כיצד ניתן להגדיר את האמונה באלוקים?
מאת דניאל בלס
מהו ההבדל בין האלוקים לכל מיני יצורי אגדות שאנשים המציאו?
שאלה זו מופנית פעמים רבות לדתיים, והיא לרוב נועדה להכעיס. מעטים שואלים את השאלה הזאת בכוונה אמיתית לעמוד על ההבדל בין יצורי אגדות מכל מיני מיתולוגיות, שאנשים המציאו, לבין האלוקים יוצר שמיים וארץ, כפי שהיהדות מלמדת עליו כבר אלפי שנים.
כל המשווה, יגלה מיד שישנו ההבדל ברור
בין האלוקים לפיות או כל יצור אגדי אחר.
פיות הן יצורי אגדות מוגדרים מבחינת גוף ודמות ואפשר אפילו לצייר אותן, אלו אנשים קטנים בעלי כנפיים. האלוקים לעומת זאת הוא יישות מופשטת שאין לה גוף או דמות הגוף ולא ניתן להעלותו בקו המחשבה או יד הדמיון. למעשה, אי אפשר לצייר את אלוקים או לדמיין אותו. אלוקים הוא לא איש זקן עם גלימה ארוכה ומקל קסם כפי שילדים מדמיינים אותו. אלוקים הוא הנמצא בכל, בעל הכוחות כולם, בכל מקום ובעל המודעות והאנטליגנציה הגבוהים ביותר.
- איך אפשר להאמין במשהו שאי אפשר להבין?
לאחר שהבנו זאת, מתעוררת שאלה אחרת: "אם לא ניתן לדמיין את אלוקים אז איך ניתן להאמין בו? מהו בעצם אלוקים אם כך?"
התשובה לכך היא פשוטה. אלוקים הוא בורא העולם וכל היצורים החיים. זוהי הדרך היחידה להגדירו במחשבתנו. אם נוכל להוכיח שהעולם נברא ולא היה יכול להגיע למצבו מן הריק והסתם, נוכיח גם שיש לעולם בורא אל-טבעי לעולם, אלוקים. את מציאות האלוקים אפשר להוכיח בדרך לוגית ופילוסופית. רציונאלי יהיה לדון בו וברצונו של האל לאחר ההכרה בקיומו.
מסתבר שאלוקים הוא לא פרי הדמיון או המצאה אנושית. מדענים רבים מכל התקופות, ומוכר בהם במיוחד פרופ' אלברט איינשטיין, הסיקו שיש אלוקים והעולם לא הגיע מן הסתם. במאמרים הבאים ננסה לבחון את ההוכחות למציאות האלוקים ולהסבירן.
בברכה,
דניאל בלס.
המאמר מוגש בחסות ספר ילקוט יוסף