דף הבית רוחניות חלומות גישת פרויד לחלום, מתוך ספרו של ד"ר זיו מאיר "משמעות החלום ופירושו"
גישת פרויד לחלום, מתוך ספרו של ד"ר זיו מאיר "משמעות החלום ופירושו"
ד"ר זיו מאיר 04/10/09 |  צפיות: 3765

גישת פרויד לחלום  

תוכנו הגלוי ופירושו של החלום לפי פרויד.

  מתוך "משמעות החלום ופירושו" - ד"ר זיו מאיר

    לאחר שנעשתה עבודת החלום מופיע סוף סוף החלום עצמו, לאמור תוכנו הגלוי, בתודעת החולם. אולם, תוך כדי הופעתו, עובר תוכן החלום עיבוד משני. בעיקרו של דבר, דומה עיבוד משני זה לתהליכים המוכרים של תפיסה: בעירות אנו מתמידים לארגן, לפרש ולסדר את הנתפס ברצף הנראה לנו כמתאים לאירועי העולם החיצוני, עד כדי כך שלפעמים אנו טועים בהבנתו את העובדות ולפעמים מסלפים אותן,  זאת בכדי להתאימן להגיוני, לרגיל ולידוע. במתן עדות למשל, מעידים העדים עדויות סותרות מתוך תום לב ורצון כן לספר את האמת. אך לעיתים קרובות, מתברר שהוסיפו פרשנות עצמית כפי שתפסו את הדבר, שינו והתאימו את אשר שמעו וראו למה שהניחו כמובן מאליו. כך קורה גם בחלום, באשר הוא תהליך מעין תפיסתי: אנו משלימים חלקים הנראים כחסרים, מארגנים ומסדרים את העובדות כך שהנן ברורות ושוטפות ברצף הגיוני ומציאותי, ומשמיטים, או אף משנים, פרטים שאינם משתלבים. אך, באותה מידה שתהליך זה מוגבל בתפיסת המציאות, כך גם בחלום אין הוא פועל ללא הגבלה. אי התאמה הגיונית חריפה ומוזרות בולטת, אינן מיטשטשות בתודעתנו ולפעמים, אף מתחזקת תחושתן. מהות החלום כמילוי משאלה סמויה ברמה דמיונית, מופיע באופן די ברור בחלומות ילדים. פרויד מציין שאצל ילדים לא קיימת עדיין הפרדה חדה וברורה בין המודע לבלתי מודע, על כן, חלומותיהן הם במקרים רבים, ביטוי ישיר וברור למילוי דמיוני של משאלותיהם הגלויות והמודעות. אחת הבעיות שפרויד הכיר בהן ולא מצא להן פתרון במסגרת ההנחה שהחלום בעיקרו בא לצורך סיפוק משאלות, היא תופעת חלומות חרדה וזוועה החוזרות ומכאיבות, חוויות המשאירות רושם עז ובלתי נשכח על האדם, כגון אירועים בשדה הקרב, או מצבי שואה, מה שמכונה חוויות טראומטיות. כיצד ניתן שאדם חוזר שוב ושוב בחלומותיו דווקא על אותם מצבי סבל וזוועה? לאחר שיקולים רבים הודה פרויד שתופעה זו מהווה בעיה רצינית, הוא שינה את ניסוח התיאוריה לכך, שהחלומות מהווים ניסיון ומאמץ, גם במקרים  שכינה "חלומות נוירוזה טראומטית", מאמץ זה אכן קיים אך אינו זוכה בהצלחה ומסתיים בכישלון. אם אסכם את תפיסתו של פרויד את החלום, ואעזר בביטוייו,  אוכל לומר שהחלום הוא צעד של פשרה  לסיפוק דמיוני של המאווים ודחפים בלתי מודעים, לאחר שהתמזגו עם חוויות יומיומיות, ובו הסוואות ועיוותים שונים.

במידה מסוימת מצריך תהליך פרוש החלום הליכה בדרך הפוכה מזו של עבודת החלום ושלבי יצירתו. שהרי החלום הוא התוצאה לא הסיבה.  בפני המפרש מצוי התוצר הסופי שהוא התוכן הגלוי של החלום, עליו כאילו ללכת לאחור ולהגיע בשלבים שסדרם הפוך, אל התוכן הסמוי. אך דרך שלבית מדויקת זו איננה אפשרית בכל מקרה, שהרי כאן מדובר על פשרה שנעשתה בין הדחפים והמאוויים לבין המציאות. מכל  מקום, האמצעי שבידי המפרש הן בעיקר אסוציאציות מילוליות ליסודות שונים, שהופיעו בתוכן הגלוי של החלום כפי שהוא זכור לו. אסוציאציות אלה מתבקש החולם להעלות ולומר, כדרך שהן מתעוררות בהכרתו בשעת העירות. (אולם יש לזכור כי אין באפשרות החוקר לבודד את המשתנה החשוב מכל והוא הפשרה). מפרש החלומות משמיע באזני האדם את אחד הנושאים שהוזכרו בסיפור חלומו ומבקשו, לספר על כך במהירות וללא כל ביקורת עצמית, או מעצורים כלשהם מיד עם שמיעת הנושא.

תגובות האדם אינן צריכות להיות הגיוניות, או קשורות בכל דרך שהיא לנושא החלום. אין הוא צריך אלא להשמיע רעיונות המתעוררים בתודעתו עם העלאת הנושא. בעזרת אסוציאציות חופשיות כאלה של החולם, מנסה  מפרש החלום להבין כביכול צפונות ליבו של החולם בחלומו.

המאמץ לחשוף את הסמלים על משמעותם, נעשה תוך הכרת האופי הכלל אנושי של סמלים בחלום, בד בבד עם הכרת אישיות החולם, מהלך חייו וסביבתו החברתית והתרבותית. כל אלה עשויים לסייע למפרש החלום להבנת המשמעות האמיתית של החלום. הפירוש אינו  חד משמעי אלא אף הוא מהווה כעין פשרה  ואין הוא האפשרות היחידה הקיימת.

פרויד הכיר בכושרו האינטואיטיבי וביכולתו של וילהלם שטקל, תלמידו וחברו של פרויד בראשית דרכו, לחדור ולהבין את משמעותם של הסמלים. רק ע"י איסוף דוגמאות רבות של חלומות ופירושם, תוך מעקב אחר בעיותיהם של החולמים והתפתחותם, ניתן לנסות ולאשש, או אולי אף לאשר פרוש זה או אחר של חלום וסמליו.

לפירוט מסלולי לימוד ב מכללת ברק ראו במסלולי לימוד של מכללת ברק 

www.barakcollege.com

 


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 ד"ר זיו מאיר

ד"ר זיו מאיר פרפסיכולוג ונטורופט.



 


מאמרים נוספים מאת ד"ר זיו מאיר
 
N.L.P לחיים טובים ומשופרים.
11/01/19 | NLP
לימודי ה-N.L.P. במכללת ברק מתקיימים באווירה משפחתית, קבוצות קטנות, יחס אישי. איך פועלת התפיסה וכיצד עובד המוח. מהו מבנה האישיות ע"פ ה-NLP, מה משפיע עלינו יותר – התורשה או הסביבה והכי חשוב: למה זה חשוב לנו כמובילי שינוי. איך יוצרים כימיה בין אישית ברמה גבוהה, ומרחב בטוח המאפשר טרנספורמציה והצלחה מרבית בתקשורת בינאישית/ בטיפול. כיצד להתגבר על פוביות... הנושאים הנלמדים בקורס מה זה NLP. מהי ההיסטוריה של הNLP ואת מה אנחנו "מתכנתים". מה ההבדל בין דמיון מודרך לדמיון מונחה? – כולנו משתמשים בדמיון על

תטא רייקי
תטא רייקי, אנרגיית העל של העידן החדש. באמצעות אנרגיית תטא רייקי שהיא אנרגיית העל של העידן החדש, ניתן לאזן ולחדש תאים מתים, ניתן לאזן השפעות מגלגולים קודמים המצויים ב-ד.נ.א. האנרגטי שבחלקו מושפע מה-ד.נ.א. של ההורים, ובחלקו הוא יצירת רסיסי נשמה החוזרים בגוף חדש. כיצד נוכל להשפיע על המיטוכונדריה של התאים בגופנו למניעת הזדקנות וליצור תאים צעירים במקום שכפול תאים התואמים את גילנו הכרונולוגי? על כך בקורס החדש במכללת ברק לרפואה משלימה שלוחות ירושלים אשקלון באר שבע.

חלומות וברביטורטים
27/09/10 | חלומות
חלומות וברביטורטים מאת ד"ר זיו מאיר מכללת ברק במחקרים שונים שנערכו בדבר שימוש בתרופות לשינה התבררו עובדות מעניינות. לדוגמא: במחקר שנערך על ידי פרופ'''' איאן אוסוולד מאוניברסיטת אדינבורו שחקר את השפעת הברביטורטים על השינה, התברר כי תרופות רבות מדכאות את שנת החלום.

כיצד מופיעות נשמות חדשות?
כיצד מופיעות נשמות חדשות? מתוך ספרו של ד"ר זיו מאיר "נשמות תאומות וזוגיות" "לדעתי, יש להבחין בין שתי מקרים מרכזיים שונים: הראשון הוא רצון מצד ההורים לילד במשפחה, כלומר שני בני הזוג רוצים לצרף אליהם נשמה נוספת. =מתוך בחירה. כאשר הרצון יוצר את סוג האנרגיה להיווצרותה. האופן השני הוא מצבים מאולצים, כגון אונס, או שמירה מפני הריון בלתי רצוי שנכשל, או מתוך פחד או אי רצון לבצע הפלה מאמונה זו או אחרת.=כלומר הריון שלא מבחירה, אזי סוג האנרגיה היא שונה.

כיצד נוצרות נשמות חדשות?
כיצד נוצרות נשמות חדשות? מתוך ספרו של ד"ר זיו מאיר "נשמות תאומות וזוגיות". "לכאורה כפי שאמרת קודם לכן" המשיך ידידי המלומד, "מאותן ניצוצות שנוצרו מהתנפצות נשמתו של האדם הראשון, אשר חיכו לירידה. אולם מה יקרה בעוד חמישים שנה? בעוד מאה שנה? כאשר אוכלוסיית העולם תכפיל ותשלש את עצמה"? המשיך ושאל.

האם יש נשמות חדשות?
האם יש נשמות חדשות? מתוך ספרו של ד"ר זיו מאיר "נשמות תאומות וזוגיות" פרופ' קליין הגיע אליי ביום שישי בשעה שקבענו. הפעם הוא חייך אליי עם היכנסו, בניגוד לפגישתנו הקודמת. "אני יכול להגיד לך שהשבוע הזה היה לי השבוע הארוך בחיי" ציין והתיישב על הכיסא. "מדוע"? שאלתי, אף שידעתי את התשובה, הרי גם אני ציפיתי בכיליון עיניים לפגישה. "מפני שכל השבוע חיכיתי לפגישה איתך, כל יום הייתי סופר את הימים לפגישה איתך", ציין בהתלהבות. "תראה במהלך השבוע חשבתי רבות על השיחה שלנו, רציתי להבין האם לדעתך קיימות גם נשמות חדשות לחלוטין? למען האמת בדקתי גם במאמרים שלך באינטרנט אבל לא התייחסת לזה בשום מקום, רק דע לך שקראתי

האם אני ורעייתי המנוחה נשמות תאומות?
האם אני ורעייתי המנוחה נשמות תאומות? מתוך ספרו של ד"ר זיו מאיר "נשמות תאומות וזוגיות" "האם אני ורעייתי המנוחה אכן נשמות תאומות"? חזר פרופ' קליין לשאלתו הראשונה. "הסברת לי מה היא נשמה, או מה הן התפיסות בעניין זה, אך אני עדיין מאוד מוטרד מכך שרעייתי המנוחה נמצאת איתי. אני ממש מרגיש בה, אמר הפרופ' והמשיך, "אתה יודע מה יכול להיות כאשר אני בקשר עם אישה אחרת? בודאי זה ברור לך לחלוטין". המשיך תוך שהוא משכל רגליים

האם יש נשמות תאומות?
מתוך ספרו של ד"ר זיו מאיר "נשמות תאומות וזוגיות" האם יש נשמות תאומות שאל פרופ' קליין? "כן ולא" השבתי לו. "כן ולא" השבתי לו. הוא נעץ בי מבט משתאה, "מה הכוונה? או שיש או שאין" פסק חד משמעית. "לא יתכן תשובה והיפוכה" המשיך. "נכון" השבתי. "אכן התשובה לכך לא פשוטה כלל, אבהיר את דברי.

הקשר בין פסיכותרפיה לפסיכותרפיה גופנית
הקשר בין פסיכותרפיה לפסיכותרפיה גופנית
מאת ד"ר זיו מאיר

בסיס הפסיכותרפיה הגופנית הוא טיפול ריגשי /נפשי המשלב בין הצד הפיזי לצד הנפשי, כלומר הוצאת הרגש המודחק הטמון בזיכרון באמצעות תהליך הטיפול הפיזי.
הטיפול ב פסיכותרפיה גופנית גורם לשחרור הצורך להדחיק, שכן המטופל חווה את הסיבה לטראומה שהדחיק והזיכרון אינו גורם עוד לכאב ריגשי, לא יהיה למטופל קושי לזכור את האירוע, כך האנרגיה המושקעת בהדחקה תשמש לתפקידי חיים אחרים כגון: יציבה, בריאות גופנית, שמחת חיים ועוד.


מה הוא טיפול פסיכותרפיה התנהגותית
מה הוא טיפול פסיכותרפיה התנהגותית

מאת ד"ר זיו מאיר

בבסיס הטיפול ב פסיכותרפיה ההתנהגותית קיימת ההנחה, שכל ביטוי התנהגותי בלתי מסתגל, הוא הרגל שנרכש בעבר. באמצעות התאמה אישית של מערך התניות וחיזוקים, ניתן להביא לידי שינוי הרגליו הבלתי רצויים של המטופל ובאמצעות החיזוקים שיקבל ירכוש את ההרגלים הרצויים. בגישה זו הפסיכותרפיסט פעיל בטיפול, עליו לתכנן מערך של למידה,של חיזוקים והתניות, כדי להכחיד התנהגות בלתי רצויה,ולעודד הופעת התנהגות רצויה. עתה הוא אינו מאזין ומפרש בלבד את העבר או את סיבת ההפרעה...אלא עוסק בעיצוב ההתנהגות בהווה.

     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI