ללא המלט מי יודע איך היה נראה כיום העולם. יורם קראוס, מנכ"ל חברת SMS לניהול פרויקטים ופיקוח הנדסי, מביא סקירה תמציתית ומעניינת על אבן הבניין של הבנייה הישנה וגם המודרנית - כתבה ראשונה בסדרה
הראשונים שגילו את חומר הבנייה המופלא הנקרא כיום "מלט", היו בעצם הרומאים. מגלה יורם קראוס, מנכ"ל חברת SMS לניהול פרויקטים ופיקוח הנדסי, מהחברות המובילות בתחומה בישראל. "בזמן שחצבו במורדות הר ווזוב, כן אותו ההר שהתפרץ אח"כ, וכיסה תחתיו את העיר פומפי בלבה רותחת, גילו הבנאים הרומאים כי אם יערבבו
תחמוצת צורן ואלומיניום עם אבן גיר, וישרפו את התערובת, אז ברגע שהם יערבבו אותה עם מים או יחשפו את התערובת לאוויר, הם יקבלו חומר קשה וחזק עם תכונות הדבקה מעולות".
"עד אז,מוסיף יורם קראוס, "עבדו הרומאים עם אבן גיר ממנה עשו טיח. כמה ניסיונות עם החומר החדש, גילו לרומאים שאם הם יוסיפו לתערובת גם אבנים קטנות (חצץ), הם יקבלו, לאחר ייבושו, חומר החזק אפילו מאבן. זהו בעצם החומר המוכר לנו היום כ"בטון".
אבל להיסטוריה יש דרכים מוזרות להתקדם ולאמץ המצאות, ממשיך יורם קראוס, עם נפילת האימפריה הרומית, אבד גם הידע על המלט והבטון. האנושות חזרה לבנות בעזרת הטיט החלש".
"רק בשנת 1824 גילה חוקר אנגלי בשם ג'וזף אספדין (Joseph Aspdin) את המלט מחדש ורשם עליו אפילו פטנט. מספר יורם קראוס, והוא העניק לו את השם "צמנט פורטנלד", בגלל הדמיון של החומר לצבעה של אבן בנייה מהאי פורטלנד. אבל הבנאים של אותה תקופה לא מיהרו לאמץ את החומר החדש, ובעצם, מגלה יורם קראוס, מבני הבטון הראשונים נבנו רק לפני כמאה שנה".