תכנון מלאי אופטימאלי הוא תכנון מלאי אשר כולל בתוכו מגוון פעילויות שמתבצעות במחסנים. המטרה של תכנון מלאי אופטימאלי היא לבצע באופן מיטבי את הפעילויות המבוצעות במחסן מרגע קבלת הפריטים ועד הפצתם אל היעד הסופי. במאמר הבא נדבר על חלק מן הדרכים בהן מומלץ להשתמש כשמעוניינים לבצע תכנון מלאי אופטימאלי שישפר את השירות ללקוח וייעל מאוד את עבודת החברה המשתמשת בו.
כיצד יש לבצע תכנון מלאי אופטימלי?
· אמצעים אלקטרונים- כדי להפוך את תהליך העבודה במחסן לאפקטיבי חשוב להשתמש באמצעים אלקטרוניים כגון קוראי ברקודים בעת ביצוע העבודה. בעזרת אמצעים אלקטרוניים ניתן לאתר טעויות בזמן אמת, דבר המעלה את איכות ביצוע העבודה. דוגמא לביצוע תכנון מלאי אופטימאלי באמצעות אמצעים אלקטרוניים היא מקרה בו המערכת חוסמת את איסופם של מוצרים שהינם משוריינים להזמנה קיימת. חברות שלא ייעזרו באמצעים אלקטרונים יהיו חשופות להרבה שגיאות בזיהוי ובאיסוף מוצרים וכן בדיווח עליהם. התוצאה היא שהמשלוח יהיה שגוי בכמותו וביעדו, דבר שכמובן פוגע בלקוח וכתוצאה מכך גם בחברה.
· Cross-Docking- חברות אשר נדרשות לתגובה מהירה כמו יצרניות או קמעונאיות יחסכו בזמן אם ינהלו אזורי אחסון קצרי מועד. תכנון מלאי אופטימאלי מחייב שמוצרים מסוימים שמגיעים למחסן, יסופקו ללקוחות בטווח זמן קצר, כגון מוצרים שנמצאים במסגרת מבצע קידום מכירות. את אותם המוצרים צריך לאחסן באזורי אחסון קצרי מועד, מה שיביא לשליפת המוצרים במהירות תוך חיסכון בזמן הכנת משלוח. מערכות התומכות בCross-Docking, מתריעות וממליצות על המוצרים אותם מומלץ לאחסן באזור אחסון קצר מועד, ובכך מייעלות מאוד את תהליכי העבודה במחסן.
· מחזור אריזות – בהרבה חברות המשלוח ללקוח הוא על גבי מארזים ששייכים לחברה כגון חוצצים, משטחים וקופסאות מפלסטיק, שאפשר למחזר אותם ולהשתמש בהם להזמנות נוספות. בקרה ומעקב אפקטיביים אחרי האריזות יסייעו להחזרתם מן הלקוח ולשימוש חוזר בהם.
· בדיקות איכות- בדיקות איכות מסייעות לכל חברה לשמור על האיכות של מוצריה. חשוב מאוד לבקר את תהליך ביצוע הבדיקות בצורה קפדנית וזאת על מנת שמוצרים הנמצאים בבדיקה או מוצרים שנמצאו פסולים בבדיקה לא יישלחו ללקוח.
המאמר נכתב ביוזמת חברת Dreamview המציעה שירותים של בניית אתר בג'ומלה ו בניית אתר במג'נטו
אוהד זמלר
אודי כלי עבודה בירושלים