דף הבית רפואה ובריאות בריאות גיל הזהב אלצהיימר - האם מוזיקה מסייעת לזכור מידע ?
אלצהיימר - האם מוזיקה מסייעת לזכור מידע ?
נציג לונדבק 02/09/10 |  צפיות: 2675
חוקרים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת בוסטון הצליחו להראות כי חולי אלצהיימר מסוגלים לזכור טוב יותר מידע מילולי חדש כאשר הוא מושמע באמצעים מוזיקליים, אפילו בהשוואה למבוגרים בריאים. ממצאי המחקר, אשר פורסמו בכתב העת Neuropsychologia, מציעים מספר אפשרויות לטיפול בחולי אלצהיימר.   מחלת האלצהיימר, הצורה הנפוצה ביותר של דמנציה, מתאפיינת בהתדרדרות מתמדת של התפקודים הקוגניטיביים, אשר בדרך כלל מתבטאת קודם כל בפגיעה בזיכרון האפיזודי (זיכרון של אירועים אישיים). תחילת ההתדרדרות וקצב ההתדרדרות משתנים בהתאם ליכולות הקוגניטיביות השונות, וחלק מהתפקודים עלולים להפגע באופן נרחב במיוחד בקרב חולי האלצהיימר.   מטרת המחקר היתה לנסות לקבוע האם מוזיקה יכולה לחזק את יכולת הלימוד של מידע חדש בקרב חולי אלצהיימר ובקרב מבוגרים בריאים. על מנת לבדוק זאת, הוצגו בפני חולי אלצהיימר ובפני מבוגרים בריאים מידע חדש בשתי צורות. הצורה הראשונה היתה השמעת המילים באמצעות קריאה מילולית, והצורה השניה היתה השמעה של המילים באמצעות שיר. בכל המקרים, השמעת המילים היתה מלווה בהצגה של המילים על גבי מסך מחשב. בפני המשתתפים הוצגו באופן חזותי מילים של ארבעים שירים. עשרים מבין השירים שהוצגו הושמעו בליווי מוזיקה מתאימה, ואילו עשרים השירים הנוספים הושמעו באמצעות קריאה מילולית.   לאחר כל קטע שהושמע, המשתתפים התבקשו לומר האם הם הכירו את השיר שהם שמעו מבעוד מועד. החוקרים מצאו כי חולי האלצהיימר, בניגוד למשתתפים הבריאים, זכרו באופן מדויק יותר את המילים שהושמעו באמצעות שיר בהשוואה למילים שהושמעו באמצעות קריאה מילולית.    "הממצאים שעלו מן המחקר תאמו להשערה שלנו, לפיה חולי אלצהיימר מסוגלים לבצע באופן טוב יותר משימה הכוללת לימוד של מידע חדש וזיכרון שלו כאשר המילים מושמעות בצורה של שיר" בהשוואה למילים המושמעות ללא ליווי מוזיקלי", אומר פרופ' ברנדון אלי, עורך המחקר. "עם זאת, בניגוד להשערתנו, במבוגרים בריאים לא נצפה יתרון לזיכרון של מילים המושמעות באמצעות שיר."   "ממצאים אלה מצביעים על הבדל בסיסי הקיים בין חולי אלצהיימר לבין אנשים בריאים בתהליכי קידוד ושליפה של מידע אשר מושמע באמצעות שירים בהשוואה לקריאה מילולית ללא ליווי מוזיקלי. "תהליכי העיבוד של מוזיקה מתבצעים באמצעות רשת מורכבת של תאי עצב המצויה על פני כל רחבי המוח. תהליכים אלה נפגעים בשלבים מאוחרים של מחלת האלצהיימר בהשוואה לתהליכים הקשורים לזיכרון, אשר נפגעים בתחילת המחלה. בשל כך, גירויים המלווים במוזיקה ובשירים עשויים להתקבע באופן חזק יותר במוחם של חולים הסובלים מאלצהיימר בהשוואה לגירויים המלווים בקריאה מילולית בלבד," מסביר פרופ' אלי.   לדברי החוקרים, אם נצליח להבין את תהליכי העיבוד והזיכרון של מוזיקה בקרב חולי אלצהיימר, נוכל לפתח טיפולים יעילים וכוללניים למחלת האלצהיימר.

דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 נציג לונדבק


 


מאמרים נוספים מאת נציג לונדבק
 
להשאיר את הסטיגמה מאחור
דיכאון וחרדה הן בעיות לא קלות, המציבות את הסובל מהן בדילמה אמיתית של חשיפה חברתית. קשה "לצאת מהארון" כאדם הסובל מדיכאון, פחות בשל הדיכאון עצמו ויותר בשל הסטיגמות החברתיות. נראה שלאנשים קל יותר להודות בכאב גופני, בקושי פיזי, מאשר בקשיים הנחשבים נפשיים בלבד. אנשים מתקשים יותר לספר לחבריהם שביקרו אצל הפסיכיאטר, מאשר לספר על ביקור אצל רופא המשפחה.

תכנון לעתיד עם דמנציה - פרק ד'
תכנון משפטי לעתיד עם דמנציה פרק ד' – נהיגה עם דמנציה

תכנון לעתיד עם דמנציה - פרק ג'
תכנון משפטי לעתיד עם דמנציה פרק ג' – תכנון לעתיד לגבי החלטות רפואיות

חרדות אצל סטודנטים
ד"ר אילן טל, פסיכיאטר מומחה, מנהל הקליניקה לתמיכה רגשית ונפשית במרכז ד"ר טל

תכנון לעתיד עם דמנציה-פרק ב
תכנון משפטי לעתיד עם דמנציה מתוך אתר העמותה האוסטרלית לאלצהיימר פרק ב' – תכנון לעתיד לגבי החלטות כלכליות

זיהוי ריח כניבוי לאלצהיימר
קושי לזהות ריחות עלול לנבא הידרדרות קוגניטיבית מתוך: Archives of General Psychiatry, July 2007

עצות למשפחות חולי אלצהיימר – כיצד להקל על הטיפול?
מחלת האלצהיימר היא מחלה ניוונית מתקדמת המשפיעה על חיי החולה והמטפל כאחד. האתגרים היומיומיים נעים מקשיים מעשיים לקשיים רגשיים. להתמודדות עמם יש השלכות משמעותיות על איכות חייהם של כל המעורבים. הסתגלות למחלה פירושה התמודדות עם כל אתגר בתורו. יחד עם זאת, קיימים שיטות וטיפולים לשיפור ולייצוב התסמינים לטובת החולה והמטפל גם יחד.

תכנון לעתיד עם דמנציה-פרק א
מתוך אתר העמותה האוסטרלית לאלצהיימר

אינטרנט מסייע בהאטת אלצהיימר
חוקרים מצאו כי ביצוע חיפושים באינטרנט עשוי לשפר את הפעילות המוחית של אנשים מבוגרים. בנוסף, הוא עשוי להאט ואף למנוע את ההידרדרות הקוגניטיבית התלויה בגיל אשר עלולה לגרום למחלת האלצהיימר. מאת: ג'ונתן ליק, The Sunday Times

האם אלצהיימר מגן מפני סרטן?
ישנו סיכוי נמוך יותר לחלות במקביל גם באלצהיימר וגם בסרטן מאת: מייקל פורדי
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI