Cost to serve הוא כלי שעסקים יכולים להשתמש בו על מנת להעריך את היעילות של היצע המוצרים שלהם על ידי קביעה כמה עולה לשווק את המוצרים לצרכנים. הם יכולים להעריך את העלויות לא רק עבור כל מוצר, אלא גם לסוגים מסוימים של לקוחות, וזאת על מנת לקבוע היכן הם צריכים למקד את האנרגיות שלהם (בשווקים ובמוצרים הרווחיים ביותר), וכל זאת תוך הוזלת עלויות שירות. במאמר הבא נדבר על כלי ה- Cost to serve ועל תרומתו לקבלת החלטות חשובות הנוגעות לעניין הוזלת עלויות שירות, וקבלת החלטות שיווקיות חשובות.
ניתוח ה- Cost to serve
ניתוח ה- Cost to serve הוא גורם חשוב בקביעת התמחור, כלומר, מעבר לעניין של הוזלת עלויות שירות, ייתכן שהניתוח יקבע שיהיה צורך לגבות יותר כסף כדי להפוך את המוצר למוצר ששווה את העבודה ואת ההשקעה בו, או שהניתוח יכול לקבוע גם שבכל מחיר הפצת המוצר בכלל, או הפצת המוצר לשוק ספציפי איננה כדאית.
לדוגמא, יכול להיות שחברה נוהגת לארוז את מוצריה בכמה סוגי גדלים של אריזות, והשימוש במגוון הגדלים הוא יקר לעומת מה שייצא אם ישתמשו בשני גדלים בלבד. ניתוח ה Cost to serve ,יכול להראות שלמרות שהשימוש במספר גדלי אריזות נראה יותר נעים לעין, אם מתרגמים אותו לכסף לא מדובר בתועלת ששווה את ההוצאה, ובכזה מקרה יהיה יותר טוב להתנהל תוך הוזלת עלויות שירות, ולארוז את המוצרים רק בגודל אחד או שני גדלים ולא במגוון רחב של גדלים.
החברה עשויה גם לבצע ניתוח Cost to serve ולפיו לקבוע כי מכירה לקבוצת שירות מסוימת, כגון לקוחות באזורים מרוחקים מאוד, או באזור שבו התקנות דורשות אריזה מיוחדת אינה רווחית כלל וכלל ולכן להמליץ להפסיק לשווק לאותם האזורים. החברה עלולה להגיע למסקנה הזו לאחר שביצעה ניסיונות רבים להגיע לרווחיות מאותו שוק תוך הוזלת עלויות שירות, או להגיע למסקנה זו לאחר ביצוע ניתוח Cost to serve, מה שעדיף כמובן, כיוון שהוא יכול לחסוך לה הוצאות רבות על מהלכים עסקיים שאינם משתלמים.
המאמר נכתב ביוזמת חברת Dreamview המציעה שירותים של בניית אתר בוורדפרס ו בניית אתר קופונים
אוהד זמלר
אודי כלי עבודה בירושלים