להפלות, פגיעה באיברים,  פגיעה בהתפתחות איברי העובר – בסיכון של 1:100. 4. בדיקות דם ושתן לשגרה הכוללות ספירת דם, שתן לכללית ותרבית. בדיקות אלו מומלצות לביצוע אחת לארבע שבועות. בנוסף כמובן באם האם סובלת ממחלה כלשהי הבדיקות בהתאם.

כותב המאמר הוא ד"ר אילון לחמן , בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ומומחה בכיר לגיניקולוגיה ומיילדות ומנתח בעל מוניטין.
אילון לחמן נחשב לרופא מהשורה הראשונה בזכות רמתו המקצועית הגבוהה והשיטות החדשניות אותן הוא מיישם בעבודתו.
הוא מנתח בכיר בבית חולים "אסותא" ומיילד באופן פרטי בבית-חולים "לניאדו".
טלפונים ד"ר אילון לחמן:
03-5462965
טל' למקרי חרום: 050-5401104


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 אילון לחמן

ד"ר אילון לחמן, רופא נשים (גניקולוגיה ומיילדות). בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ומומחה בתחום הגניקולוגיה ומיילדות ומנתח בעל שם ומוניטין.



 


מאמרים נוספים מאת אילון לחמן
 
איילון לחמן - מה צריך לדעת על כריתת רחם נרתיקית?
כריתות רחם הן ניתוח נפוץ בקרב נשים. ניתוח זה מתבצע דרך הבטן או הנרתיק, בהתאם לאופי הבעיה: רחם שרירני, גידולים ממאירים, דימומים שאינם סדירים, צניחת רחם ועוד.

ד"ר אילון לחמן - הנזקים העלולים להיגרם לאם ולעובר בלידה בבית
חלק מהנשים ההרות מרגישות שהן עצמאיות מספיק ומעוניינות "להרגיש" את חווית הלידה, ולכן בוחרות ללדת בבית בלידה טבעית. בישראל מדובר במיעוט של נשים שבוחרות ללדת בבית.

כל מה שצריך לדעת על הריון חוץ רחמי - ד"ר לחמן
הריון חוץ רחמי כשמו כן הוא הריון, הממוקם מחוץ לרחם. המקום השכיח ביותר זה בחצוצרה. כזכור החצוצרה מחברת את השחלה בה נמצאות הביציות לבין גוף הרחם.

מדריך ההריון של ד"ר לחמן: שבוע 11
עד סוף שבוע זה הרחם צומח ונמוש מעל עצמות האגן הקדמיות בתחתית הבטן. אורכו מקצה הראש עד העכוז הוא בערך 70 מ"מ, משקלו כ-14 ג'. בבדיקת העל קול נוכל לראות את מרכזי הסידן ברוב העצמות, נצפות אצבעות הרגליים והידיים. העור והציפורניים מתפתחים ואף מתחילה צמיחת שערות. אברי המין מראים השתנות לכוון זכר או נקבה. העובר מתחיל להניע איבריו. כליות העובר מתחילות לתפקד ולייצר שתן.

אילון לחמן - מהם הסיכונים של קרישיות יתר?
הטקסט נכתב על ידי ד"ר אילון לחמן - בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ומומחה בכיר לגיניקולוגיה ומיילדות ומנתח בעל מוניטין. דוקטור אילון לחמן הוא מנתח בכיר בבית חולים "אסותא" ומיילד באופן פרטי בבית-חולים "לניאדו".

אילון לחמן - מהם הסיכונים בלידה רגילה לאחר לידה קיסרית?
כאשר אישה יולדת בניתוח קיסרי ולאחר מכן נכנסת שוב להריון, ישנם מספר גורמים המשפיעים על קביעת צורת הלידה: האם תהיה זו לידה רגילה או לידה בניתוח קיסרי.

אילון לחמן - הריון בסיכון גבוה - אין סיבה לדאגה
הריון בסיכון גבוה מוגדר כהריון בו לאם או לעובר קיים סיכון בשכיחות גבוהה יותר מאשר אצל שאר הנשים ההרות. גם אם האישה ההרה שייכת לקבוצת הסיכון הגבוהה, אין צורך להיכנס לדאגה או ללחץ, כי בסופו של דבר התוצאה הסופית היא אפילו טובה יותר מאשר אצל שאר הנשים ההרות – זאת עקב המעקב הקפדני בו היא נמצאת על ידי הגורמים הרפואיים ובראשם רופא הנשים.

אילון לחמן - תופעות וסיבוכים שיכולים לקרות בזמן המחזור
המחזור היא תופעה הורמונלית המתבטאת בכך שרירית הרחם, שהתפתחה באופן ביולוגי כדי לקלוט הריון והריון לא הגיע, נושרת ומתחילה להתפתח רירית חדשה עד כדי בשלות והמחזור הבא. כמות הדימום בזמן המחזור שונה מאישה לאישה. באופן ממוצע, המחזור מגיע אחת ל 28 ימים. הכאבים מתרחשים בדרך כלל אצל נשים שטרם עברו לידה והם נובעים מכך שברגע שנוצר הדימום בחלל הרחם, שלמעשה בנוי משריר, הוא מתכווץ כדי להפריש את הדם החוצה.

ד"ר לחמן - מדוע נשים מבצעות הפסקת הריון?
הפסקת הריון איננה מהלך של מה בכך. מאחורי ההחלטה עומדות בדרך כלל סיבות לא פשוטות וגם לא מעט ביורוקרטיה. על התהליך ושיטות הביצוע, נפרט בהמשך.

ד"ר לחמן - בדיקת מי שפיר, לא לכל אחת...
15/05/12 | נשים - אחר
לא מעט נשים נתקלות בהפתעה במושג "בדיקת מי שפיר", כאשר הדיעותלגביה הן חלוקות והמידע לעיתים לא ברור לחלוטין. אז האם לעבור את הבדיקה אולא? על כך במאמר הבא.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI