דף הבית תחבורה ורכב תאונות דרכים השוואה בין בעלים
השוואה בין בעלים
חיים קליר,עו"ד 22/07/08 |  צפיות: 3937

השוואה בין בעלים

1983-2008© חיים קליר ושות' http://www.kalir.co.il

הפרש ביכולת ההשתכרות

יששכר חכמי נהרג בתאונת דרכים. לימים נישאה אלמנתו של המנוח, פנינה חכמי, בשנית, לסמי שמעיה.

במסגרת משפט תאונת הדרכים שניהלה חכמי נגד מבטחת הרכב בביטוח חובה, רותם, טענה חכמי כי מגיע לה פיצוי בגובה ההפרש בין התמיכה לה זכתה בחיי בעלה המנוח לבין התמיכה לה היא זוכה משמעיה.

לטענת חכמי, קיים הפרש משמעותי בין יכולת ההשתכרות של השניים. חכמי הבהירה כי בחייה עם שמעיה היא נהנית מתמיכה קטנה בהרבה מזו לה זכתה בחיי בעלה המנוח.

השופט גבריאל קלינג מבית משפט המחוזי בתל-אביב, בפניו נתבררה התובענה, דחה טענה זו מכל וכל. השופט נימק את החלטתו כך:

"איני סבור שראוי כי בית המשפט יערוך השוואה כזו. עריכת השוואה כזו עלולה להביך את בן הזוג החי עם האלמנה ולפגוע במערכת יחסיהם, כאשר בית המשפט יטביע בבן הזוג את החותם של 'לא יוצלח' שאינו מכבד את אשתו כפי שעשה בעלה הראשון".

יכולת התמיכה של הבעל השני משפיעה על חישוב הנזק

השופט תאודור אור מבית המשפט העליון כתב את פסק-הדין בערעור. אליו הצטרפו בהסכמה נשיא בית המשפט העליון השופט אהרון ברק והמשנה לנשיא בית משפט העליון השופט שלמה לוין.

הכלל הרחב הוא, ציין השופט אור, כי אלמנה שנישאה מחדש אינה זכאית לפיצויים בגין אובדן מקור התמיכה הכספית. הטעם לכך הוא כי בנישואיה החדשים היא זוכה למקור תמיכה כספית חדש. עיקרון "השבת המצב לקדמותו" מחייב התחשבות בעובדת הנישואין השניים, אשר שינתה את מצב הניזוק והקטינה את נזקו.

מה קורה במקרה בו הכנסת הבעל החדש נמוכה מזו של המנוח. האם במצב דברים זה, לפי עיקרון "השבת המצב לקדמותו" יש לפצות את האלמנה בהתחשב בהפרש בין תמיכתו הכספית של הבעל החדש לתמיכתו הכספית של המנוח.

השופט אור ציין כי לדעתו אין לראות את נישואיה של האלמנה בשנית כאירוע המנתק את זכאותה לפיצוי עבור אובדן התמיכה עקב פטירת בעלה המנוח. תוצאה אחרת תעמוד בניגוד לתפיסה הנזיקית החותרת להשבת המצב לקדמותו.

יתרה מכך, הוסיף השופט אור, מדיניות משפטית ראויה היא כזו שלא תרתיע אלמנה פלונית להינשא לאלמוני רק משום שכושר השתכרותו פחות מזה של בעלה המנוח והנישואין יגרמו לה הפסד כלכלי.

השופט איזכר פסקי-דין שניתנו בעבר בבית המשפט העליון אשר ציינו את הרלבנטיות בהיקף התמיכה הכספית של הבעל החדש בהשוואה לזה של הנפטר.

השופט הזכיר גם את הדין האנגלי. גם שם הדין הכיר בצורך להיזקק לכושרו היחסי של הבעל החדש כמפרנס וכתומך. (מאז נערכה רפורמה בדין האנגלי ונחקקו סעיפי חוק הקובעים כי בעת פסיקת פיצוייה של אלמנה, אין להידרש לנישואיה או לסיכויי נישואיה מחדש).

כל עוד המשפט הישראלי נוקט בגישה כי יש להתחשב בנישואין מחדש, הרי כרוכה בכך גם ההתחשבות בהפרש בין כושר ההשתכרות והתמיכה הכספית בין הבעל החדש לבעל המנוח. להפרש זה יש חשיבות בקביעת נזק הממון שנגרם למעשה לאלמנה כתוצאה מפטירת בעלה המנוח.

השופט קלינג סבר שהשוואה בין כושר ההשתכרות של הבעל החדש והבעל המנוח אינה ראויה כי היא עלולה להטביע חותם של "לא יוצלח" על הבעל החדש.

דעתי, ציין השופט אור, שונה.

ההכרעות הקשורות בקביעת גובה הפיצויים בגין נזקי גוף כרוכות לא פעם בהכרעות שיש עמן אי נוחות. לדוגמא: קביעת קיצור תוחלת חיים, קביעת מגבלותיו של הנפגע ועוד.

ראוי להדגיש, ציין השופט, כי אין משווים בעל ראשון לאחרון מבחינת סגולותיהם ויחסיהם עם האלמנה. אין נותנים ציונים לא לזה ולא לזה. מתחשבים אך בכושר השתכרותו של האחרון ביחס לראשון. נתון זה בלאו הכי מלווה את בני הזוג וידוע להם.

השופט הוסיף:

"ההליך של תביעת הפיצויים על ידי האלמנה מתנהל, ככלל, על דעת ובסיוע הבעל האחרון. הגדלת הפיצוי לאלמנה בשל כך שכושר השתכרותו נופל מזה של קודמו, היא בדך כלל גם אינטרס שלו עצמו. אם יקרה המקרה, ובשל רגישות ביחסים בין בני הזוג יהיו אלה מוכנים שהאלמנה תוותר על חלק מהפיצוי-אותו חלק אשר מבוסס על כושר השתכרות נמוך של הבעל האחרון-יוכלו בני הזוג לוותר עליו ולא להביא ראיות לעניין כושר השתכרותו. הניסיון מלמד, שהסיכוי שיבחרו באפשרות זו הוא אפסי".

התוצאה

השופט קבע כי אלמנה זכאית לפיצוי ממון בגין הפער בין יכולת התמיכה של בעלה המנוח ליכולת התמיכה של הבעל החדש.

התיק הוחזר, איפוא, לבית משפט המחוזי לצורך שמיעת ראיות בשאלת הפער בין כושר השתכרותו של שמעיה לעומת כושר השתכרותו של חכמי ז"ל.

                                                                           חיים קליר, עו"ד

משרד עו"ד חיים קליר מתמחה בייצוג והופעה בבתי המשפט, במשפטי ביטוח ונזיקין. לפרטים נוספים ראה באתר המשרד http://www.kalir.co.il
המשרד ממוקם בבית שרבט, רחוב קויפמן 4 ת.ד. 50092 תל אביב 61500.
טלפון: 03-5176626, פקס: 03-5177078.
סלולארי: 054-4400005
למשרד סניפים במודיעין: 08-9714884
ובחיפה: 04-8524531

מסמך 35


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 חיים קליר,עו"ד


 


מאמרים נוספים מאת חיים קליר,עו"ד
 
מדריך להתמודדות עם חוקרי חברת הביטוח
מיד לאחר הגשת תביעת הביטוח לחברת הביטוח, המבוטח מוצא את עצמו במרכז תשומת הלב של סוללת מומחים וביניהם חוקרים, הממונים על ידי חברת הביטוח. המגע עם אלה יכול להכריע את גורל תביעתו של המבוטח. הנה מספר טיפים למבוטחים להתמודדות עם חוקרי חברת הביטוח

קורס רענון
25/10/08 | ביטוח רכב
תוקף רישיונה של המבוטחת פג והיא שכחה לחדשו. היא גם לא קיבלה את הזימון לקורס רענון שהיה עליה לעבור. כשנה וחצי לאחר שפג תוקף הרישיון, המבוטחת נפגעה בתאונה. האם קיים כיסוי ביטוחי? את התשובה נותנת השופטת עירית כהן, מבית משפט השלום בירושלים.

מאמא תרזה
נשיא בית הדין האזורי לעבודה בחיפה, השופט רם כהן, דן ביחסה של אחות בריאות הציבור, כלפי קשיש סיעודי, שפנה לביטוח הלאומי למימוש זכויותיו.

האלה הכלבה
ביטוח תאונות לתלמידים. תלמיד בכיתה י"ב טבע בים. להורים נודע על אודות קיומו של הביטוח רק לאחר שחלפה תקופת ההתיישנות. האם חברת הביטוח פטורה מכל תשלום? את התשובה נותן השופט אברהם רובין, מבית משפט השלום בירושלים.

המדריך לנפגעי תאונות דרכים מהדורת 2008
הפגיעה בתאונת דרכים, היא טראומתית וכרוכה, בנוסף לפגיעה הגופנית והנפשית, גם בפגיעה כלכלית. כדי להקל עליך, הנפגע, בשעה קשה זו, הכנו מדריך המפרט את זכויותיך העיקריות ואת המידע והמסמכים הדרושים למימוש זכויותיך. מטרתו של המדריך לאפשר לך לקבל פיצויים גבוהים ככל האפשר, שיאפשרו לך שיקום מלא, והמשך החיים, חרף הפגיעה בתאונה, ללא חסרון כיס כלשהו, וברווחה.

המדריך לתובעים תגמולי ביטוח מהדורת 2008
מדריך זה, לתובעים תגמולי ביטוח, נועד להציג בפניך את האמצעים והכלים העומדים לרשותך כדי לאלץ את תאגידי הביטוח לקיים את התחייבויותיהם ולשלם לך את כל המגיע לך. מטרתנו היא לאפשר לך שיקום כלכלי מלא, ללא חסרון כיס כלשהו.

מכסא הנהג לכס המנהל
נהג אמבולנס שעבד כעוסק עצמאי, איבד את כושרו לעבוד כנהג. אתה יודע לרשום חשבוניות מס, טענה חברת הביטוח, לך תנהל עסקי אמבולנס. שלוש ערכאות דנו בסוגייה והנה התוצאה לפניכם.

ידיעה ממשית - תנאי לשלילת זכויות
19/09/08 | ביטוח רכב
המבוטח נהרג בתאונת דרכים. חברת הביטוח גילתה כי נהג במכוניתו בתקופת פסילה. בתביעת הפיצויים, המשפחה טענה והוכיחה כי המנוח לא היה נוכח בדיון כאשר ניתן נגדו גזר דין עם עונש של פסילה בפועל. גזר הדין הומצא למענו רק לאחר מותו. השופט שמואל ברוך, מבית המשפט המחוזי בתל אביב, דן במחלוקת.

הסיבה הבלעדית-אוטם שריר הלב
17/09/08 | ביטוח
המבוטח לקה באוטם שריר הלב, כאשר הרים במקום עבודתו משא כבד. הוא נותר עם נכות צמיתה. הביטוח הלאומי הכיר בכך שהאירוע מהווה תאונת עבודה. חברת הביטוח, שביטחה אותו מפני נכות מתאונה, סירבה. התאונה לא הייתה הסיבה הבלעדית לנכות, טענה חברת הביטוח, קדמה לה טרשת עורקים רבת שנים. השופטת זהבה אגי, מבית משפט השלום בתל אביב, דנה בפרשנות הנאותה של "הסיבה הבלעדית".

אחריות לאונס בין כתלי בית הספר
13/09/08 | הורות
ילד בן 8 נאנס בתוך כיתת בית הספר על ידי השרת, עובד בית הספר. האנס הורשע ונדון למאסר. האם לבית הספר יש אחריות אזרחית בנזיקין למעשה האונס? האם העובדה שהילד לא בא להעיד על נסיבות האונס עומדת לו לרועץ? את התשובה נותן השופט כרמי מוסק, מבית משפט השלום בירושלים.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI