Cost to serve הינו מכשיר שחברות וארגונים בכל סדר גודל יכולים לעשות בו שימוש, על מנת להעריך את האפקטיביות העסקית של מוצריהם וכדי לבדוק מהי עלות שירות לקוח של ייצורם, ומהו הרווח המופק מהם בסופו של דבר. ההערכה היא לא רק של המוצרים עצמם, אלא גם של שווקי הלקוחות אליהם משווקים המוצרים, ונעשית על מנת לקבוע לאיפה כדאי לנתב את מירב השיווק, תוך הקטנה של עלות שירות לקוח אך גם מבלי לפגוע בשירות באופן מהותי. במאמר הבא נדבר על ניתוח ה- Cost to serve ועל השפעתו בנוגע להחלטות שיווקיות הנוגעות להוזלת עלות שירות לקוח, ובנוסף, נביא דוגמא שתמחיש את החשיבות של ניתוח ה- Cost to serve.
מדוע חשוב לבצע ניתוח Cost to serve ?
כלי ה- Cost to serve משמש לקביעת תמחור, דהיינו, מעבר להוזלת עלות שירות לקוח יכול להיות שיש לתמחר את המוצר במחיר גבוה יותר ממחירו כעת, על מנת להגיע לרווחיות וכמובן לכסות את כל העלויות הכרוכות בייצורו ובשיווקו. ניתוח כזה יכול גם להעלות שמוצר מסוים לא כדאי לייצר בכלל עקב כך שבמחיר שאותו יש לגבות מהלקוחות על מנת להרוויח, הם לא יקנו אותו אלא יעדיפו יצרן אחר שהינו זול יותר, ובמקרים אחרים יכול להיות שיוחלט להפסיק לשווק לשוק מסוים כיוון שמדובר בשוק קטן שיקר מדי לשווק את המוצרים אליו, והרווחים ממנו הם לא משמעותיים ואולי אפילו מדובר בהפסדים.
דוגמא לחשיבות ניתוח ה- Cost to serve
למשל, נניח שיש חברה שמייצרת מספר מוצרים כאשר כל מוצר נארז באריזה אחרת על פי גודלו, אך העלות של השימוש בגדלים השונים של האריזות הינה גבוהה מדי, והיא תהיה הרבה יותר נמוכה ישתמשו בשני סוגי סטנדרט. הניתוח שיעלה מחישובי ה- Cost to serve ,יראה שעל אף שהשימוש באריזות בגדלים שונים לכל מוצר בהתאם לגודלו הינו יפה יותר, עלות שירות לקוח ששימוש זה יוצר הינה גבוהה מאוד, ואריזת המוצרים בשני גדלים סטנדרטים תחסוך המון כסף לחברה, והיא תחליט לרכוש מהספק רק שני סוגי גדלים של אריזות ובכך לחסוך הרבה כסף.
המאמר נכתב ביוזמת חברת Dreamview המציעה שירותים של בניית אתר בוורדפרס ו בניית אתר קופונים
אוהד זמלר
אודי כלי עבודה בירושלים