מאמר זה בא לענות על השאלות הרבות של בעלי העסקים בנושא רווח חשבונאי ותזרים מזומנים!
בהגדרה רווח חשבונאי זה הכנסות פחות הוצאות שווה רווח או הפסד.
בהגדרה רווח תזרימי שווה תזרים מזומנים חיובי או שלילי כתוצאה מהפעילות השוטפת של העסק.
ברור הוא שבמידה והעסק מרויח X כסף + והוצאותיו X כסף - סביר ונכון שיהיה רווח חשבונאי
והיה ולעסק רווח חשבונאי + וכול התקבולים (הכספים מהמכירה) מתקבלים בחודש המכירה הווה אומר מכרתי קיבלתי כסף אזי תזרים המזומנים של העסק אמור להיות חיובי כתוצאה מהפעילות השוטפת של העסק.
אז היכן מתחילים הבעיות? -כ-יועץ עסקי אגדיר.
עסק מכר בחודש מסויים (לצורך ההגדרה) ב-1000 ש"ח. לספק החומרים שלו שילם בייבוא מזומן 250ש"ח. ללקוחות שלו נתן אשראי של 90 יום ב 500 ש"ח. ההוצאות הקבועות של העסק (התקורות) הינם 400 ש"ח. במצב כזה העסק בתזרים מזומנים שלילי של 150 ש"ח. בהגדרה. חשבונאית העסק הרויח 350 ש"ח אך מאחר ומימן את הלקוחות שלו ב-500 ש"ח אזי תזרים המזומנים שלו הינו שלילי.
נכון שלא נלקח כאן בחשבון ההון העצמי של העסק הגלום בתזרים המזומנים שלו. התקבולים של העסק שנבעו ממכירות מלפני 3 חודשים. אבל חשוב היה לציין לצורך הדוגמא איך עסק שמרויח חשבונאית מפסיד תזרימית.
כ-יועץ עסקי הפתרון לנושא זה הוא ההון החוזר של העסק אשר מממן לתקופות הביניים בין הרכישה של המוצרים, אשראי הספקים, ומימון הלקוחות באשראי.
זו הסיבה שעסקים צריכים להעריך את תזרים המזומנים שלהם על פי תקבולים שזה נתון לא קבוע והוצאות (תקורות) (לא קניות) שזה כן קבוע ולקבוע עד איזה גבול הם יכולים לתת אשראי ללקוחות או אם הם יכולים לאזן תשלומים לספקים לפי תקבולים של לקוחות. הדרך הנכונה לעשות זאת היא תשלום במס"ב (העברה בנקאית) ביום תשלום ע"פ האשראי שנקבע עם הספק. וזאת למה? מאחר ומוסר התשלומים כתוצאה מההאטה במשק הולך ומתדרדר אין בטחון כי אכן הלקוח ישלם את חובו בזמן ואז במידה והספק נתן צקים מראש כאשר הוא עבר את הכיסוי המתוכנן של מימון האשראי יכול לקרות כי הציק יחזור במידה ולא ניתן לספק מימון נוסף לפרק זמן קצר. אך על מנת ולמנוע מלהעמיד את הבנק בפני עובדה מומלץ להגיע עם ספקים להסדר של העברת התשלום ביום שסוכם בהעברה בנקאית.
כ-יועץ עסקי אני חוזר ומדגיש. עסקים קמו ונפלו על תזרים המזומנים שלהם למרות שחשבונאית היו רוחיים. זה יותר מחשוב לתכנן את לוח תזרים המזומנים בקפידה ולא להשתולל במכירה כאשר עלות החומר והתקורות לא מספיק מייצרות רווח גולמי למתן אשראי ללא גבולות.
דורון עמית יועץ עסקי וגם מלווה בתחום הניהול, השיווק, המכירות, יועץ עסקי ויועץ שיווק