חברות ביטוח רכב השונות הפועלות כיום בשוק מציעות סוגי פוליסה שונים, להן סעיפים, סייגים ופירוטים ייחודיים, בן בנוגע לביטוח הבסיסי, ביטוח חובה, ביטוח מקיף או ביטוח צד שלישי (הידוע בשם 'ביטוח צד ג'). אולם, לא תמיד היו אלה פני הדברים. עד לשנת 1997 הוחל תעריף אחיד על כל ענף ביטוח רכב. בשנת 1997, נפתח שוק הביטוח לתחרות בין חברות הביטוח השונות. חברות הביטוח נאלצו להיערך לקראת הרפורמה בתמחור מחודש של הביטוחים, הפרטת הביטוחים השונים לסעיפים, מחשוב משוכלל יותר, מערך כוח אדם נרחב והכנת מערך שיווקי.
מאגר מידע מרכזי
עקב הצורך בתמחור הסיכון הטהור, עליו ייבנו תכניות הביטוח השונות, נזדקקו חברות הביטוח לאיסוף מידע מרובה ושקלולו לכדי אמדן כלכלי. מטרת מאגר מידע זה הייתה איסוף, עיבוד ושקלול נתונים, אשר יהוו את הליבה לכינון שירות ביטוחי, מהותו, אופן ביצועו, אופן התמחור ולמעשה, בניית מערך מוצרים ביטוחיים, אותם ניתן יהיה למכור בהתאם לדרישה הביטוחית. מאגר המרכז מידע זה יאפשר את הבטחת יציבות החברות השונות מחד, ושמירה על מחיר הוגן למבוטחים, מאידך.
תפקיד מאגר המידע
בשנת 1999 הוצא מכרז לבחירת ספק שתפקידו הקמת מרכז מידע ותפעולו השוטף. במסגרת פעילות מרכז המידע רוכזו פעולות כסיווג הסיכונים ואפיונם הסטטיסטי, שקלולם לכדי אחוזים ואפיון המידע על פי הצרכים. בין התפקידים של ספק מאגר המידע קיימת האחריות לעמוד בקשר מתמיד עם חברות הביטוח השונות, אספקת מידע שוטף, איסוף מידע ומתן ביקורת אודות פעילות החברות השונות. על צוות הספק המפעיל לכלול אקטוארים, כלכלנים ואנשי מקצוע מתחום הביטוח.
ההמלצות לתעריפי המאגר הישראלי לביטוח רכב ("הפול") לתעריפים לביטוחים כגון ביטוח חובה ניתנות על ידי הספק, בעוד מהות ותמחור שירותים אחרים כגון: ביטוח מקיף וביטוח צד ג' נגזרות מתוכן. תפקיד הספק המפעיל לדאוג רענונים רציפים בדבר התכנית לסיווג סיכונים וכן התכנית הסטטיסטית, עדכון בלקחים שונים ובקרה מתמדת. רשאי הספק להציע בנפרד משירות זה- עיבודים סטטיסטיים לענפי ביטוח אחרים. בהתבסס על מאגר המידע, פועלות חברות ביטוח רכב מדי שנה- להצעת מחירים אטרקטיביים למבוטחים ולבניית הסכמים בדבר סוגי ביטוח שונים.
תקופת ההתקשרות עם ספק המידע
תקופת ההתקשרות עם הספק המפעיל שנבחר תהא ל-3 שנים ובהתאם לשיקול דעתו של המזמין, אף ל-3 שנים נוספות. המכרז מפורסם מדי 3 שנים, עם סיום ההתקשרות. המלצות המפעיל מפורסמות באופן מקוון כך שיכול כל אזרח להתרשם מההמלצות ולהשוותן לחברות השונות. לעניין זה יצוין כי מחירי המאגר הישראלי לביטוח רכב – "הפול", הינם גבוהים ממחירים המוצעים על ידי חברות ביטוח רכב, וזאת משום היות המאגר מבטח כללי- במסגרתו ניתן לבטח רכבים לכל תקופה מתבקשת (מה שאינו אפשרי בחברות ביטוח רכב), ואין מניעה לאף נהג, כל עוד הוא רשאי לקבל ביטוח על פי חוק, לרכוש את ביטוחו באמצעות "הפול".
בהתאם לנתונים המסופקים על ידי מרכז המידע, התאפשר לחברות הביטוח השונות לתמחר בהתאם את הביטוחים בהתאם למבוטחיהם. כך, למשל, משתנות ההגדרות הביטוחיות על פי פרמטרים כגון: מין המבוטח (סטטיסטית, נשים מועדו פחות לתאונות), גיל (צעירים עד גיל 24 מועדים יותר לתאונות ומבוגרים מעל גיל 50 שייכים לאוכלוסיה הנתונה לסיכון הקטן ביותר), ותק רישיון (ככל שהוותק עולה, הסבירות לתאונה פוחתת), וכיו"ב.