בניית אתרים – אחסון, אכסון ומה שביניהם
אנשים הניגשים למלאכת בניית אתר אינטרנט מוצאים עצמם לרוב מופצצים על ידי מגוון מושגים מקצועיים שאינם בהכרח בקיאים בהם. שניים מהם, אחסון ואכסון, הינם הבולטים בתחום והשפעתם על העסק עלולה להיות מכרעת. בשורות הבאות ננסה לעמוד על ההבדלים ביניהם, ההיצע ודברים שחשוב להכיר ולבדוק בהקשר זה.
מהו אכסון?
אכסון – מלשון אכסניה – הוא פעולת שמירת האתר כולו. שרת אכסון הוא בעצם השרת הנותן מענה לכלל הצרכים של אתר ומספק את הבסיס להתנהלותו התקינה. כשאתר מתאכסן בחברה מסוימת, נהוג לומר שהאתר "מתארח" בחברה זו – בדומה לאורח באכסניה. באנגלית, מדובר על Hosting.אכסון של אתר מספק את מגוון השירותים שאתר משתמש בהם – תעבורה, נפח, זמינות, גיבויים וכן הלאה. ספק אכסון טוב יציע תמיכה בטכנולוגיות שונות, אפשרויות ניהול פשוטות לשימוש וכלים לניהול נוח של ממשק האתר.
מהו אחסון?
אחסון – מלשון מחסן – הוא שטח האחסון (דיסק קשיח) בו שמורים קבצי האתר. אתר ממוצע שומר תכנים מסוגים שונים: עמודי קוד, תמונות, סרטונים, פלאש, קבצי קול, הגדרות, מסד נתונים ועוד. אחסון צריך להיות מהיר, בעל זמינות גבוהה ובעל שטח המספיק להתנהלותו השוטפת של אתר. בתרגום לאנגלית, אחסון הוא Storage.ספק אחסון (שאינו מספק אכסון) מציע שטח דיסק בלבד וכלים בסיסיים לניהולו – לרוב, בהיעדר ממשק ניהול מסודר, יהיה על הגולש להעלות את קבציו עם תוכנה ייעודית ולהיות אחראי בעצמו על ממשק ניהול האתר.
מה ההבדל בין השניים?
ההבדל ניכר במשפט "בחרתי לעצמי ספק אכסון, המציע לי ג'יגהבייט של שטח אחסון". אחסון הוא בעצם פונקציה ומאפיין של אכסון – כמות השטח המוצעת במסגרת חבילת שירות כללית.בנוסף, קיומו של שירות אכסון אתרים מצביע לרוב על יכולת לנהל את האתר, בעוד עבודה מול אחסון בלבד מצריכה עבודה ישירות מול קבצי האתר – ללא ממשק מתווך – או התקנה ידנית של מערכת ניהול תוכן.
סוגים והגדרות
כשמדברים על אכסון אתר, נכנסים למשוואה מגוון גורמים שיש להתייחס אליהם בעת בחירת ספק השירות. חלק מהגורמים אליהם יש להתייחס:
ניתן לראות שקיימים גורמים רבים המשפיעים על ההחלטה בבחירת ספק אכסון. לרוב, השיקול המניע הוא נוחות השימוש, מכיוון שמרבית בעלי האתרים אינם אנשי מקצוע בתחום זה והם מעוניינים לנהל את האתר בצורה עצמאית מבלי לתת את הדעת לתהליכים המתרחשים ברקע. לכן, סוג הממשק ועקומת הלמידה שלו הינם הגורם המכריע. חשוב גם לבחון על מי מוטלת עבודת ההתקנה וההגדרה: ישנם ממשקים שבהם יש צורך להירשם ומקבלים אתר המוכן לעבודה, וישנם ממשקים שבהם טרם קבלת ממשק צריך להעלות קבצים, להגדיר מסד נתונים, להתאים הרשאות ופעולות רבות נוספות. הגדרה ידנית עבור אדם לא מקצועי עלולה לקחת זמן רב וליצור תסכול, הזדקקות לתמיכה טכנית ולמידה של נושאים שאינו בקיא בהם.
מבחינת אחסון, מכיוון שמדובר בשטח בלבד – כמות הידע הדרושה היא נמוכה יותר, וכמוה כמות המאפיינים. בגדול, יש לבחון את נפח האחסון שמוצע, סוג השרת, מהירותו ומחירו. לאחרונה נפוצה מגמה בה מבטיחים ללקוח כמות הנשמעת עצומה ובמחיר זעום (דוגמת מספר טרה-בייטים תמורת כמה עשרות דולרים בשנה), אך מספר הגבלות נשמרות באותיות קטנות בחוזה השימוש: ישנה הגבלה על כמות הפניות לשרת, ישנה הגבלה על תעבורה חודשית, כמות הגולשים בו-זמנית ועוד. כמובן שחריגה מכל מכסה כזאת תגרור תשלומים נוספים, המתומחרים בהגינות מופחתת...על כן, במידה ובוחרים באחסון קבצים בלבד, יש לשקול היטב את המערכת אותה נתקין על שרת כזה ונציג אפיון מלא של האתר מראש כדי לוודא שאנו עומדים בהגבלות ובהתניות השונות.
אכסון מבוסס CMS
לאחרונה נפוצה מגמה בה מוצע ללקוח-הקצה פתרון כולל (one-stop-shop) לכל צרכיו בהקשר של בניית אתרים. מדובר בפתרונות המציעים את כלל השירותים במסגרת חבילת שירות כללית, אותה הלקוח בוחר לפי העדפותיו הספציפיות. במסגרת שירות כזה, הלקוח חופשי לבחור תוכנית התחייבות המתאימה לצרכיו כעסק, ולקבל את השירותים להם הוא נזקק בלבד.פתרונות כאלו יציעו לרוב ממשק אחיד המנהל את כלל היבטי האתר, ובין השאר יכילו בתוכם גם את נושא האחסון (כלומר, נפח לשמירת קבצים). ניתן להניח שיהיה גם ממשק כלשהו לניהול אותם קבצים דרך מערכת הCMS. קל להמליץ על פתרון כזה לכל סוג דרישה: ראשית, קיימת גמישות רבה ויכולת להתאמה עצמית של השירותים המתקבלים. אכסון אתרים מבוסס CMS אינו דורש לרוב התעסקות טכנית והבנה בשרתים, אלא מאפשר לפתוח אתר בקלות ותוך מספר רגעים. יתרון נוסף טמון בכך שמערכות CMS מכוונות עצמן כלפי משתמשים ולא כלפי מתכנתים, אנשי סיסטם ובעלי מקצועות בתחום – אלא מאפשרים לכל אדם לפתוח אתר ללא מאמץ. עבודת ההכנה וביצוע ההגדרות נעשית מאחורי הקלעים בצורה שקופה למשתמש ומותירה בידי הלקוח את מלאכת הבניה והתכנון בלבד – ללא המשמעויות הטכניות הנגזרות מכך.מכיוון שמרבית האתרים אינם עולים על מגה בייטים ספורים, המספרים המנופחים של שירותי האחסון-בלבד אינם רלוונטיים כאן – אין סיבה שאתר יעלה על מספר מגה-בייטים, בהנחה שיש בו תמונות כבדות וסרטונים אפשר להגיע גם למספר עשרות, אך ודאי שלא טרה-בייטים...
בנוסף, עניין ההתקנה הוא מקצוע בפני עצמו. התקנת מערכת CMS – גם אם עלותה היא 0 (אופייני למערכות קוד-חופשי), עדיין תדרוש השקעה לא מבוטלת של זמן וידע שהוא מעל לבסיסי במונחים הקשורים לתחום. מעבר לכך, לרוב נידרש להתקין תבנית שאינה חינמית בהכרח, תוספים וכלים נוספים – או להעסיק אדם המתעסק בנושא בצורה מקצועית. לכן, גם אל מול העלות המסנוורת של "חינם", חשוב לזכור שיש עלויות נלוות שאינן ברורות למראית עין ולרוב צצות לאחר שכבר אין רצון להתחיל מההתחלה.
לכן מומלץ לבחור בספק אכסון המציע כלים ושירותים שאינם דורשים למידה ומאפשרים בניית אתר וניהול עצמאי. חברות המציעות פתרונות כוללים מסוגלות לרוב להציע גם התנסות חינמית במוצר, שכן לא נדרשת התקנה והגדרה עבור כל לקוח ולקוח – יתרון זה מאפשר לבעל האתר המתנסה למצוא את המערכת העונה על צרכיו באופן מלא ולשמור אצלו את מלאכת ניהול האתר, ללא צורך לסמוך על גורם זר כלשהו.
LoadSEO חברת מתמחה בתחום קידום אתרים באינטרנט.לפרטים התקשרו למספר: 08-6466820 או פנו אלינו בכתובת המייל: [email protected]