הפסיכולוגיה של החלום עפ"י פרויד מתוך ספרו של ד"ר זיו מאיר "משמעות החלום ופירושו"
גישת פרויד לחלום:
הגישה הפרוידיאנית מתבססת על שתי הנחות יסוד של זיגמונד פרויד
(1856- 1939) ביחס לחלום:
א. מקורו של החלום הוא מאמץ לספק דחפים, משאלות ומאוויים שאינם מודעים לאדם, שהוסוו בחלום ועל כן תוכן החלום הוא שונה מהתוכן ההכרתי בעירות: לעיתים קרובות אף מנוגד לו בתכלית.
ב. יצירת החלום היא תהליך הדרגתי של עיבוד וגלגול צורה, המרה, לפי חוקיות קבועה מבנית פסיכולוגית.
הרעיון שמקור תוכן החלום בצדדים חבויים ובלתי מודעים בנפש האדם, אינו חדש ושורשיו מצויים כבר בספרות העתיקה. אפלטון, בחלק התשיעי של ספרו "המדינה" כותב ש "בכל אחד מאתנו, אף בבני אדם טובים, יש טבע חייתי, פראי, בן בלי חוק, המתגלה בחלקו בשעת השינה".
לרעיון זה, בדבר מקורו הלא מודע של החלום, הוסיף פרויד במהדורה הראשונה לספרו בשנת 1900, את הנחתו בדבר מנגנון המורכב במבנהו הנפשי של האדם המייצר את חוויות החלום.
באופן כללי ניתן לסכם כמה מהרעיונות העיקריים של פרויד כדלקמן:
א. בחלומות מובעים מאוויים ומשאלות, מוסווים בדרך כלל.
ב. כאשר נסיר את ההסוואה מהחלום, נמצא שלכל חלום משמעות ומובן, אין הוא מבטא חוויות דמיוניות מקריות סתם.
ג. הכוח המניע את החלומות הם דחפים יצריים- בייחוד דחף מיני ודחף להרס.
ד. זיכרונות ממאורעות הילדות, אשר נמחקו מתודעת האדם בעירות מופיעים בחלום, בעזרת חשיבה אסוציאטיבית בעירות בהקשר לנושאים שהופיעו בחלום, ניתן לשחזר יותר ויותר פרטים מחיי הילדות אשר יחזרו ויופיעו בתודעה.
ה. פרטים רבים מתקופת הילדות המשוחזרים, קשורים לחוויות לא נעימות, מעציבות ומכאיבות שהיו לאדם, מכאן יש להסיק כי חוויות אלה הודחקו ונדחו מתודעתו בשל היותן חוויות קשות.
ו. החלומות אינם מאורגנים ומסודרים בסדר כרונולוגי, או בהתאם לחשיבה לוגית המתחשבת במציאות, חשיבה כזו אופיינית לילדים קטנים, כאשר החלום נתפס כתהליך פסיכולוגי אופייני לתקופת הינקות והגיל הרך.
ז. מאחורי תוכנו הגלוי של החלום, מוסווה תוכן נסתר, "אמיתי", "עמוק": הסוואה זו היא פעילות של מנגנון צנזורה הפועל בנפש האדם בכדי להגן עליו מתסבוכת נפשית, העלולה להיות כרוכה בגלוי מודע של הדחפים במלואם, כך נוצרת פשרה בחלום: מתן ביטוי לדחפים, אך לא בגלוי.
ח. אסוציאציות של מקרים ומאורעות שקרו לאדם בעירות סמוך לזמן החלימה מופיעים בחלום, הם מעוררים דחפים וזיכרונות בלתי מודעים ו"עוזרים" להם להופיע בחלום.
להלן אתר הבית של זיו מאיר ומכללת ברק לפירוט מסלולי לימוד ב מכללת ברק ראו במסלולי לימוד של מכללת ברק www.barakcollege.com
ד"ר זיו מאיר פרפסיכולוג ונטורופט.