מחלקות הרכש הולכות ותופסות מקום מרכזי בארגון, מתוך הבנה שהבסיס להצלחה הוא בין השאר רכש איכותי במחירים זולים. ניהול רכש נבון יכול להעלות את הארגון על הפסים הנכונים, ותפיסה זו הולכת ומחלחלת בקרב המנכ"לים שמקצים כוח אדם מיומן יותר לתחום. במאמר הבא נדבר על ניהול רכש נכון, על חשיבות הגיבוי של ההנהלה לפעולותיו של איש הרכש, ועל הצורך של איש הרכש להתנהג באסרטיביות, לא רק במשא ומתן עם הספק אלא גם מול ההנהלה הבכירה, שלעתים מנסה לטרפד את מהלכיו.
איש הרכש יוכל להצליח בתפקידו רק בעזרת גיבוי מההנהלה
לעתים נוצרת תחושה שעל אף חשיבות איש הרכש לארגון, נוהגים כלפיו בכפיות טובה. במה דברים אמורים? מצד אחד הוא עורך משא ומתן נוקשה כדי להגיע לתוצאות הטובות ביותר לארגון, ובמקביל הוא צריך לנהל מאבקים פנימיים מול אנשי מפתח בארגון, שלא רואים את התמונה המלאה ולא שקללו את כל הפרמטרים שגרמו לו לבחור בעסקה זו ולא באחרת, אך למרות כך הם מתערבים בתפקידו, ומנסים להשפיע על ההנהלה לבחור בספק או במוצר אחרים, ולא תמיד מטעמים ענייניים. ניהול רכש יוכל להצליח רק בעזרת גיבוי מההנהלה הבכירה.
כיצד צריך להתנהל מנהל רכש טוב
לפני שמתחילים את תהליך הרכש, איש הרכש צריך לחשוב מהם הצרכים האמתיים של הארגון, ולבצע ניהול רכש תוך התחשבות באלמנטים שיתרמו הן לשירות הלקוחות והן לרווחי הארגון. עליו לחשוב בראש פתוח ולשאול את עצמו - האם מה שאני רוכש נובע מהצרכים האמתיים של הארגון או מטעמי קיבעון ומתוך רצון לא לעורר רעש. איש רכש טוב יהיה אסרטיבי ואם הוא חושב שמוצר מסוים או תנאי שירות מסוימים אינם מחויבי המציאות ומביאים לבזבוז כסף לחברה, הוא צריך לעמוד על דעתו מול ההנהלה. עליו לשאול את עצמו: האם ניתן לרכוש מוצר פשוט יותר וזול יותר, והאיכות לא תיפגע? אם כן הרי שמדובר ברווח נקי לארגון ויש להתעקש על כך!
לסיכום במהלכו של ניהול רכש נכון, מנהל הרכש צריך לעשות חושבים בכל עסקה ועסקה ולהגדיר מהם הפרמטרים שהארגון שלו והשוק דורשים, ולבצע את העסקה שתביא את כל הפרמטרים הללו לאופטימום.
המאמר נכתב ביוזמת חברת Dreamview העוסקת בתחום בניית אתרים ו קידום אתרים
אוהד זמלר
אודי כלי עבודה בירושלים