דף הבית חברה, פוליטיקה ומדינה אקטואליה צל ואור בירושלים / עו"ד יובל אלבשן
צל ואור בירושלים / עו"ד יובל אלבשן
צו פיוס 05/12/10 |  צפיות: 4898

אולי משום שגדלתי בשיכון נעדר עצים בבת-ים, כשמול חלונות דירתנו נשקף רק ים גדול של חול, שבהדרגה גבהו בו שורות שורות של שיכוני רכבות למפוני עמידר ביפו, והכול היה צהוב ובוהק כל הזמן, תמיד נמשכתי למקומות מוצלים. הקור הנעים שתמיד שוכן במקומות האלה ונינוחות העיניים שלא נדרשות להצטמצם תמיד משכו אותי.

למרות זאת כשנכנסתי לדירתה המוצלת של מרים (שם בדוי) הרגשתי רצון עז לברוח, להמלט החוצה לשמש הקופחת של ירושלים בסוף מאי. האוויר הדחוק שעמד שם לא אפשר לי להסדיר את הנשימות שהואצו במהלך העלייה במדרגות. תאורת החשמל החלשה לא הניחה לעיני שנפערו בזעזוע למראה הדירה שנגלתה לעיני.

הסיפור החל במאי 2003. אז קיבלה מרים יחד עם בנה יחידה, את המפתח לדירת הדיור הציבורי בשכונת שמואל הנביא בירושלים. זה היה כמו חלום שהתגשם. דירה בירושלים. מה יכול להיות טוב יותר? לא זו בלבד, אלא שמרים הבינה מהאחראים שהדירה עוד תורחב. ואכן, בסמוך לכניסתה לדירה, החלו להתבצע עבודות בנייה שלטובתן נאטמו חלונותיו החיצוניים של משכנה הצנוע. מרים הסכימה לכך מתוך אמונה שתוך פרק זמן קצר תחזור ליהנות מאווירה הקריר של ירושלים ומקרני השמש שלה.

אלא שעם הזמן התברר כי בשל מחלוקת שפרצה בין הגופים המעורבים בהרחבת הדירה (חברת עמידר, משרד השיכון וחברת שיקום שכונות) הבנייה לא מתקדמת כלל. ההרחבה נותרה כשלד חשוך ומוזנח, המסתיר ממרים ומבנה את אור השמש. מרים מצאה את עצמה מתגוררת במבנה סגור מחוסר אוויר ונטול אור. הכי רחוק מ"ירושלים של זהב" ומאותו אוויר "צלול כיין".

בעקבות המצב הבלתי נסבל הזה, שנמשך שנה וחצי, החלה מרים לסבול נזקים רבים: האפלה והאוויר הדחוס פגעו בבריאותה, היא הוציאה כסף רב על חימום הדירה ועל תאורה שמופעלת גם בשעות היום, ועוד כהנה וכהנה הוצאות שהן הרבה מעבר ליכולתה כדיירת דיור ציבורי. כל פניותיה של מרים באמצעות בנה לשלושת הגורמים המכובדים עלו בתוהו. כל גורם הפנה לגורם אחר. תסמונת "זה לא אני – זה הוא" קיבלה ביטוי כתוב מעל ניירות פירמה מהודרים.

לקח הרבה חודשים ולא מעט מהלכים משפטיים עד שהצלחנו, מטעם הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית בירושלים, להשיב את האור לדירתה ואת האוויר לנשימותיה של מרים.

במהלך החודשים הארוכים האלה, כל אימת שביקרתי בדירתה של מרים, לא הייתה פעם אחת שלא הזדעזעתי מהחשכה ששררה בדירה. חשכה פיזית שנבעה מאטימות הגורמים המטפלים. לא הייתה פעם אחת שלא התביישתי כשנמלטתי לרחוב השמשי, מכך שהפכנו את ירושלים מעיר עוטפת אור לעיר של חושך. מאז פרצו מחדש את החלונות לדירתה והאור חזר לשכון בה, לא פגשתי במרים, אבל מאז אותה פרשה, אני נרתע ממקומות סגורים וחשוכים.


עו"ד יובל אלבשן הוא סופר ופעיל חברתי


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 צו פיוס


 


מאמרים נוספים מאת צו פיוס
 
ירושלים של זהב או של אור / מתי הורוביץ
מזה שנים אני מתפלא מדוע הפך "יום ירושלים" ליום שמחה דתי-ימני-לאומי, בעוד שירושלים שייכת לכולם - לכל החפצים בערכי צדק ושלום בעולם.

רדידות השיח הציבורי / אלחנן הורנמן
רבות הטענות על כך שהשיח הציבורי בישראל רדוד. בעיניי, הסיבה העיקרית לכך נעוצה בזה שקשה למצוא אנשים שיבחנו את הנושאים לעומק לפני שהם מביעים דעה.

"כְּאֶזְרָח מִכֶּם יִהְיֶה לָכֶם הַגֵּר הַגָּר אִתְּכֶם וְאָהַבְתָּ לוֹ כָּמוֹךָ כִּי-גֵרִים הֱיִיתֶם בְּאֶרֶץ מִצְרָיִם"
14/04/11 | צדק חברתי
לעזאזל. לפעמים הדעת פשוט לא מסוגלת להבין מדוע ממשלה יהודית בארץ ישראל מקבלת החלטות כאלה. קבוצה של שרים, חרדים ברובם, הנלחמים חדשות לבקרים על שמירת הצביון היהודי של המדינה בנושאים של שבת וכשרות, מפרה בבוטות ובנבזות את אחד מחוקי התורה הברורים ביותר. כיצד ממשלה נבחרת במדינה דמוקרטית, מעיזה לסלק 400 ילדי עובדים זרים בחזרה לארצות המוצא של הוריהם, שהם עצמם מעולם לא גדלו בהן, ישראלים לכל דבר, שכל חטאם הוא בכך שהוריהם לא החזיקו באישור עבודה חוקי בזמן הוצאת 'פסק הדין' הדרקוני, ובכך שטרם מלאו להם 18 שנים.

לשאלה איך אתה עושה שלום / טל פרי
21/03/11 | מוסיקה
ברמת העיקרון אני חושב שזה מאוד נלוז לצטט שירים כדי להגיד אמירה עמוקה. לטעמי זה מעיד על דלות כושר הביטוי והעדר מקוריות המחשבה.

בחרתי לצטט את השיר הבא כי כבר כחודש שאני מתעסק בזהות שלי כיהודי, אומר לעולם ומגלה לעצמי שאני מבולבל, ונדרש לשאלה מה זה קשור לצו פיוס.


שתי מדינות לשני עמים / טל פרי
02/03/11 | זהות
שוחחתי היום על השאלה מדוע פחות אנשים מגיבים לדבריי לאחרונה. אני סבור שזה כי לאחרונה נמנעתי מלהשמיץ דתיים. הגעתי למסקנה הזאת תוך כדי שיחה, והמשכתי ואמרתי, בלצון, כי אולי כדאי שאחזור להשמיץ דתיים, הרי זה הדבר הנכון לעשות. בן-שיחי הסכים שהרי באמת הם ראוים להשמצה. אפשר לדוגמא לדבר על "דב ליאור".

מי שמאמין לא מחרטט / לינוי בר גפן
06/02/11 | זהות
מיהו חילוני? מי שמקפיד לאכול טרף אבל מתפלל בשעת מצוקה? ואולי מי שמדליק סיגריה מנר השבת? ומיהו חרדי? כל מי שמכריז על עצמו כזה או שמא הרב שלו? לינוי בר גפן תובעת אחריות בהגדרות.

שנה מכה / יונתן יבין
10/01/11 | אקטואליה
2010 לא באמת הייתה שנה נפלאה או מזעזעת. כמו שלא תהיה גם 2011. ובכל זאת אנחנו מרגישים צורך לסכם את העבר ולייחל לעתיד. כאילו שמישהו מרגיש בכלל את חילופי החודשים. יונתן יבין סופר לאחור

כאן גרים בכיף / עינת ברזילי
12/12/10 | דת ומדינה
מקסים ואלינה סרדיוקוב יתחתנו בעזרת השם ובעזרת בג"צ. אבל יש עוד אלפי גרים בארץ שרבנים מקומיים מסרבים לרשום לנישואים מטעמי עליונות על הממסד הדתי – ציוני. זה הזמן לרפורמה

צל ואור בירושלים / עו"ד יובל אלבשן
05/12/10 | אקטואליה
מעשה בדירת עמידר בירושלים, שהמוסדות המטפלים חסמו את חלונותיה ומנעו ממנה אור. החושך, לפעמים פירושו אטימות.

זהות יהודית במאה ה-21 – מה זה בכלל?
25/08/10 | דת ומדינה
תוהים מהי מבחינתכם זהות יהודית במאה ה-21? לכל ישראלי יש את התשובות שלו: יהיו שיגידו כי זהות יהודית היא ציון החגים היהודיים; אחרים יטענו כי זהות יהודית הינה שמירת כל מצוות התורה; ויהיו גם כאלה שיאמרו כי זהות יהודית היא לגור בארץ ולשמור על הפולקלור היהודי מבית אימא. יהדות היא אפוא מגוון נרחב של תשובות לשאלות בסיסיות.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI