המטרות של הכנת תשקיף
תשקיף הוא מסמך המכיל מידע חיוני באמצעותו ניתן להחליט האם לרכוש ניירות ערך המוצעים לציבור. גם כאשר תאגיד מחליט לצאת בהנפקה הוא נדרש להציג תשקיף אמין. חובת הגשת התשקיף מקורה בחוק ניירות הערך, כאשר בין היתר נדרש פירוט מלא על תיאור המניות, תיאורי אג"ח במידה וישנן, הצעת זכות והדרך למימושה ועוד. בנוסף, במסגרת הכנת תשקיף נדרשת חברה לבצע הליך הנקרא בדיקת נאותות שלו מספר מטרות. ההליך נועד להבטיח את איכות התשקיף הן לטובת המשקיעים והן לטובת המנפיק.
האחריות לתשקיף חלה על דירקטוריון החברה וניתן לזהות את חשיבות הנושא באמצעות סקירת המטרות. ראשית, בדיקת נאותות מגנה על המנפיק מפני תביעות משפטיות. הבדיקה כוללת בירור של התכנים הדרושים לפי חוק, קביעת תכנים רלוונטיים למשקיע ורישום התכנים תוך בדיקה שהם אינם שגויים.
האם ניתן למכור או לרכוש חברה פרטית גם ללא הכנת תשקיף?
יש מקרים בהם חברה פרטית נמצאת בהליך רכישה ללא הכנת תשקיף. במקרים אלו בדיקת נאותות מקבלת משנה תוקף ובה המטרה היא לוודא שכל הפרטים העסקיים שנמסרו במהלך המשא ומתן אכן מתקיימים במלואם. מעבר לכך, הבדיקה משפיעה על המחיר הסופי של העסקה ועל עצם קיומה. את תוצאות הבדיקה יש לבחון באופן מקצועי ותוך מעורבות של מומחים העוסקים בתחום. מבחינה משפטית, הבדיקה יכולה לעלות לדיון במסגרת דיני תאגידים, דיני ניירות ערך וחוקי מימון.
לסיכום, פרויקטים עסקיים מחייבים שימוש בכלים פיננסיים מגוונים ומדויקים. כלים אלו מאפשרים להעניק ערך מוסף ללקוחות טרם ביצוע העסקה והם יכולים לחסוך עוגמת נפש והוצאות מיותרות. אחד הכלים הרלוונטיים עבור ליווי עסקאות נקרא הליך בדיקת נאותות ובו מבטיחים את איכות התקיף לטובת כל הגורמים המעורבים.