הקולות שהסוס משמיע - מה הם מסמלים?
לאלו מכם שראו סוסים רק במערבונים בטלוויזיה, או באחד הטיולים של הילדים עם הגן, המאמר הבא וודאי יישמע לכם מוזר אך פרט לצהלה אותה משמיע הסוס, צהלה אותה אנו משמיעים לילדים שלנו בתהליך בו אנו מלמדים אותם איך כל חיה נשמעת, סוסים משמיעים קולות רבים נוספים, בהם נעסוק במאמר הבא.
ובכן נתחיל בהנחרה. הנחרה היא סוג של נשיפה חזקה דרך האף אותה הסוס מבצע כאשר הוא מזהיר את חבריו מפני סכנה שמתקרבת. גם בזמן שהסוס נחשף לגירויים מסויימים או חש מאויים הוא עלול להשמיע את הקול הזה. אז בפעם הבא שאתם מבקרים בחוות סוסים עם ילדיכם, חפשו את הקול הזה ותבינו כבר למה הכוונה.
צווחה, צניפה או צהלה
כאשר סוס או סוסה צווחים זה בא ממקום של כאב. לדוגמא, כאשר הסייח יונק מאמו הסוסה, היא עלולה לצווח. יש צווחות קצרות ויש צווחות ארוכות יותר. לעומת הצווחה, יש קול נוסף אותו מפיקים הסוסים, כל שנקרא צניפה. קול זה מתחלק למעשה לשניים. יש את צניפת הברכה שבכוונתה הסוס מבקש מסוס אחר ״בוא לכאן״, ואת צניפת החיזור אותה משמיע סוס זכר כאשר הוא נתקל בנקבה אחריה הוא מעוניין לחזר. שתי סוגי הצניפות באות מהגרון והן חזקות יחסית.
הצהלה היא כאמור הקול אותו כולנו מכירים. המשמעות של הצהלה בבסיס שלה היא הודעת נוכחות, כלומר ״אני פה״. אמהות שרוצות לקרוא לסייח שלהן, קוראות לו בעזרת הצהלה. יש צהלות שונות לזנים שונים של סוסים.
אז בפעם הבאה שאתם יוצאים לטיול סוסים או לרכיבה על הסוס שלכם, האזינו לקולות ונסו לנתח אותם. זה יגרום לכם להכיר טוב יותר את הסוס שלכם.