המילה ארכיאולוגיה מקורה בשפה היוונית ומשמעותה היא חקר הלימוד העתיק.שאיפתה של הארכיאולוגיה היא ללמוד ולתעד תוך מחקר ראייתי של בסיסה ומקורותיה של התרבות האנושית, מתוך ההנחה האלמותית כי בחינה מעמיקה של המקורות תוכל להסביר ולבאר את העתיד. ניתוח התפתחותו של המין האנושי לאורך הדורות במובנים מקצועיים, פיזיולוגיים, גיוגרפיים, כלכליים{גיאוגרפיים, פיזיולוגיים, מקצועיים, כלכליים ועוד, מאפשרת לנו כעת להבין עד כמה סתגלן המין האנושי שזכה להתמודד עם שינויים רבים לאורך השנים. באמצעות הכרת בסיס זה, נוכל להגיע לתובנות אשר ייתכן וייושמו בעתידנו.נושאים כגון התפתחות טכנולוגית מבוססים ברובם על ידע שנצבר לאורך מאות שנים.
דרישות הקבלה הן לרוב נמוכות יחסית וכוללים שקלול ציוני בגרויות וציוני פסיכומטרי.
אורך מסלול לימודי ארכיאולוגיה לתואר ראשון הוא 3 שנות לימוד, וברוב מוסדות הלימוד מומלץ לשלב את התואר במסלול דו חוגי כלשהו, לדוגמא לימודי גיאוגרפיה, לימודי דתות או סוציולוגיה .
במסלול לימודי הארכיאולוגיה נכללים מספר תחומים המהווים יסודות להכרת תרבויות, וביניהן: אנתרופולוגיה, בלשנות, פלאונתולוגיה, גיאוגרפיה, גיאולוגיה ועוד.עולם המחקר הארכיאולוגי משיק לתחומי לימוד רבים, החל בתחומים כמדעי החיים והרוח וכלה במדעים המדוייקים.
ניתן ללמוד ארכיאולוגיה בישראל במגוון מוסדות בהם ההתמקדות היא בארכיאולוגיה מקומית – התרבויות הקדומות שחיו על אדמות ארץ ישראל.
באזורנו ניתן למצוא מגוון מחקרים ארכיאולוגיים שכן כאן באזורנו חיו, נדדו, סחרו ובכלל השיקו לה עמים רבים ותרבויות מגוונות. הממצאים הארכיאולוגים בגבולותינו חולשים על תקופות שונות: החל מירושלים העתיקה ושכונותיה, דרך ציורי הקיר של האדם הקדמון בהרי הכרמל ועד לפנינות שימור של הקברים העתיקים ואף המגילות הגנוזות שנמצאו באזור.
הלימודים ברובם נחלקים ל-3 תקופות אותן חוקרים:
חוקרת את תולדות האדם מראשית הופעתו בעולם. תחום המצריך רקע לימודי בגיאולוגיה ואנתרופולוגיה.
חוקרת את התרבויות הקדומות בארץ ישראל, החל מהתקופה הנאוליתית וכלה בתקופה ההלניסטית על רקע המזרח הקדמון. התחום מצריך ידע עשיר בהיסטוריה מקומית ברמת הדתות והתרבויות.
מחקר ארכיאולוגי לתקופות יוון הקלאסית, רומי העתיקה, ביזנטיון, האימפריה העותמאנית ותחילת העולם המוסלמי.
במהלך הלימודים בכל המוסדות יחקרו הסטודנטים את מוצא האדם ואת התפתחות האנושות כולה מבחינות רבות: חברתית, אומנותית, תרבותית ועוד, לאורך ההיסטוריה האנושית. כמו כן יחקרו את הגורמים אשר השפיעו על התפתחות הגיאוגרפיה, דת, כלכלה, אקלים ועוד, כמו גם ההבדלים בין התרבויות השונות, לדוגמא: ההבדלים בארכיאולוגיה באזורים שונים (ארכיאולוגיה דרום אמריקאית, אפריקאית, אסייתית ומזרח תיכונית), כמו כן יעברו הסטודנטים הכשרה בסיסית למקצוע כגון תרבויות קדומות, היכרות מעשית עם התרבות החומרית, חפירה לימודית, היסטוריה של ארץ ישראל, היסטוריוגרפיה מקראית ועוד.
ניתן למצוא במוסדות הלימודים השונים מסלולי לימוד של תואר ראשון בארכיאולוגיה.
בוגרי לימודי ארכיאולוגיה יכולים להשתלב במחקרים עיוניים במוזיאונים השונים בארץ ובעולם ובמוסדות לשימור תרבות והיסטוריה. כמו כן, הם יכולים לבחור להשלים לימודי המשך במסגרות הלימוד השונות, ולעסוק במקביל בהוראת ארכיאולוגיה.
בוגרים לימודי ארכיאולוגיה רבים מחליטים להשתלב בגופים שעבודתם כוללת גם ידע ארכיאולוגי כמו ברשות הגנים, מרכז המיפוי הארצי, החברה להגנה הטבע, רשות העתיקות, הקרן הקיימת לישראל וכן גם בחברות פרטיות העוסקות במיפוי.
תווית יחסי ציבור