דף הבית תחבורה ורכב ביטוח גם האשם זכאי
גם האשם זכאי
חיים קליר,עו"ד 27/07/08 |  צפיות: 15494

גם האשם זכאי

1983-2008© חיים קליר ושות' http://www.kalir.co.il

לפני מספר שנים, החלו חברות הביטוח לטעון בבתי המשפט, כי המוסר הציבורי מחייב להעניש מבוטחים שאשמתם תרמה למקרה הביטוח.

חלק משופטינו, כמו השופט ד"ר אחיקם סטולר, כיום שופט מחוזי בפתח תקווה, נפלו שבי בדאגת חברות הביטוח למוסר הציבורי והחלו להפחית כמעט מכל תביעה של מבוטח סכום נכבד עבור אשם תורם. סכום זה נותר כמובן בכיסה של חברת הביטוח. רווח נקי לחברת הביטוח, שקיבלה פרמיה גם עבור הסיכון שהמבוטח יגרום בטיפשותו למקרה הביטוח.

אולם לאט לאט חדרה ההכרה, במיוחד אצל המפקח על הביטוח והיועץ המשפטי לממשלה, כי טענת האשם התורם עלולה למוטט את אמון הציבור במוסד הביטוח. הנה למשל פוליסת ביטוח חיים. המבוטח שילם עליה במיטב כספו שנים רבות כדי להבטיח את יקיריו לאחר מותו. בקרות האסון, כשאלמנתו ויתומיו יפנו לחברת הביטוח, הם יאלצו להתמודד עם טענות שאין להן כל אחיזה בפוליסה. מדוע לא אשפזתם את המנוח בבית החולים מבעוד מועד. מדוע המנוח לא הקפיד על הוראות רופאיו להפסיק לעשן, להפחית במשקל, להקפיד על דיאטה. יתחילו התדיינויות אינסופיות על החלק שיש לנכות מתגמולי הביטוח כדי להביא לידי ביטוי את אשמתו של המבוטח.

בימים אלה מסתבר כי ההכרה בדבר הסכנה הטמונה בטענת האשם התורם החלה לחדור גם אל בתי המשפט. אפילו אל אותם שופטים שתמכו בה בעבר, כמו ד"ר אחיקם סטולר.

ומעשה שהיה כך היה:

לקראת סוף החופש הגדול, ביקשה עיריית כפר סבא למפות את מעברי החצייה הזקוקים לצביעה מחדש, כדי שהתלמידים, בשנת הלימודים שעמדה בפתח, יחצו את הכבישים בבטחה.

הביצוע הוטל על בוריס שטראימיש, מפקח במחלקת העבודות הציבוריות בעירייה. המפקח סרק את העיר עם רכב שהעירייה העמידה לרשותו. רחוב אחר רחוב נבדק עד שהגיע לרחוב דב הוז. שם יצא מרכבו.

בעוד מנוע הרכב נותר דלוק, פרס המפקח את המפה על מכסה המנוע והחל לסמן עליה את מעברי החצייה הזקוקים להתחדשות.

עובר אורח פנה אל המפקח ושאל אותו היכן תחנת הדלק הקרובה. המפקח שקע בהסבר שנתן לעובר האורח.

לפתע ניגש אליו אלמוני, והדף אותו קמעא מהרכב. מכאן ואילך התרחשו הדברים כהרף עין. האלמוני פתח את דלת הנהג והתיישב אל מול ההגה. המפקח זינק וניסה לפתוח את הדלת. זו כבר הייתה נעולה. הפורץ החל לנסוע אחורנית במהירות. המפקח רדף אחריו, אולם הרכב התרחק ונעלם.

חברת הביטוח מגדל, שביטחה את הרכב בביטוח מקיף, לא הסכימה בשום פנים ואופן לשלם את תגמולי הביטוח עבור גניבת הרכב. התנהגותו של המפקח, כך טענה מגדל, גובלת בהפקרות. המפקח הפר את תנאי הפוליסה בכך שלא הפעיל את האזעקה כאשר יצא מהרכב. לא זו אף זו: המפקח הותיר את המפתחות במתג ההתנעה. בכך תרם באשמתו לגניבה.

את האזעקה יש להפעיל רק כשהרכב אינו מאויש, מזכיר למגדל השופט ד"ר אחיקם סטולר שעל שולחנו הונחה המחלוקת. אכן המפקח לא היה נוכח פיזית ברכב בעת הגניבה, מסכים השופט, אולם רכב נחשב מאויש לא רק כאשר הנהג נמצא פיזית ברכב, אלא גם כאשר הנהג נמצא בקשר עין עם המכונית ויש לו שליטה סבירה ברכב.

במקרה זה, ממשיך השופט, המפקח שמר על קשר עין עם הרכב. הגנב אמנם דחף אותו וגרם לו לזוז מן הרכב מספר צעדים קטן, אך אין בכך כדי לנתק את קשר העין של המפקח עם הרכב ואת יכולת השליטה הסבירה שלו ברכב. מדובר בשבריר שנייה בו נדחף הנהג מרכבו, שבריר שנייה אשר נוצל ע"י אלמוני, גנב זריז ובעל תעוזה, על מנת להתגנב למושב הנהג ולנסוע מהמקום.

השופט מגיע אם כן למסקנה כי המפקח לא הפר את תנאי הפוליסה כאשר לא הפעיל את האזעקה בעת שהיה מחוץ לרכב.

כעת פונה השופט לדון בטענת מגדל כי יש להפחית מתגמולי הביטוח ולשלם רק חלק מערכו של הרכב. כל זאת משום ש"המפקח לא היה בסדר, בכך שהשאיר את המפתח במתג ההתנעה כשהמנוע דולק, בסיום יום עבודה, בהיותו עייף וחסר ריכוז, ואפשר את הגניבה הלכה למעשה".

מגדל נאחזת בטענה השנויה במחלוקת בין השופטים, מבהיר השופט סטולר. זו טענת האשם התורם. לפי טענה זו, כאשר המבוטח תרם באשמתו לקרות מקרה הביטוח, יש להעניש אותו ולהפחית מתגמולי הביטוח. כגודל השפעת אשמת המבוטח כך גודל ההפחתה.

אולם הגישה המקובלת בדיני ביטוח, ממשיך השופט, היא שהפוליסה מגנה על המבוטח גם מפני נזקים שהתרחשו באשמתו. גישה זו נתמכת גם על ידי עמדת היועץ המשפטי לממשלה שהוגשה לבית המשפט העליון. (לקבלת עמדת היועץ המשפטי בעניין האשם התורם לחץ כאן). לכן עצם התרשלותו של המבוטח, אינה פוטרת, אפילו לא באופן חלקי את חברת הביטוח מאחריותה על פי הפוליסה. חברת הביטוח פטורה רק אם קיים בפוליסה סעיף המחייב את המבוטח לנקוט אמצעי זהירות למניעת מקרה הביטוח ואך ורק אם המבוטח פעל ברשלנות רבתי, ובמצב נפשי של פזיזות או אי אכפתיות.

זאת לא ניתן לומר על המפקח, קובע השופט. בנסיבות בהן אדם עומד בסמוך לרכב ומשתמש בו כבסיס למפה, אין לראות פזיזות או אי אכפתיות, אפילו המנוע נותר דלוק עם המפתחות בפנים. 

לסיכום פוסק השופט סטולר, מגדל חייבת בתשלום מלוא תגמולי הביטוח.

ואנו בשולי הדברים מבקשים לברך את השופט ד"ר אחיקם סטולר. גדולתו של שופט ניכרת ביכולתו לאמץ דעה אחרת.

                                                          חיים קליר,עו"ד

משרד עו"ד חיים קליר מתמחה בייצוג והופעה בבתי המשפט, במשפטי ביטוח ונזיקין. לפרטים נוספים ראה באתר המשרד http://www.kalir.co.il
המשרד ממוקם בבית שרבט, רחוב קויפמן 4 ת.ד. 50092 תל אביב 61500.
טלפון: 03-5176626, פקס: 03-5177078.
סלולארי: 054-4400005
למשרד סניפים במודיעין: 08-9714884
ובחיפה: 04-8524531

מסמך 675


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 חיים קליר,עו"ד


 


מאמרים נוספים מאת חיים קליר,עו"ד
 
מדריך להתמודדות עם חוקרי חברת הביטוח
מיד לאחר הגשת תביעת הביטוח לחברת הביטוח, המבוטח מוצא את עצמו במרכז תשומת הלב של סוללת מומחים וביניהם חוקרים, הממונים על ידי חברת הביטוח. המגע עם אלה יכול להכריע את גורל תביעתו של המבוטח. הנה מספר טיפים למבוטחים להתמודדות עם חוקרי חברת הביטוח

קורס רענון
25/10/08 | ביטוח רכב
תוקף רישיונה של המבוטחת פג והיא שכחה לחדשו. היא גם לא קיבלה את הזימון לקורס רענון שהיה עליה לעבור. כשנה וחצי לאחר שפג תוקף הרישיון, המבוטחת נפגעה בתאונה. האם קיים כיסוי ביטוחי? את התשובה נותנת השופטת עירית כהן, מבית משפט השלום בירושלים.

מאמא תרזה
נשיא בית הדין האזורי לעבודה בחיפה, השופט רם כהן, דן ביחסה של אחות בריאות הציבור, כלפי קשיש סיעודי, שפנה לביטוח הלאומי למימוש זכויותיו.

האלה הכלבה
ביטוח תאונות לתלמידים. תלמיד בכיתה י"ב טבע בים. להורים נודע על אודות קיומו של הביטוח רק לאחר שחלפה תקופת ההתיישנות. האם חברת הביטוח פטורה מכל תשלום? את התשובה נותן השופט אברהם רובין, מבית משפט השלום בירושלים.

המדריך לנפגעי תאונות דרכים מהדורת 2008
הפגיעה בתאונת דרכים, היא טראומתית וכרוכה, בנוסף לפגיעה הגופנית והנפשית, גם בפגיעה כלכלית. כדי להקל עליך, הנפגע, בשעה קשה זו, הכנו מדריך המפרט את זכויותיך העיקריות ואת המידע והמסמכים הדרושים למימוש זכויותיך. מטרתו של המדריך לאפשר לך לקבל פיצויים גבוהים ככל האפשר, שיאפשרו לך שיקום מלא, והמשך החיים, חרף הפגיעה בתאונה, ללא חסרון כיס כלשהו, וברווחה.

המדריך לתובעים תגמולי ביטוח מהדורת 2008
מדריך זה, לתובעים תגמולי ביטוח, נועד להציג בפניך את האמצעים והכלים העומדים לרשותך כדי לאלץ את תאגידי הביטוח לקיים את התחייבויותיהם ולשלם לך את כל המגיע לך. מטרתנו היא לאפשר לך שיקום כלכלי מלא, ללא חסרון כיס כלשהו.

מכסא הנהג לכס המנהל
נהג אמבולנס שעבד כעוסק עצמאי, איבד את כושרו לעבוד כנהג. אתה יודע לרשום חשבוניות מס, טענה חברת הביטוח, לך תנהל עסקי אמבולנס. שלוש ערכאות דנו בסוגייה והנה התוצאה לפניכם.

ידיעה ממשית - תנאי לשלילת זכויות
19/09/08 | ביטוח רכב
המבוטח נהרג בתאונת דרכים. חברת הביטוח גילתה כי נהג במכוניתו בתקופת פסילה. בתביעת הפיצויים, המשפחה טענה והוכיחה כי המנוח לא היה נוכח בדיון כאשר ניתן נגדו גזר דין עם עונש של פסילה בפועל. גזר הדין הומצא למענו רק לאחר מותו. השופט שמואל ברוך, מבית המשפט המחוזי בתל אביב, דן במחלוקת.

הסיבה הבלעדית-אוטם שריר הלב
17/09/08 | ביטוח
המבוטח לקה באוטם שריר הלב, כאשר הרים במקום עבודתו משא כבד. הוא נותר עם נכות צמיתה. הביטוח הלאומי הכיר בכך שהאירוע מהווה תאונת עבודה. חברת הביטוח, שביטחה אותו מפני נכות מתאונה, סירבה. התאונה לא הייתה הסיבה הבלעדית לנכות, טענה חברת הביטוח, קדמה לה טרשת עורקים רבת שנים. השופטת זהבה אגי, מבית משפט השלום בתל אביב, דנה בפרשנות הנאותה של "הסיבה הבלעדית".

אחריות לאונס בין כתלי בית הספר
13/09/08 | הורות
ילד בן 8 נאנס בתוך כיתת בית הספר על ידי השרת, עובד בית הספר. האנס הורשע ונדון למאסר. האם לבית הספר יש אחריות אזרחית בנזיקין למעשה האונס? האם העובדה שהילד לא בא להעיד על נסיבות האונס עומדת לו לרועץ? את התשובה נותן השופט כרמי מוסק, מבית משפט השלום בירושלים.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI