ציוד מכני הנדסי הוא שם כולל לכלי עבודה כבדים. ציוד מכני הנדסי או בקיצור, צמ"ה או צ.מ.ה כולל בתוכו מכונות אשר פותחו לצרכי עבודה הנדסה אזרחית כגון סלילת כבישים, עבודות עפר, בניית בניינים ועוד. ישנם סוגים שונים של כלי עבודה אשר מוגדרים תחת הכותרת ציוד מכני הנדסי, כגון טרקטורים, מפלסות, מחפרים, דחפורים ועוד. בעקבות אופי העבודה באתר הבנייה כלי עבודה אלו מצוידים במנועים חזקים אשר מאפשרים להם לנוע גם על שטח שאינו מישורי. כמו כן, כלי עבודה אלו מורכבים משלדה חזקה אשר מאפשרת נשיאת משאות כבדים וביצוע עבודות שטח.
ניתן להוסיף לכל אחד מכלי העבודה המוגדרים תחת השם הכולל צ.מ.ה. אביזרי עזר כמו כפות ומנופים אשר מסייעים ומקלים על העבודה בשטח. כלי עבודה אלו הם כלים כבדים ולכן גם איטיים מאוד, כאשר מהירות נסיעתם מוגבלת. זאת מאחר וכלים אלו מותאמים לעבודה בשטח, בעפר, בחול ובתנאי קרקע לא מיושרים. עקב תנועתם המוגבלת לעיתים צמ"ה מובל לאתר העבודה באמצעות משאיות מותאמות לשינוע צ.מ.ה.
בעקבות כך שישנם סוגים רבים של כלי עבודה המוגדרים תחת הכותרת ציוד מכני הנדסי, נדרש מפעיל אשר הוכשר לבצע עבודות הנדסה אזרחיות. בישראל, כדי להפעיל צמ"ה יש צורך ברישיון נהיגה "מכונה ניידת " ממשרד התחבורה. רבים עוברים הכשרה להפעלת ציוד מכני הנדסי בצבא ולאחר מכן עובדים בעבודות אלו גם באזרחות. כמו כן, ניתן לעבור הכשרה להפעלת צמ"ה גם במוסדות אזרחיים.
כיום נהוג להבדיל בין שני סוגים של ציוד מכני הנדסי ובהתאם לכך יש שוני באופי ההכשרה שעל מפעיל המכונות לעבור. סוג ראשון הינו צמ"ה זחלי, כמו מחפר ושופל, הדורש רשיון דרגה 1. סוג שני הוא צמ"ה אופני הדורש רישיון דרגה 1 ומעלה, תלוי במשקל הכלי. כאשר מדובר על ציוד מכני הנדסי השוקל עד 14 טון יש צורך ברישיון נהיגה דרגה אחת ואילו הפעלת צ.מ.ה השוקל עד 15 טון יש צורך ברישיון דרגה 3 לפחות.
הקורסים אותם עוברים מפעילי צמ"ה כולל לימודים עיוניים אודות הסוגים השונים של ציוד מכני הנדסי ובנוסף כולל לימודים מעשיים אשר בסופם יש לעבור בחינה בכדי לקבל רישיון להפעלת צ.מ.ה. לכן, חשוב מאוד לוודא שמפעיל ציוד מכני הנדסי עבר את ההכשרה המתאימה להפעלת ציוד כבד מסוג צמ"ה. זאת כדי לשמור על כללי הבטיחות המרביים באתר וכדי למנוע פגיעה בנפש או ברכוש.