במאמר הבא נסביר מהו ניתוח Cost to serve (עלות השירות) ומדוע כה חשוב לכל חברה לבצע את הניתוח הזה, ובנוסף ניתן גם דוגמא שממחישה את חשיבותו של ניתוח זה לארגון המבצע אותו.
מהו ניתוח Cost to serve?
Cost to serve הוא כלי ניתוח רווחיות הייצור, שנועד לבחון האם כדאי לייצר מוצרים שונים ואיזה תמחור לקבוע עבורם על מנת שמכירתם תסב רווח לחברה. כלי ניתוח רווחיות הייצור לא נועד רק לקבוע אם כדאי לייצר את המוצר ובאיזה תמחור, אלא גם להיכן כדאי לשווק את המוצר ולהיכן לא כדאי לשווק אותו, ואם יש שוק מסוים שהוא רווחי להרחיב אותו גם לאזורים שקרובים אליו ודומים לו במאפייניהם, תוך התאמה של מוצרים מיוחדים לשוק זה, שמתאימים לו על פי אופיו ועל פי דרישותיו השונות.
בעזרת כלי ניתוח רווחיות הייצור ניתן לקבוע מהו התמחור האופטימלי לכל מוצר, כלומר, מהו התמחור שיש לתת למוצר, על מנת לכסות את העלויות הכרוכות בייצורו ובשיווקו ללקוחות השונים ועדיין להרוויח עליו רווח משתלם. ניתוח כלי ניתוח רווחיות הייצור יכול גם להביא להחלטה שמוצר מסוים לא כדאי לייצר כלל, משום שבמחיר האופטימלי עבורו הצרכן לא ירצה לקנות אותו אלא יעדיף יצרנים אחרים שהמחיר שלהם זול יותר, ובמקרים אחרים הניתוח יעלה ששיווק המוצר לשווקים ספציפיים הוא לא כדאי כיוון שעלויות השיווק אליהם הינן גבוהות מדי, עקב סיבות שונות כמו עלויות הובלה יקרות, תשלום מיסים שהינו גבוה מדי או שהשוק עצמו הינו קטן וזניח מדי.
דוגמא להמחשת ניתוח Cost to serve
נניח שישנה חברה שמייצרת מספר מוצרים וכל מוצר נארז באריזה מסוימת שמתאימה בדיוק לגודלו, אך העלות של גדלים מסוימים הינה גבוהה יותר, ואם החברה תשתמש בשני גדלים בלבד העלות תהיה נמוכה יותר. בעקבות ניתוח רווחיות הייצור יוחלט לחסוך בעלויות, ולהשתמש רק בשני גדלים במקום בכמה כיוון שללקוח גודל האריזה אינו כה חשוב והוא לא ישפיע על החלטתו אם לקנות או לא לקנות את המוצר, ויחד עם זאת מהלך זה יחסוך לחברה עלויות משמעותיות.
המאמר נכתב ביוזמת חברת Dreamview המציעה שירותים של בניית אתר בוורדפרס ו בניית אתר קופונים
אוהד זמלר
אודי כלי עבודה בירושלים