ייעוץ ארגוני הפך בשנים האחרונות למקצוע מבוקש למדי. רבים מאמינים שזהו אחד המקצועות המעטים שאינם דורשים הכשרה טכנית, ויחד עם זאת מאפשרים להשתלב בחברות היי טק, על כל המשתמע מכך. לכן רבים מבקשים לרכוש את מקצוע ייעוץ ארגוני ולעבוד בסביבה דינאמית, מאתגרת ומלאת חידושים. ננסה להבין איפוא איך ואיפה ניתן ללמוד את רזי המקצוע, על מנת להפוך ליועץ ארגוני מקצועי ולהתחיל לעבוד בתחום.
ניתן ללמוד ייעוץ ארגוני במגוון של מוסדות חינוך בארץ. במכללות ניתן ללמוד ייעוץ ארגוני במסגרת לימודי מנהל עסקים לתואר ראשון. לעומתן, אוניברסיטאות מציעות לימודי ייעוץ ארגוני במסגרת קורסים, עבור אקדמאים במקצועות כגון סוציולוגיה או פסיכולוגיה, מנהל עסקים וכדומה. לעתים גם בוגרים בתחומים סמוכים יכולים להרשם.
הרקע התאורטי שיינתן לסטודנטים יכלול גישות ואסכולות בארגונים ברמת המיקרו וברמת המקרו, מודלים וגישות לייעוץ ארגוני, שיטות לאבחון. הכישורים המעשיים שיירכשו הם יכולות ריאיון אבחוני, מיומנויות משוב, שיטות להתערבות מערכתית, יכולת ניתוח אירוע, מיומנויות ייעוץ אישי וכדומה. ההגדרות המדוייקות של תכני הקורסים השונים נבדלות ממוסד למוסד ויש לבחון אותן באופן פרטני.
קיימות מספר מתכונות ללימודי ייעוץ ארגוני, כאשר המתכונת הנפוצה יותר היא לימודי ערב. היקף שעות הלימוד נע בין 400 ל- 500 שעות אקדמיות, כאשר משך הקורס יכול להיות בין שנה לשנתיים, כתלות באינטנסיביות של הלימודים. בסופו של הקורס ולאחר מילוי כל המטלות הדרושות יקבלו הבוגרים תעודת גמר.
לאחר סיום הלימודים, יוכלו היועצים הארגוניים הטריים להשתלב כיועצים פנימיים בחברות ובמוסדות גדולים, לעבוד כיועצים שכירים במשרדים העוסקים בייועץ ארגוני, או לעבוד כעצמאיים. קיים ביקוש גבוה למדי ליועצים ארגוניים דווקא בתחום ההיי טק מכיוון שמדובר באחד מהענפים הדינאמיים ביותר, בו השינויים הרבים בסביבה העסקית צריכים להתבטא גם בהערכות הפנימית.
לסיכום, לימודי ייעוץ ארגוני עשויים להיות הצעד הראשון בפיתוח קריירה מרתקת. הבנת אופן תפקדום של ארגונים והשפעת האקלים הארגוני על תפקודם, צפייה באופן בו מתקבלות החלטות גורליות והתעמקות בגורמים הנסתרים להצלחה או להעדרה, התערבויות ומניעת כשלים, ליווי תהליכים לשינוי ארגוני – כל אלה הן פעולות יומיומיות בעבודתו של היועץ הארגוני.