בינואר 2017 תיכנס לתוקפה תוכנית "חיסכון לכל ילד", תוכנית אותה יזמה המדינה במטרה לייצר נקודת פתיחה כלכלית בסיסית לכל ילדי ישראל מבלי להתחשב במקום מגוריהם או ביכולתם הכלכלית של הוריהם. מה הם פרטי התוכנית ומה הקשר בינם ובין מוצר החיסכון החדש שהשיק משרד האוצר לאחרונה? להלן התשובות
תוכנית "חיסכון לכל ילד", הפרטים
במסגרת התוכנית "חיסכון לכל ילד" תקציב המדינה (באמצעות המוסד לביטוח לאומי) סכום של 50 ₪ מדי חודש עבור כל ילד, זאת על מנת שישמש כחיסכון לאותו ילד עד להגיעו לגיל 18. בפני ההורים אשר ילדיהם זכאים לקבלת סכום החיסכון תעמוד האפשרות לחיסכון זה 50 ₪ נוספים אשר יגרעו מקצבת הילדים אותה מעניק הביטוח לאומי.
היכן יופקדו החסכונות?
את סכום החיסכון תפקיד המדינה בחשבון חיסכון יעודי אשר ינוהל על ידי אחד ממספר גופים פיננסיים גדולים אשר אושרו לשם כך על ידי המדינה. בין הגופים אשר זכו לאישור זה נמנים הבנקים הגדולים בישראל, חברות ביטוח דוגמת חברת מגדל וכן כמה בתי השקעות.
עם תחילת יישום התוכנית יפנה המוסד לביטוח לאומי אל ההורים אשר ילדיהם זכאים לקבלת סכום החיסכון ויבקש מהם לבחור גוף פיננסי אחד מתוך רשימת הגופים המאושרים, על מנת שזה ינהל את חשבון החיסכון.
קופת גמל להשקעה, חדש בשוק ההון
על פי החלטת המדינה החשבון בו ינוהלו כספי החסכונות ינוהל כברירת מחדל במודל המכונה – קופת גמל להשקעה - מוצר פיננסי חדש אשר גובש על ידי משרד האוצר במהלך שנת 2016 ולאחרונה אושר לשיווק. לרשות ההורים תעמוד האפשרות להעביר את החשבון לאחד מן הבנקים המאושרים בתוכנית על מנת שזה ינוהל על ידם כתוכנית חיסכון בנקאית. עם זאת יש להניח כי רמות התשואה הנמוכות המאפיינות מוצרי חסכון בנקאי יניעו את מרבית ההורים מנקיטת צעד זה.
קופות גמל להשקעה יאפשרו לילדים עבורם נצבר החיסכון למשוך את כספם החל מהגיעם לגיל 18. במידה ויבחרו שלא לעשות כן וימנעו ממשיכת הכספים עד גיל 21 יזכו לתוספת חד פעמית בסך 500 ₪.