תוכנית "חיסכון לכל ילד" צפויה להוסיף לשוק ההון הישראלי סכום לא מבוטל בן כמה מיליארדי ₪. מי יופקד על ניהולם של כספים אלו? כיצד יושקעו אותם מיליארדי ₪? איזו מידת השפעה תהיה לחוסכים על האופן בו כספם מושקע? על שאלות אלו ננסה לענות להלן.
קופת גמל להשקעה
במהלך התווית פרטי תוכנית "חיסכון לכל ילד" קבע משרד האוצר כי כברירת מחדל יושקעו כספי החוסכים בחשבונות חיסכון אשר ינוהלו במכשיר שנקרא קופת גמל להשקעה. לצורך זה נבחרו מספר גופים מוסדיים אשר יקימו את קופות הגמל האמורות וינהלו אותן תחת פיקוח המפקח על שוק ההון במשרד האוצר. בין הגופים האמורים נמנים הגופים הפיננסיים המובילים בשוק ההון הישראלי: 4 חברות ביטוח וכן כמה בתי השקעות.
כיצד יושקעו הכספים בקופות הגמל?
את האופן בו יושקעו כספי החוסכים בקופות הגמל השקעה יתוו ועדות השקעה שיוקמו לכל אחת מן הקופות. כל אחת מהקופות תציע לחוסכים לבחור באחד מתוך חמישה מסלולי השקעה שונים: שלושה מסלולים שיסווגו על פי רמת הסיכון בהשקעות הנבחרות: סיכון מועט, סיכון בינוני, סיכון מוגבר ושני מסלולים נוספים בהם הכלל המנחה לבחירת ההשקעות יהיה בעל אורנטצייה דתית: מסלול בו ההשקעות יבחרו בהתאמה לחוקי ההלכה היהודית ומסלול השקעות בו ההשקעות יבחרו בהתאם לחוקי השריעה המוסלמית.
הבחירה באחד מן המסלולים תהיה נתונה בידי ההורים עד הגיעו של הילד לגיל 18 לאחר מכן תעבור ההחלטה לידיו. כברירת מחדל יושקעו הכספים במסלול השקעות ברמת סיכון מועטת.
האלטרנטיבה הבנקאית
לצד האפשרות לנהל את הכספים בקופות גמל בפני הורי החוסכים תעמוד האפשרות לבחור כי המוסד לביטוח לאומי יעביר את הכספים לחשבון חיסכון בנקאי, אשר ינוהל על ידי אחד מתשעת הבנקים (בנק הפועלים, בנק לאומי, בנק דיסקונט, בנק המזרחי, בנק הבינלאומי, בנק אוצר החייל, בנק מסד, בנק מרכנתיל, בנק יהב). אשר החליטו לקחת חלק בתוכנית ואושרו לצורך זה על ידי המדינה. בהתחשב ברמת התשואה הנמוכה המאפיינת תוכניות חיסכון בנקאיות, נכון לעת זו לפחות, ניתן להניח כי לא רבים מן ההורים יבחרו באופציה זו.