מאת: אביהו הורוביץ
המגמה אינה נראית חיובית, ואנו כצרכנים חייבים להעמיד בעדיפות, את החסכון בעת השימוש בכלי הרכב שלנו. מאמר קצר זה יציג את האפשרויות לחסכון באמצעות בחירה נכונה של כלי רכב.
מרכיב הדלק משמעותי בבחירת כלי הרכב
כל נהג יודע כי צריכת הדלק תלויה בראש ובראשונה בצורה ואיפיון הנהיגה שלו. לפיכך, מרבית הנהגים סבורים שקשה, ואפילו בלתי אפשרי, לערוך השוואה בין צריכת הדלק של כלי רכב בו נוהגים שני נהגים שונים. עובדה זו נכונה. יחד עם זאת, המסקנה העולה איננה מדויקת: ניתן בהחלט לערוך בדיקת הצריכה בפועל, אבל לצורך כך יש להשתמש במדד השוואתי אחיד. מדד כזה כבר קיים. במחירי הדלק הקיימים, מרכיב הדלק בעלות הכוללת של אחזקת רכב, מגיע ל-30%-45%. ככל שכמות הק"מ שנוסע הרכב גבוה יותר- כך גדל המרכיב היחסי של הוצאות הדלק בעלות האחזקה הכולל של כלי הרכב. בצריכת דלק שנתית ממוצעת ל-25,000 ק"מ, העלות התיאורטית של צריכת הדלק תגיע לכ- 20,000 ₪ בשנה. סכום זה גבוה, ובהחלט מהווה חלק מהותי בעלות האחזקה של כלי רכב. כשעורכים חשבון מדויק יותר עולה כי על בסיס עלות מחושבת של 8.1 ₪ לליטר חיסכון פוטנציאלי של 25% יכול לשקף חסכון חודשי של כ-400 ₪, על בסיס שנתי של 5,000 ₪ ועל פני 3 שנים חסכון של 15,000 ₪ !
בדיקת צריכת הדלק של כלי רכב
צריכת הדלק של כל כלי רכב הינה מרכז ההתעניינות של כל צרכני הרכב. בכל רכישת כלי רכב נושא זה מועלה כנושא חשוב. בשל חשיבות הנושא, מאמרים רבים עוסקים בתחקירים הבוחנים את צריכת הדלק המוצהרת מול זו הנעשית בפועל בתנאים שונים. התוצאה המקבלת בלתי אחידה. כאמור, השאלה היא האם צורה ואופן הנהיגה השפיעה על הצריכה בפועל ומהי הסטייה. על מנת להיות מעשיים נראה כי המסקנה העולה היא שלצרכי השוואה יש חשיבות רבה לצריכת הדלק המוצהרת על פי התקן האחיד, שרק הוא מאפשר בדיקה השוואתית בין כל כלי רכב.הכלל הבסיסי הוא שכלי הרכב החסכוניים הם בעיקר אלה מסוג הדיזל, ההיברידיות והחשמליות. כותב מאמר זה מסכים עם הכרזה דרמטית זו, בעיקר נוכח העובדה כי גם בתנאי מעבדה הוכח שצריכת הדלק הכללית נמוכה יותר בכלי רכב המונעים בדיזל, בגז או בחשמל. יחד עם זאת, מאחר ולעיתים קרובות מופיעים כלי רכב חדשים, בהן הטכנולוגיה מושבחת לעיתים באופן משמעותי, ערכנו רק לאחרונה על בסיס נתוני היצרנים, טבלת עשרה כלי הרכב החסכוניים ביותר בקטגוריות שונות של מחירים:מתוך הטבלה עולה כי ששת כלי הרכב החסכוניים יותר הם אלה ההיברידיות ואלה המונעים בדיזל. יחד עם זאת, מחיריהם גבוהים (לעיתים בעשרות אלפי ₪) ביחס לאלה שבקבוצה הנמוכה יותר והמונעים בנזין.
עלות מול תועלת בחירה יעילה של כלי רכב חסכוני מחייבת בדיקת מרכיב החיסכון מול תוספת העלות. רק במקרים בהן בסוף התהליך מתברר כי החיסכון גבוה מתוספת העלות, כדאי לשקול בחירת רכב זה כחסכוני יותר ביחס לאחרים להם תוצאות הכלל אינו מתקיים.
התועלת
בבחירת כלי הרכב החסכוני קלה יחסית. נתון זה מפורט לדוגמה בטבלה לעיל, ומאפשר לבחור את כלי הרכב הנוח והחסכוני ביותר. כך לדוגמה, אין ספק שבקטגוריה של כלי רכב שעלותם סביב ה- 120,000 ₪ חסכוני יותר מספר 7 בטבלה (סקודה אוקטביה 1.2 TSI) על פני מספר 9 שם (פורד פוקוס החדשה). אם זה היה מספיק לא היה צורך בכתיבה והסבר כמו זה שכאן. בדיקה זו נתנה רק צד אחד של כף המאזניים. ועכשיו יש צורך לבדוק את כף המאזניים שממול: תוספת העלות (אם אכן ישנה). אם אין תוספת עלות, בוודאי שהרכב החסכוני על פי הטבלה זול יותר מחברו. לפיכך, נבחן להלן כיצד נאמוד את החלק השני של המשוואה על מנת לשימה בצד השני של המאזניים ולהעריך מיהו כלי הרכב הזול יותר באמת. לצורך בדיקת העלות יש לקחת בחשבון את הפרמטרים הבאים:
הבעיה טמונה בהערכת גובה הפחת. על מנת לקבוע את גובה הפחת השנתי יש לדעת מהו מחיר העלות, וזה ידוע, אבל גם את מחיר המכירה בעתיד וזה הרבה יותר בעייתי. אין כל וודאות מה יהיה מחיר המכירה של כלי הרכב. בוודאי לא בידי הפרט או בעל צי הרכב הקטן.
שוק כלי הרכב המשומשים-השוק המישני
השוק המישני מצוי בסכנה רבה. סיבות רבות הביאו את המצב לכך, שקשה מאוד למכור כלי רכב משומש. אלפי ועשרות אלפי כלי רכב מצויים במגרשי חברות הליסינג והסוחרים וקונים לא נוהרים לקנות. מספר סיבות, שלא המקום לפרטם, מביאים את שוק כלי הרכב המשומשים למצב בו מסתמנת בעיה קשה של מכירת כלי רכב משומשים. מחיר המחירון משמש רק כבסיס להפחתת המחיר ונראה כי במשך השנים הבאות מצב זה רק יוחמר. מחיר המחירון משמש כהמלצה בלבד למחיר השוק. מזה זמן רב מחיר המחירון אינו משקף את המחיר האמיתי שניתן לקבל בעת מכירת כלי רכב משומש. המחירון משמש כבסיס ממנו מופחתים האחוזים, באופן משמעותי. קיים שוק של מוכרים, וקשה למצוא רוכשים. התוצאה היא שקיים קושי להעריך את מרכיב הפחת. ללא הערכה זהירה והגיונית, בלתי אפשרי למדוד את העלות האפקטיבית מראש. בדיעבד זה יהיה קל, אבל איש אינו מעוניין להיות "שפן ניסיונות" בשביל בחינת עניין זה. ללא הערכת גובה הפחת השנתי לא ניתן להקבוע את העלות האמיתית. מהי אם כן הדרך הנוחה להערכת העלות?
ביצוע עסקת ליסינג תפעולי
אין דרך קלה יותר מאשר לקבל הצעת מחיר מחברת ליסינג, הכוללת בחובה את מרכיבי העלות האמיתית, ולעיתים גם פחות מכך. רק בעת בדיקת מחיר הליסינג ניתן יהיה להעריך אם כלי הרכב "החסכוני" הוא באמת כזה. במחיר הליסינג לוקחת חברת הליסינג בחשבון את כל המרכיבים שצריך להתחשב בהם לרבות מרכיב ירידת הערך. לפיכך, נראה כי זוהי הדרך הטובה ביותר לצורך הערכת העלות האמיתית. כמובן ולצורך כך לא ניכנס לעומק הדברים, יש לקחת בחשבון גם את שווי השימוש. עלות זו צריכה להילקח בחשבון ע"י המעביד אשר בגין מרכיב הנטו מחוייב העובד בפועל, ואת שיקוליו יש גם יש לקחת בחשבון. סיכום בדיקת החיסכון בדלק הינו נושא מורכב, שצריך להישקל על בסיס התועלת המופקת מהחיסכון, מול תוספת העלות המופיעה בהצעת מחיר הליסינג. רק במקרים בהם ההפרש חיובי מדובר בחסכון כולל אמיתי.
אביהו הורוביץ יזם את פעילות הליסינג התפעולי בישראל ומשמש כיועץ ליסינג. טל: 050-5332449[email protected]
אביהו הורוביץ, בעל חברה ליעוץ ליסינג. החברה נותנת מענה לצורך הקיים לייעוץ מקצועי פיננסי וטכני גם בענף זה כמו ברבים אחרים בארץ. החברה מעניקה שרותיה לחוג לקוחות רחב המונה גורמים פרטיים, חברות ציבוריותמובילות בענפי המזון, השירותים, ההייטק, עיריות ומועצות אזוריות ועוד. בין היתר נמנים על קהל לקוחותיה חברת זוגלובק, טמפו, אופיסופט, פיתקית, אלקטרוטרם, יקבי ברקן ועוד.