דף הבית בית משפחה וזוגיות נישואין מתגרשים? אפשר להימנע ממלחמות על ילדים
מתגרשים? אפשר להימנע ממלחמות על ילדים
הדס כהן 24/02/14 |  צפיות: 12977


יש דרך פשוטה יחד עם גישור משפחתי לחסוך בדיונים ארוכים מול השופט, מלחמות גרסאות והשמצות הדדיות אצל הורים בהליכי גירושין. המפתח לקביעת משמורת בדרכי שלום נמצא בכנסת


ריקי קראוס – על דרכי גישור


לבני זוג נשואים שבחרו לסיים את הקשר ולהתגרש צפויות מהמורות רגשיות, כלכליות וחברתיות קשות מאוד, ואם הם הורים לילדים קטנים עד גיל 6 ואין הסכמה לגבי משמורת, אז על אחת כמה וכמה.


"חזקת הגיל הרך" בחוק קובעת כי כאשר אין הסכמה בין הורים מתגרשים על משמורת הילדים, בית המשפט הוא שמכריע מי יהיה המשמורן הראשי "ובלבד שילדים עד גיל שש יהיו אצל אמם, אם אין סיבות מיוחדות להורות אחרת" (סעיף 25 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות). זאת על סמך בקשה בלבד, גם מבלי לזמן את הצדדים לדיון, אלא בהסתמך על תסקיר של פקידת סעד.
במילים פשוטות יותר מציינת ריקי קראוס: "חזקת הגיל הרך" קובעת כי בעת גירושין תהיה המשמורת על קטינים מתחת לגיל 6 באופן אוטומטי אצל האם, אלא  אם כן קיימת סיבה מיוחדת להעביר את הילד למשמורת אצל אביו. אך האב צריך להוכיח כי האם אינה כשירה (אלימה, אלכוהוליסטית, רפואית וכו') כדי לקבל משמורת עיקרית על הילד.


חוק זה מותקף על ידי אבות המעוניינים לקחת חלק שוויוני, פעיל ומשמעותי בגידול הילדים, ואינם יכולים לעשות זאת, משום שעם הגירושין בתי המשפט מחויבים, מכוחה של חזקת הגיל הרך, לקבוע כי המשמורת תישאר בידי האם.


כיום עומדת על שולחנה של הכנסת הצעת חוק של שרת המשפטים, ציפי לבני, ההצעה מצמצמת (כשלב ביניים) את החזקה לגיל שנתיים. היא מתבססת על המלצות ועדת שניט, הקובעת כי יש לבטל כליל את חזקת הגיל הרך ולדון בכל מקרה לגופו וזאת כמובן במקרים שאין הסכמה בין ההורים. עוד המליצה הוועדה כי יש לעודד הידברות בין ההורים באמצעות גישור ו/או יעוץ טיפולי, שיאפשר מימוש זכויות הילד בדרכי שלום, מבלי להידרש להתדיינות משפטית.


המצב המשפטי כיום, עוד טרם שונה החוק, מאוד מבלבל, היות  שעל פי החוק נכון להיום החזקה קיימת. הבעיה  היא  בפערים ובחוסר האחידות בפסיקה בבתי המשפט. בעוד שבית משפט אחד (המחוזי) קבע לפני כחודש כי: "עד עתה טרם שונה החוק והוא מחייב ככתבו וכלשונו ואין לנו רשות לשנות הימנו" קרי, כל עוד לא שונה חוק, הוא מחייב את הפוסקים לפעול לפיו והילדים צריכים להישאר אצל האם.


לעומתו  שופט בבית משפט למשפחה, קבע כבר לפני כשנתיים "כי אין חשיבות לחזקת הגיל הרך ובדעתו לבחון אך ורק את טובת הקטינה. לא יעלה על הדעת כי בית משפט ימסור משמורת לאם רק משום חזקת הגיל הרך, שכן המציאות בה מתפקדת המשפחה הישראלית בשנות ה-2000, אינה עולה עוד בקנה מידה אחד עם המציאות שבמסגרתה גובשה דוקטרינת הגיל הרך".
לא מדובר בשופט אחד או שניים, הלך הרוח של בית משפט למשפחה נע בתוך הקוטביות הזו של  אימוץ החזקה עד גיל שש או שנתיים לבין דרך עוקפת החזקה ובחינה פרטנית של "טובת הילד".
המצב הזה מכניס הורים רבים הנמצאים בהליכי גירושין למלחמות קשות על קבלת משמורת שיכלו להימנע אם החוק היה חד משמעי ולא נתון לפרשנות של שופט כזה או אחר.


אין הכוונה כאן להביע עמדה בעד או נגד החזקה, אלא רק דרישה מהמחוקק לקבוע עקרונות ברורים שלא משתמעים לשני פנים, האם חזקת הגיל הרך היא לטובת ה קטין ?! או שאולי היא כבר לא רלוונטית כפי שציין השופט ויש לדון כל מקרה לגופו?! כך או כך בבקשה מכם קבלו החלטה כבר עכשיו, עם השינוי החקיקתי העומד על הפרק, כך שהמשמורת או הסדרי הראיה לא יהוו קלף מיקוח בין בני הזוג. כדי שאב לא יצטרך ל"הוכיח" כי האם לא כשירה לקבל משמורת על הקטנים, וכדי שעורכי הדין לא יצטרכו להכפיש וללבות את חוסר ההסכמה הקיים ממילא בין בני הזוג.
יש לזכור שמעבר למאבק בסוגיית המשמורת על הקטינים, קיימים סכסוכים נלווים בסוגיית המזונות, חלוקת הרכוש ועוד. כל מלחמה כזו בבית משפט גוררת אחריה את כאבם של הילדים הקטנים, והרי כבר אמרנו כי "טובת הקטין היא שעומדת לנגד עיני המחוקק, השופט וההורים כמובן".


כאשר הגיע אליי לגישור מקרה של בני זוג, הורים לילד בן שנה, שהחליטו לסיים את הקשר בניהם. האב מזוהה עם עמותה המקדמת הורות משותפת ושוויון מוחלט בגידול הילד ופועל לביטול חזקת הגיל הרך. מנגד האם נשענת על החקיקה הקיימת, ופועלת מתוך תפיסה לפיה טובת הקטין (בן השנה) היא לשהות אצלה בלבד, ללא הסדרי לינה אצל האב.
כאמור שני הצדדים נשענים על פסיקות קיימות שונות בתכלית, המתבססות על אותו ספר חוקים. שני הצדדים קוטביים בעמדותיהם. כל צד מתחפר בעמדותיו ובטוח בצדקתו. תארו לעצמכם מה היה קורה אילו הגישור לא היה מצליח  - שני הצדדים היו פונים כל אחד לעו"ד שייצג אותו, יכפיש את הצד השני וילבה את הסכסוך הקיים ממילא.


הם היו פונים לבית משפט שיקבע משמורת והסדרי ראיה. כמעט כמו ברולטה, הם לא יכולים לדעת עם איזה שופט ואיזו אג'נדה הם יפגשו. משחק סכום 0: אחד מרוויח הכל והשני מפסיד. לא אבסורד?!


הזמן היקר של בית משפט והצדדים, הכסף הציבורי והפרטי, הכאב של ההורים והילדים שבאמצע - כל זה יכול להיחסך עם חקיקה ברורה שמבהירה לבני זוג הנמצאים בהליכי גירושין מה גורלם של הילדים המשותפים על פי דין. כל עוד אין בהירות בחקיקה כולם מפסידים, ותזכרו, טובת הילד היא שקובעת.

הכותבת, ריקי קראוס, הינה עו"ד ומגשרת
www.rkg.co.il


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 הדס כהן


 


מאמרים נוספים מאת הדס כהן
 
שווי יהלומים – מה משפיע על זה?
המראה המנצנץ והמבריק של היהלומים הפך אותם לאחת מאבני החן הפופולאריות והיקרות ביותר בעולם התכשיטים. יחד עם זאת, כדאי לדעת כי מראה נוצץ ומבריק אינו מעיד בהכרח על שווי יהלומים גבוה, ופעמים רבות מתברר כי מדובר ביהלום פשוט ואף בזיוף מתוחכם. אז כיצד נוכל לדעת שווי יהלומים מדויק? הנה לפניכם כל המידע החשוב בנושא

הערכת תכשיטים – זה חשוב!
01/12/24 | תחביבים
עגילים, צמידים וטבעות הם רק מהתכשיטים שגורמים לנו להיראות במיטבנו. העלויות של תכשיטים איכותיים ומקוריים יכולות להגיע לסכומים לא מבוטלים. לצד זאת, ניתן למצוא גם לא מעט תכשיטים מזויפים וזולים. בכדי להבטיח שתקבלו תמורה מלאה למחיר שאתם משלמים, כדאי לוודא את שווי התכשיט באמצעות הערכת תכשיטים מקצועית

הערכת יהלומים
20/10/24 | חתונות
לכל יהלום יש את המאפיינים הייחודיים לו, הן מבחינת התכונות והמראה והן מבחינת ההיצע והביקוש – אלו הם פרמטרים הקובעים יחדיו את השווי הייחודי של היהלום. כיצד אם כן ניתן לדעת מה השווי המדויק של היהלום? הנה לפניכם כל המידע החשוב בנושא

הערכת אומנות
תחום האומנות מצליח למשוך אליו אנשים רבים. חלקם נהנים מהאסתטיות ומלאכת המחשבת שהושקעה ביצירה שלפניהם, וחלקם בוחרים להשקיע את מיטב כספם בכדי לרכוש את הפריטים הללו. כך או כך, אנשים רבים כלל לא מודעים לאלמנטים המרכזיים הקובעים את הערכת אומנות והשווי המדויק של היצירה. לצורך העניין, ריכזנו עבורכם כמה טיפים מועילים

שווי יהלומים
המראה המבריק והנוצץ של היהלומים הפך אותם לאבני חן יקרות ומבוקשות במיוחד בעולם התכשיטים. עם זאת לא פעם מתברר כי אנשים המוכרים או קונים את היהלומים כלל לא מודעים לשווי האמיתי של היהלומים ברשותם. כיצד ניתן לדעת אם כן מה השווי המדויק של היהלומים?

הערכת תכשיטים
מכירה ורכישה של תכשיטים הן בין העסקאות הנפוצות ביותר בעולם האופנה והאומנות. לפני שאנחנו מבצעים עסקה כזאת, חשוב לוודא שאכן מדובר בתכשיט איכותי ומקורי. אז מה הופך תכשיט לייחודי ובעל ערך? וכיצד נוכל לדעת מה השווי המדויק של התכשיט? הנה לפניכם כל המידע החשוב בנושא

הערכת אומנות
הערכת אומנות היא תהליך מורכב המשלב ידע נרחב, ניסיון מעשי וחוש אסתטי מפותח. בבסיס התהליך עומד הצורך לזהות את היצירה ולאמת את מקורה. מומחים בתחום מסתמכים על מגוון כלים וטכניקות כדי לקבוע את האותנטיות של יצירת אמנות. הם בוחנים את החתימה של האמן, את הטכניקה והסגנון האופייניים לו, ואת החומרים בהם נעשה שימוש. בנוסף, נעזרים בתיעוד היסטורי, תעודות מקוריות ופרובננס (היסטוריית הבעלות) של היצירה. טכנולוגיות מתקדמות כמו צילום ברנטגן, אנליזה כימית ובדיקות דנ"א מסייעות גם הן בתהליך האימות. זיהוי מדויק ואימות

הערכת יהלומים
הערכת יהלומים היא תהליך מורכב ומרתק המשלב מדע, אומנות וניסיון מעשי, המאפשר לקבוע את ערכו הכספי של יהלום. תהליך ה הערכת יהלומים מתחיל בבחינה מדוקדקת של מספר מאפיינים מרכזיים של היהלום, כאשר כל אחד מהם משפיע באופן משמעותי על ערכו הסופי. החיתוך של היהלום, למשל, אינו רק עניין של צורה חיצונית, אלא משפיע באופן ישיר על הדרך בה האור מתנהג בתוך האבן, וכתוצאה מכך על הברק והנצנוץ שלה. מעריך מיומן יבחן את הפרופורציות, הסימטריה ואיכות הליטוש כדי לקבוע את איכות החיתוך. הניקיון של היהלום מפגמים פנימיים וחיצוני

מה משפיע על השווי של יהלומים?
כפי שאתם בוודאי יודעים, ליהלומים מקוריים יש ערך רב, אבל לא כל יהלום יהיה בעל אותו השווי כמו יהלום אחר. הערך הכספי של יהלומים מושפע מכמה גורמים מרכזיים, שכל אחד מהם תורך לערך הכולל שלהם. בין אם אתם קונים ובין אם אתם מוכרים, חשוב מאוד להבין את הגורמים הללו, וזאת כדי לקבל החלטות מושכלות בשוק היהלומים.

הערכת תכשיטים - איך קובעים ערך של תכשיט?
01/08/24 | תחביבים
אם אתם רוצים למכור, לבטח או פשוט לדעת מה הערך של תכשיטים שיש בידכם, זה חשוב שתלכו לגורמים מקצועיים שיוכלו לבדוק את התכשיטים שבידכם ולהגיד לכם מה הערך ומה השווי שלהם. אבל איך הם בעצם עושים זאת? נפרט על ההיבטים המרכזיים שנלקחים בחשבון.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI