אבחון עסקי מקדים
יזמים וסטארטפיסטים בדרך כלל מאוד מבינים בתחומם אבל לא תמיד מכירים את עולם העסקים לעומק. לפני שמבצעים רעיון מסוים צריך לרדת לפרטים ולהבין האם המודל העסקי שלו רווחי. יכולים להיות הרבה רעיונות שנשמעים טוב אבל ברגע שמנסים להכניס אותם למודל כלכלי הן נכשלות. בתוכנית העסקית אסור לוותר על שום מרכיב, לדוגמא אם יש לי רעיון לבנות וילה לצורך מסיבות רווקים. צריך להביא בחשבון מהו הרווח לערב השכרה אבל צריך גם לקחת בחשבון עלויות הקמה, בנייה, רישיונות וכמובן השיווק.
בתחום הזה השיווק נעשה בעיקר דרך האינטרנט והינו יקר. כדאי לבצע מחקר שוק ולראות בדיוק כמה עולה לפרסם באתר של מסיבות רווקים או לקדם את האתר שלי. נקודה נוספת היא המתחרים, כבר יצא לי לראות איש עסקים שהחליט שהוא מביא מוצר חדש לארץ. הוא נראה לו מוצר מנצח רק מה שהוא שכח לבדוק הוא שיש עוד מגוון פתרונות דומים לבעיה שהמוצר מנסה לפתור. בכלל יש לי כלל שלמדתי עוד באקדמיה, כאשר אני חושב על רעיון מסוים צריך לצאת מהנחה שבמקום מסוים בעולם חושבים על רעיונות דומים. זאת בגלל שהתנאים הטכנולוגיים והחברתיים בעולם זורעים את היוזמות החדשות של אנשים.
ישנו סיפור מפורסם שיכול להמחיש את זה, שעתיים אחרי שרשם בל אצל רשם הפטנטים את המצאת הטלפון נכנס גרי לרשם הפטנטים עם המצאה זהה. אחרי חקירה התברר שהם לא העתיקו אחד מהשני פשוט בגלל רוח התקופה ההמצאה עליה חשבו הייתה דומה.
אבחון עסקי לחברה קיימת
כאשר מדברים על אבחון עסקי לחברה קיימת הכוונה היא לניתוח של מצב החברה והמגמות שבפניהן היא עומדת. לדוגמא אם המכירות עולות באופן משמעותי אבל הרווח הנקי של החברה כמעט לא משתנה צריך לאבחן מהו המקור של ההבדל. לדוגמא יכול להיות שהייצור תלוי במחירים של חומרי גלם שנמצאים בעליה. במצב כזה יכול להיות שיהיה נכון לגדר את הסיכון של עליית מחירים על ידי חוזה עתידי.
הדוגמא מראה כמה חשוב להגיע למקור הבעיה.