בתקופה האחרונה נושא של מחירי הדיור הפך להיות חם מהרגיל. מצוקת הדיור והמחירים הגבוהים הן הסוגיות המדאיגות את כולנו. יחד עם זאת, מעטים בלבד יודעים שמדיניות הבנקים בנושא של אשראי לקבלנים היא זאת שגורמת למחירי הדירות לעלות, ולפרויקטי בנייה רבים – להתבטל.
כל פרויקט בנייה דורש מימון, בין אם זה מימון עצמי או מימון חיצוני. חישבו על כך: יש לרכוש את הקרקע, להזמין צוות מתכננים, לרכוש כלים וחומרים, ולהעסיק צוותי עובדים על מנת להתחיל בבנייה בפועל. הקבלן הראשי נושא בדרך כלל בעול ההוצאות, ולכן הוא זקוק להלוואה – בדרך כלל הלוואה מבנק – לצורך התנעת התהליך. הבנקים מאשרים אשראי לקבלנים על סמך ההערכה שלהם לגובה החזרים ולרמת הסיכון אותו הם נוטלים כאשר מסכימים להשתתף במימון. ככל שרמת הסיכון תהיה גבוהה יותר, כך מסגרת האשראי תקטן והריבית עליה תעלה. במקרים מסוימים לא יסכימו הבנקים לאשר אשראי לקבלנים כלל.
ביטול של פרויקט בנייה כתוצאה מאי קבלת מימון מתאים הוא תופעה נפוצה למדי, בעיקר בתקופות של מיתון בענף הבנייה. אנשים רבים נפגעים מביטול כזה, אך הפגיעה הקשה ביותר היא ברוכשים הפוטנציאליים של הדירות בפרויקט. מדוע? בפרויקטי מגורים נהוג להתחיל במכירות מיד לאחר רכישת הקרקע ואישור הפרויקט ברשויות, עוד בטרם תחילת הביצוע. הדירות העתידיות נמכרות, והרוכשים משלמים חלק מהעלות. תשלומים אלה עוזרים לקבלן לגשר על העלויות בתקופת הביצוע. יחד עם זאת, אם המימון העיקרי – המימון של הבנק – לא מתקבל, הפרויקט עלול להתבטל, על אף ההוצאות שכבר בוצעו. במקרה כזה הרוכשים ישארו ללא דירות ובחלק מהמקרים יתקשו להחזיר גם את כספם. כאשר דירות לא נבנות, עולים המחירים של הדירות הקיימות באופן טבעי.
ברור לכל, שהבנקים לא יתחילו לקחת סיכונים ולממן פרויקטים בתנאים מקלים. יחד עם זאת, נדרש שינוי מהותי בנושא של אשראי לקבלנים, שיאפשר לפרויקטים לצאת לפועל. נראה שלא ניתן לוותר על התערבות של הממשלה בעניין. ידוע שמשרד האוצר בוחן אפשרויות של הקלות במגבלת האשראי לקבלנים.
לסיכום, אשראי לקבלנים הוא הגורם המשמעותי ביותר בסיכוייו של פרויקט בנייה לצאת לפועל. אנו נמצאים בתקופה של מצוקת אשראי, ויש לקוות שמאמצי הממשלה להתערב ולהקל על מגבלת האשראי ישאו פרי.