מלאי הוא צבר פריטים של חברה, אשר מיועדים למכירה או לייצור של מוצרים. על מנת שלא יוצרו עודפים או חסרים של מלאי במחסן החברה יש לבצע חיזוי נכון של הזמנות מלקוחות וזאת על סמך נתונים של מכירות בעבר, ולדאוג שמוצרים גדולים או מוצרים שיש להם חיי מדף קצרים יישבו במחסן כמה שפחות זמן מטעמי בלאי, חיסכון במקום, וחיסכון בתשלומי ריביות. במאמר הבא נדבר על השיטות הקיימות ליצירת אופטימיזציה של רמות מלאי באופן שיחסוך לכל חברה עלויות וגם ישמור על שירות טוב ללקוח, שיקבל את המוצר שהזמין בזמן.
השיטות העיקריות של ניהול מלאי
LIFO–Last In First Out – שיטת אופטימיזציה של רמות מלאי LIFO מזכירה את מה שקורה במחסנית, ומשמעותה היא שהפריט האחרון שהוכנס למחסן, יהיה גם הפריט הראשון שייצא ממנו. השיטה הזו אפקטיבית רק במידה והמוצרים אשר נמצאים בתוך המחסן הם בעלי חיי מדף בלתי מוגבלים, והיא אופיינית מאוד לחברות וארגונים אשר מוכרים מוצרים שאינם מתכלים, ולחברות אשר תחלופת המוצרים בהם הינה מאוד מהירה, והן רוצות לשלוף אותם מהר כשהם נרכשים.
FIFO–First In First Out – שיטת אופטימיזציה של רמות מלאי FIFO היא שיטה הפוכה משיטת LIFO והמשמעות שלה הינה שמוצר שנכנס ראשון למחסן יהיה גם הראשון שייצא ממנו. שיטה זו אופיינית מאוד בתחום ניהול המלאי היות והיא מונעת מצב של בלאי במוצרים, משום שהם לא שוהים הרבה זמן בתוך המחסנים.
JIT–Just In Time – שיטה זו הינה אופיינית מאוד לחברות שמחזיקות במחסניהן מוצרים גדולים שעלות שהייתם שם הינה יקרה כי הם תופסים הרבה מקום, ומשמעותה היא שהזמנתו של כל מוצר מן היצרן מתבצעת בדיוק בזמן שבו קנה אותו הלקוח. שיטת JIT יוצרת אופטימיזציה של רמות מלאי בחברות שמוכרות ללקוחותיהן רהיטים או מטבחים, וכן אצל סוכנויות מכוניות.
מעוניינים בשירותי ניהול לוגיסטי חיצוני? פנו לחברת מינט
אם הנכם מנהלים בכירים או בעלים של חברה ואתם מתעניינים בשירותים של לוגיסטיקה באאוטסורסינג, צרו קשר עם מינט – חברה מובילה למתן שירותי לוגיסטיקה הכוללים גם אופטימיזציה של רמות מלאי.
המאמר נכתב ביוזמת חברת Dreamview המציעה שירותים של בניית אתר בג'ומלה ו בניית אתר במג'נטו
אוהד זמלר
אודי כלי עבודה בירושלים