במאמר זה נדבר על גיוס הון לנדל"ן, עבור כל יזם שמעוניין ברכישת נדל"ן מניב.
שלושה דברים מאפיינים את שוק הנדל"ן מן ההיבט הפיננסי שלו
• שוק הנדל"ן צורך סכומים גדולים של מימון והון
• במיזמי מגורים המימון הבנקאי הוא כ-70 אחוז, ובנכסים מניבים כ-80 אחוז
• מרבית הגופים היזמיים פועלים במצב של מחסור תמידי בהון עצמי ותמיד ינסו למנף אותו
• כתוצאה מהמחסור בהון העצמי יש בנייה בהיקף קטן ומדוד, עיכוב ביכולת המימוש של זכויות בניה והשלמת פרויקטים שונים, ועל פי רוב נוצר צורך של גיוס הון לנדל"ן באמצעות יצירה של שותפויות שאינן טבעיות, על מנת להשלים את דרישות ההון העצמי שהעסקה דורשת.
מימון בנקאי מחייב השגת הון עצמי
המקור של גיוס הון לנדל"ן השכיח ביותר הינו המימון הבנקאי. דהיינו, גיוס הון לנדל"ן באמצעות הלוואה ממוסד בנקאי, כאשר תנאיה נקבעים על ידי הבנק בהתאם לזהות של הלווה והעסקה, והבנק המממן הופך להיות מעין מפקח על של הפרויקט. חשוב לציין שהבנק לא ייתן הלוואה אם היזם לא יממן חלק מהעסקה בהון עצמי. הבנק כמובן גם משעבד את הנכס כתנאי לביצוע העסקה, על מנת לתת ערבויות בנקאיות לרוכשים. התנאים הללו מגבילים את היזם, שהינו האחרון לקבל את רווחיו.
כיצד ניתן להשיג הון עצמי?
הלוואה מחברות הביטוח – ניתן לקחת הלוואות מחברות הביטוח. הבעיה היא שתנאי ההלוואה יהיו גרועים בהרבה מתנאי הבנק ולכן אפשרות זו הינה מומלצת פחות. יחד עם זאת, לא מעט יזמים שאין ברשותם הון עצמי למימוש ההלוואה מהבנק, פונים לחברות ביטוח כדי לקבל הלוואה.
השגת הון עצמי דרך משקיע פרטי - דרך נוספת עבור גיוס הון לנדל"ן למטרת רכישת נדל"ן מניב היא ממשקיע פרטי כאשר אותו משקיע זכאי לרווח מהפרויקט, וככל שהשקעתו גדולה יותר כך יקבל אחוזים גבוהים יותר מהפרויקט, ורווחי היזם יהיו נמוכים יותר. המשקיע הופך לשותף בעסקה, באמצעות שותפות בפרויקט וקבלת חלק מהרווחים ממנו, או על ידי קבלת מניות של החברה היזמית. על פי רוב יזם שאין לו הון עצמי יבחר באפשרות זו כדי לעמוד בתנאי הבנק להלוואה, ובלבד שהמשקיע לא יהפוך לבעל השליטה בפרויקט.
המאמר נכתב ביוזמת חברת Dreamview המציעה שירותים של בניית אתר קופונים ו – בניית חנות וירטואלית
אוהד זמלר
אודי כלי עבודה בירושלים