קוד פתוח הוא סוג של הסכם בין מפתח תוכנה לבין משתמשים ומפתחים בכל רחבי העולם שנהנים ממנה, ולפי הסכם זה, מותר להם להיכנס לקוד המקור שלה, ולבצע בה שינויים ושדרוגים. משמעות הדבר היא שלאחר שתוכנת קוד פתוח משוחררת לאוויר העולם, היא יכולה לקבל חיים משל עצמה, לייצר אפליקציות חדשות כל הזמן, ולעבור תהליך של אבולוציה בזכות מיליוני מפתחים מרחבי העולם. באופן זה המוצר הולך ומשתפר, ונוצרות קהילות שהינן מומחות של המערכת, והן פועלות כל הזמן לשפרה. קיימות גם הרבה תוכנות של בניית אתרים בקוד פתוח אשר מאפשרות לגולשים לבצע בניית אתרים בקוד פתוח בחינם, ואפילו לבצע באותה תוכנה שינויים, ולהוסיף לה אפליקציות שונות.
ההיגיון הכלכלי מאחורי מערכות קוד פתוח
לכאורה יש סתירה בין הפצת תוכנה חינמית, תוך היתר לאנשים לפתח אותה ולהוריד אותה בחינם, לבין האינטרס הכלכלי של החברה שהפיצה אותה. החברה הרי עמלה שעות רבות על פיתוח התוכנה, ושילמה מכספה לתכניתנים אשר בנו אותה, והנה היא מופצת בחינם וזמינה לכל דורש.
הסתירה קיימת גם במקרים שמדובר בתוכנות של בניית אתרים בקוד פתוח. החברה המפתחת שאפשרה בניית אתרים בקוד פתוח, מפסידה לכאורה על כך שהגולשים מורידים אותה בחינם ובונים אתר ללא תשלום.
ובכן, החיסרון הכלכלי הוא רק בטווח הקצר, אך בטווח הארוך מדובר במודל כלכלי משתלם. אפליקציה טובה שתהפוך להיות פופולרית, תדרוש שירותים רבים כגון תמיכה, ספרות מקצועית, רכיבים נלווים ועוד. כשהמצב הזה ייצא לפועל, המפתח ידרוש תשלום מקהל משתמשים שיהיה רחב הרבה יותר מקהל הלקוחות שהיה לו, אם התוכנה הייתה בנויה בקוד סגור.
באינטרנט קיימים מודלים נוספים המאפשרים להרוויח מתוכנות הבנויות בקוד פתוח. פרסום באתר של התוכנה למשל, יכול לחולל רווחים גבוהים בזכות התעבורה הגבוהה של הגולשים שנכנסים לאתר הבית של התוכנה, על מנת להתעדכן ולהוריד תוספים שונים.
לסיכום, בניית אתרים בקוד פתוח משתלמת כלכלית לחברה שבנתה את תוכנת הקוד הפתוח. אמנם הרווח מגיע אחרי זמן רב, ועד שהיא רואה אותו היא מוציאה כספים רבים, אך בסוף זה משתלם לה, והיא נהנית מפרי עמלה גם בהיבט הכלכלי.
המאמר נכתב ביוזמת חברת Dreamview העוסקת בתחום בניית אתרים ו קידום אתרים
אוהד זמלר
אודי כלי עבודה בירושלים