לא מעט סכסוכים בנושאי בנייה מגיעים בשלב כזה או אחר אל הערכאות המשפטיות השונות. הבעיה הגדולה היא ששופטים, בקיאים במסכת המשפטית ככל שיהיו, עדיין רחוקים מלהיות מהנדסים. בשלב הזה, הם בהחלט עשויים לבקש מינוי מהנדס מומחה מטעמם, אשר יבדוק את הנסיבות של כל מקרה ויחליט בנושא.
סכסוכים בנושאי נדל''ן יכולים, כמובן, לצוץ עקב מספר רב של גורמים. כך, למשל, הסיבה יכולה להיות ליקויי בניה, חריגה ממפרט הבנייה, נזקים הנגרמים על ידי צד כלשהו- והרשימה עוד ארוכה. התמונה מורכבת לא פחות כשמדובר בצדדים המעורבים בעניין, שעה שמשני צידי המתרס עשויים להיות קבלן ויזם, בעל בית וקבלן שיפוצים או אפילו שני שכנים.
כאשר המחלוקות יגיעו לבית המשפט, הרי שבמרבית המקרים יוחלט על מינוי מהנדס בורר מומחה. המעוניינים בצעד זה יכולים להיות השופטים עצמם, עורכי הדין של המעורבים או אפילו הצדדים עצמם. נדרשת הסכמה בכתב של כלל המעורבים למינוי, מתוך ידיעה כי החלטתו מחייבת את שני הצדדים, וכי לא ניתן לערער עליה.
מהנדס מומחה מן המניין ראוי, אם כן, שיחזיק מאחוריו שנים רבות של ניסיון בתחומי הנדסת בניין, בדק בית וכן הלאה. עליו להכיר לא רק את התקנות בישראל הנוגעות לנושאי הנדל''ן השונים, אלא גם לדעת כיצד לבצע את הבדיקות הללו בפועל. כמו כן, נדרש שיהיה בעל ידע בהכנת חוות דעת משפטיות, יחזיק בציוד מתאים לצורך הבדיקות ועוד.
ואם כבר בחוות הדעת עסקינן- הרי שהיא תכלול מספר נקודות חשובות. תחילה, יובאו פרטים על המהנדס הבורר עצמו, לרבות השכלה, ניסיון מקצועי ועוד. לאחר מכן, יתאר המהנדס בקצרה את פרטי המעורבים, רשימת העדים (אם קיימים) ועוד. החלק האחרון, החשוב ביותר, כולל תיאור של הליקויים שנמצאו, וכן פירוט על העלויות הנדרשות לצורך התיקונים.
משך הליך הבוררות אינו קבוע, והוא תלוי במאפייני המקרה- גם אם כמעט תמיד הוא יהיה קצר יותר מאשר בהליך המשפטי ה"קלאסי". סוגיות "פשוטות" וספציפיות, דוגמת נזקי חדירת רטיבות, יכולות להסתיים תוך מספר ימים. מן העבר השני, בוררות מורכבת ביותר או כזה הנוגעת למספר נכסים עשויה להימשך גם מספר חודשים.
המאמר נכתב על ידי צביקה כהנא, מנכ"ל חברת גלאור מהנדסים ויועצים