דף הבית חינוך ולימודים הפרעות קשב וריכוז אבחון דידקטי – כי ניתן לטפל בליקויי למידה!
אבחון דידקטי – כי ניתן לטפל בליקויי למידה!
כיוונים אחרים 05/08/10 |  צפיות: 4404

תלמידות ותלמידים רבים בישראל מתקשים בכל מה שקשור ללמידה. מיומנויות הלמידה שלהם נמוכות, הם מתקשים בכתיבה ובהבעה, מגלים בעיות קשב וריכוז, מוציאים ציונים נמוכים למרות האינטליגנציה הגבוהה שלהם, אינם מצליחים לבצע משימות הדורשות מאמץ מנטאלי וריכוז, ועוד. להערכת המומחים כ-10% מכלל האוכלוסייה מתמודדים עם לקות למידה כלשהי. עם זאת, אין משמעות הדברים כי מדובר בחריגות קשה: הילדים יכולים ללמוד במסגרת חינוכית רגילה ולקבל סיוע מתאים.

אם אתם רואים כי התלמיד בבית הספר איננו מגיע להישגים ההולמים ואתם חושדים כי הוא סובל מלקויות למידה; אם אתם מביטים על גיליון הציונים של ילדיכם ורואים פער בין ידיעותיו של הילד ובין הישגיו הלימודיים; אם אתם מבינים כי לילד יש בעיות קשב וריכוז – אין טעם להמתין או לנסות טיפול נקודתי פרי דמיונכם או על סמך מאמרים שקראתם באינטרנט או בכתבי עת פופולאריים. הדרך היחידה היא לפנות לאבחון פסיכו דידקטי הכולל אבחון דידקטי ואבחון פסיכולוגי.

מדוע יש בכלל צורך לערוך אבחונים דידקטיים ופסיכולוגיים ומה יעזור אבחון דידקטי ופסיכולוגי לתלמיד? על מנת לתת מענה מקצועי לתלמיד הסובל מליקויי למידה, יש צורך בחוות דעת ובהמלצות קונקרטיות של אנשי מקצוע היכולים לזהות ליקויים שונים, גלויים יותר וגלויים פחות, לגבש המלצות מתאימות ולטפל בבעיות התנהגותיות-רגשיות של התלמיד, במידה שהן קיימות. למשל, אבחון דידקטי איננו מיועד רק להצבעה על בעיה כזו או אחרת אלא גם על מתן פיתרון לבעיה. אבחונים דידקטיים אינם מיועדים לטפל אך ורק בבעיה נקודתית אלא לבחון את מכלול התפקודים של התלמיד בתחום הלשוני, בתחום ההבעה והכתיבה, בתחומי הזיכרון והקשב, ולגבש המלצה.

מטרתם של אבחונים דידקטיים הינה, קודם כל, לאבחן בעיה בצורה המקצועית ביותר ולתת לה מענה ראוי ומועיל. חשיבותם של אבחונים אלה איננה נופלת מחשיבותו של כל אבחון מקצועי אחר, וביכולתם למנוע סבל מיותר וקשיים מן הלומדת או הלומד.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 כיוונים אחרים

סוקולוב 34
בניין השופינג קומה 4
רמת השרון
טלפון: 1-700-555-185
פקס: 03-5406986
[email protected]



 


מאמרים נוספים מאת כיוונים אחרים
 
טיפול בבעיות קשב ולמידה במרכז כיוונים
קיימות סיבות רבות שעשויות להצריך פנייה אל מרכז כיוונים או מכונים אחרים עבור ביצוע אבחון לקויות למידה. תלמידים וסטודנטים רבים סובלים מבעיות של דיסגרפיה המתבטאת בקושי בכתיבה – הקושי הזה מתבטא בשגיאות כתיב ובכלל בלקויות רבות בכתיבה עצמה.

אבחון פסיכודידקטי – המדריך המלא
המועדות לטיפול בתופעות של בעיות קשב וריכוז גוברת בשנים האחרונות, ואיתה גם דרכי הטיפול המגוונות עבור אבחון לקויי למידה

אבחון דידקטי – כי ניתן לטפל בליקויי למידה!
תלמידות ותלמידים רבים בישראל מתקשים בכל מה שקשור ללמידה. מיומנויות הלמידה שלהם נמוכות, הם מתקשים בכתיבה ובהבעה, מגלים בעיות קשב וריכוז, מוציאים ציונים נמוכים למרות האינטליגנציה הגבוהה שלהם, אינם מצליחים לבצע משימות הדורשות מאמץ מנטאלי וריכוז, ועוד. להערכת המומחים כ-10% מכלל האוכלוסייה מתמודדים עם לקות למידה כלשהי. עם זאת, אין משמעות הדברים כי מדובר בחריגות קשה: הילדים יכולים ללמוד במסגרת חינוכית רגילה ולקבל סיוע מתאים.

אבחון פסיכו דידקטי – מורה נבוכים
צעירים ומבוגרים בישראל, מכל שכבות האוכלוסייה, בכל הגילאים ובכל מעמד סוציו-אקונומי שהוא, סובלים מליקויי למידה. ליקויים אלה מתבטאים בקושי לרכוש מיומנויות לימודיות או תפקודיות וליישמן באופן המתאים לגילו של האדם, למנת המשכל שלו ולכישרונותיו. לקות למידה מוגדרת כמצב שבו מבחנים בקריאה, בחישוב ובהבעה מצביעים על הישגים הנמוכים ממנת המשכל של הנבחן, מן הרמה הממוצעת לגילו ומרמת השכלתו. הדרך לאבחן את הלקויות היא באמצעות אבחון פסיכודידקטי מקצועי.

ממה מורכב אבחון פסיכו דידקטי
אתם מביטים בגיליון הציונים ונדהמים להיווכח שהציונים של הילד יורדים. כשאתם פוגשים את המורה, היא מתלוננת על קשיי ריכוז. אתם מכיר את הילד שלכם ומבינים כי קיים פער בין היכולות שלו ובין הציונים שהוא משיג. ילדים רבים חווים קשיים במהלך לימודיהם. זו לא סיבה לגעור או לנזוף בהם: לעתים קרובות, הורים ומחנכים אינם מבינים כי בעיות בלימודים אינן נובעות מעצלנות, מחוסר קשב, מאי-רצון ללמוד.

איתור קשיים על ידי אבחון
אבחון ליקויי למידה מסייע לאיתור קשייו של המאובחן וכן לגילוי דרכים שיוכלו לסייע לטיפול בקשיים. תהליך האבחון כולל איסוף מידע ורקע על הילד ולאחר מכן ביצוע אבחון ליקויי למידה. אבחון ליקויי למידה מאפשר גילוי של מוקדי הקושי של הילד וכן של מוקדי החוזק, זאת על ידי בדיקת תפקודי הבסיס, בדיקת תחומי הידע, מיומנויות הזכירה, יכולות הקשב והתפיסה. אבחון ליקויי למידה בוחן את הפרמטרים השונים בהשוואה לבני גילו של הילד ובסיומו ניתן להתאים דרכי טיפול בקשיים שאותרו.

סוגי אבחונים שונים
קשיים שונים בלמידה נובעים ממקורות שונים. על ידי ביצוע אבחון לקויות למידה ניתן לאתר את מקור הקושי וכך להתאים למאובחן טיפול. טרם ביצוע אבחון ליקויי למידה נאסף מידע על המאובחן ורקע על התפתחותו בתחומים שונים. אבחון ליקויי למידה מיועד להעניק הבנה טובה יותר על קשייו של המאובחן, כמו כן מאפשר אבחון ליקויי למידה גילוי של נקודות החוזק, זאת על ידי בדיקת משתנים שונים.

אבחון קשיי למידה ובעיות קשב וריכוז
על מנת לאתר קשיי למידה ניתן לפנות לביצוע אבחון. אבחון דידקטי מאפשר בדיקת קשיים בתחומי למידה כמו כתיבה, הבעה, הבנת הנקרא וקריאה. בעזרת אבחון דידקטי ניתן לאתר גם קשיי קשב, קשיים בהתארגנות, קשיים במיומנות זכירה, קשיים גרפו מוטוריים ובעיות רגשיות. אבחון דידקטי בודק את המיומנויות השונות של הילד בהשוואה לבני גילו וכן מאתר נקודות חוזק אצל המאובחן. לאחר ביצוע אבחון דידקטי ניתן להתאים לילד תוכנית טיפול בהתבסס על ממצאי האבחון.

איתור קשיים באמצעות אבחונים
כאשר מעוניינים לאתר קשיי למידה, ניתן לפנות לביצוע אבחון. אחד מסוגי האבחונים הקיימים הוא אבחון דידקטי המשמש כבסיס לכל בדיקה של תחומי הלמידה ובעזרתו ניתן לבדוק קשיים בכתיבה, הבעה, הבנת הנקרא וקריאה. אבחון דידקטי מסייע גם בגילוי נקודות חוזק וכן יכול לסייע באיתור קשיים גרפו מוטוריים, קשיים בהתארגנות, בקשב, במיומנות זכירה ובעיות רגשיות. אבחון דידקטי בוחן את המיומנויות השונות של המאובחן תוך השוואה לבני גילו. לאחר אבחון דידקטי ניתן להתאים לילד תוכנית טיפול על מנת לסייע לו להתמודד עם קשייו.

ביצוע אבחון לאבחונם של קשיים
אבחון ליקויי למידה יכול לסייע לאבחון קשיים ובעזרתו ניתן לקבל תמונה ברורה יותר על קשייו של הילד וכן על נקודות החוזק שלו. במסגרת אבחון ליקויי למידה נבדקים תפקודי הבסיס של הילד, יכולות הקשב, תחומי הידע וכן מיומנויות הזכירה והתפיסה שלו, זאת בהשוואה לבני גילו. בעזרת אבחון ליקויי למידה ניתן לגלות דרכי טיפול שיוכלו לסייע לילד לעקוף את הקשיים. לאחר אבחון ליקויי למידה ניתן להתאים לילד תוכנית טיפול מתאימה.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI