בלימודים לקראת תואר בהנדסת בניין, מתבקש כל מהנדס לעתיד לבחור את תחום ההתמחות שלו. יש הבוחרים להתמחות בנושא הסביבתי, יש המתעניינים בתשתיות ובמים, ויש את מי שמעוניין להיות מהנדס קונסטרוקציה ולהתמקד בבסיס – שלד המבנה.
מהנדס הקונסטרוקציה הוא בעצם הגרסה הנדל"נית לפתגם 'אל תסתכל בקנקן אלא במה שיש בו' – לא מעטפת הבניין, לא הפיתוחים המרשימים על הקירות והדלתות ואפילו לא עיצוב הפנים המרשים – היסודות, קורות הבטון, הרצפה והתקרה – זה הדבר האמיתי.
בניית שלד המבנה היא הבסיס להמשך בנייה תקינה של כל המבנה. בעיות בשלד המבנה ישפיעו אחר כך על כל תהליך הבנייה, והן עלולות ליצור ליקויי בנייה חמורים, שישפיעו על נוחות המשתמשים במבנה ובמקרים מסוימים אפילו על בטיחותם.
בניית השלד מורכבת מארבעה שלבי עבודה בסיסיים:
• עבודות עפר להכנת השטח בו יוקם המבנה
• יציקת בטון ליסודות, לעמודים, לרצפה ועוד
• בנייה של קירות ותקרת הבית – השלמת המעטפת הבסיסית
• התקנת מערכות והכנה לתשתיות בשלד המבנה
כיוון שהשלד הוא הבסיס למבנה השלם, וכיוון שכל מהנדס קונסטרוקציה צריך להתחשב בשלבים הבאים אחריו כבר בעת יצירת השלד, דורש המקצוע בקיאות בכל שלבי הבנייה ומעניק למהנדס הקונסטרוקציה ידע נרחב ומקיף.
את תכנון השלד ובנייתו צריך המהנדס לבצע תוך התחשבות בתנאי השטח, במטרה לשמה נועד המבנה ובשלל תקני בנייה חשובים. הדיוק בעבודה חשוב מאוד על מנת ליצור יסודות יציבים, קירות ישרים, תקרות חזקות וגרמי מדרגות יציבים. על כל המבנה לעמוד בעומסים על פי תקנים שהוגדרו בהתאם למטרה לשמה נועד – מגורים, תעשייה וכדומה.
גם לאחר סיום עבודות הבנייה, עדיין ניתן להשתמש בידע ובניסיון של מהנדס הקונסטרוקציה. חברות בדק בית מעסיקות מהנדסי קונסטרוקציה לשם ביצוע ביקורת מבנים מקיפה ומקצועית ואיתור של ליקויי בנייה מסוגים שונים.
לפני רכישת נכס כדאי להיעזר בשירותיו של מהנדס קונסטרוקציה. פנייה לחברת בדק בית, המעסיקה מהנדס כזה שמתמחה בביצוע בדק בית למבנים, תבטיח בחינה מדוקדקת ומקיפה של שלד המבנה ווידוא מעל לכל ספק כי המבנה עומד בכל התקנים ומבטיח שימוש נוח ובטוח על פי כל קנה מידה איכותי.
המאמר נכתב על ידי צביקה כהנא, מנכ"ל חברת גלאור מהנדסים ויועצים