ענף השכרת הרכב בישראל לא זכה עד כהבסקירה מקיפה. בעוד ענף הליסינג נחשב לתחום המעניין צרכנים רבים ומשפיע רבות על היקפי הפעילות בתחום כלי הרכב בישראל, תחום השכרת הרכב נחשב בטעות לקטן ובלתי משמעותי.
מאת: אביהו הורוביץ
גודל הענף בהחלט מפתיע…
כפי שיוברר להלן בסקירה זו, תחום זה הינו גדול ביותר, ומשפיע לא פחות מתחום הליסינג התפעולי. היקפו הכולל אומנם נמוךבכמעט 2 שליש, אך היקפי הרכישה והמכירה של כלי הרכב, גדולים כמעט כמו זהענף הליסינג. השפעתו לא נמוכה מזה של הליסינג התפעולי.
מהו הבסיס החוקי לפעילות השכרת כלי רכב בישראל
צו הפיקוח על מצרכים ושירותים (הסעות סיור,הסעות מיוחדות והשכרת רכב), התשמ"ה-1985 משמשות כהנחיות כלליות לפעילות זו.צו זה משמש כבסיס החוקי לכל פעילות השכרת הרכב בישראל.
מיהן חברות ההשכרה בארץ
עיקר פעילות השכרת כלי רכב בישראל אביהו הורוביץ מוסיף, מרוכזת בידי מספר קטן של חברות. קהל היעד הינו מגוון אך בעיקר ומבוסס על ולצורכי תיירות. הענף מאופיין העונתיות, בריווחיות נמוכה ובסיכוןגבוה.
בישראל פועלות כ- 80 חברות השכרה מתוכן, 7מהוות כ- 75% מנפח השוק. חברות ההשכרה הגדולות מייצגות בדרך כלל גם חברותבינלאומיות, ופועלות גם כחברות ליסינג.
נתח השוק
על מנת לבחון את נפח השוק מחד ואת חלקן של החברות מהצד השני, יש להיעזר בנתונים מוכחים. העובדה היא כי אין רישומים מדוייקם. לכל היותר ניתן לקבל מידע מתוך דוחותיהם הכספיים של חלק מהחברות.החברות המדווחות לציבור הינן אלה שהנפיקו אגרות חוב. מניותי הם אינן נסחורות אבל חלות עליהן חובות הדיווח.
ההשוואה בין החברות יכולה להתבצע על בסיסחלקן המדווח אצל כל אחת מהן בנפרד. הנתונים המופיעים כאן, נלקחו מתוךדוחותיהם הכספיים של חלק מהחברות, ובעיקר מבוססות על הערכת כל יתרהשחקניות.
הערכה כללית קובעת כי סך כל ההכנסות מהשכרתכלי רכב בישראל עומדת על מעל 3.3 מיליארד ₪. סכום זה משקף את כלל הפעילותכולל מכירות כלי הרכב, לפיכך כל עוד אין הפרדה בין ההכנסות לבין המכירות,קשה לקבוע את גודלו המדוייק.
באופן כללי, על מנת להגיע לסכומי הכסף העוברים באמצעות צינור פעילות זה, יש לבחון מהי ההכנסה הממוצעת של כלי רכבמושכר. מאחר ואין נתון זה מתפרסם, קשה להעריך באופן מדוייק את גודל השוק במונחים של הכנסותיו.
לעומת זאת, גודל צי כלי הרכב יותר עדכני. על בסיס נתונים מדוייקם של 3 מחברות ההשכרה הגדולות ניתן להעריך את גודל הענף ואת חלקן בו.
סוגי כלי הרכב הנפוצים וגובה ההנחות יכוליםלהשפיע על גודל הסכומים המושקים בענף פעילות זה. הערכה זהירה קובעת כיבאופן כללי סוגי כלי הרכב הנפוצים הינם אלה הנפוצים באופן כללי. לפיכך ועלבסיס נתונים אלה ניתן להעריך כי היקף שוווי עלוית צי כלי הרכב מתקרב ל- 4מליארד ₪.
לקוחות ההשכרה
הפעילות מתחלקת ללקוחות פרטיים ועסקיים.בעוד הפרטיים (שעיקרם תיירים) משכירים כלי רכב פרטיים לתקופות קצרות ביןיום-לחודש, הרי העיסקיים משכירים יותר כלי רכב מסחריים לתקופות שבין שבועלשנה.
השכרת כלי רכב הינו כלי חשוב בפעילות התיירות בישראל, אך מתברר כי בגלל השחיקה המתמשכת במחירי ההשכרה, מתרבההפעילות גם לצרכים עסקיים ופרטיים.
התחרות מתמקדת ברמת השירות ובתעריפי ההשכרה.לנוכח הגברת התחרות בארץ, מעריכה אחת מחברות ההשכרה כי בענף מתקיימת"שחיקה במחירי ההשכרה עקב תחרות גבוהה בענף וכניסת מתחרים חדשים לתחום".כותב מאמר זה ירחיב בהמשך על הבעיה העיקרית והחשובה של מחירי ההשכרה.
אביהו הורוביץ יזם את פעילות הליסינג התפעולי בישראל ומשמש כיועץ ליסינג
טל: 050-5332449 [email protected].
אביהו הורוביץ, בעל חברה ליעוץ ליסינג. החברה נותנת מענה לצורך הקיים לייעוץ מקצועי פיננסי וטכני גם בענף זה כמו ברבים אחרים בארץ. החברה מעניקה שרותיה לחוג לקוחות רחב המונה גורמים פרטיים, חברות ציבוריותמובילות בענפי המזון, השירותים, ההייטק, עיריות ומועצות אזוריות ועוד. בין היתר נמנים על קהל לקוחותיה חברת זוגלובק, טמפו, אופיסופט, פיתקית, אלקטרוטרם, יקבי ברקן ועוד.